Понад 70% ліків за бюджетні кошті 2016 р. закуплено напряму у виробників — ПРООН

25 Жовтня 2017 3:44 Поділитися

Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) проаналізувала проведені організацією закупівлі за кошти бюджету 2016 р. Згідно з результатами частка закуплених напряму у виробників лікарських засобів та медичних виробів становила 71%, у дистриб’юторів — 29%.

Серед виробників, у яких напряму закуплено ліки, значну частину становили українські компанії — 10 національних виробників ліків стали переможцями тендерів ПРООН. Досвід співпраці з міжнародними організаціями відкрив їм двері для участі в міжнародних тендерах, і одна з компаній вже виграла тендер ПРООН в Молдові. Загалом переможцями тендерів ПРООН стали компанії з 37 країн походження.

ПРООН здійснювала закупівлі за 23 напрямками за кошти бюджету 2016 р. (сума виділених коштів організації становила 2,034 млрд грн.), за 16 з яких показала значну економію — до 45%. На зекономлені кошти організація закупила додаткові обсяги лікарських засобів у межах потреби.  Так, завдяки заощадженням вдалося на 100% покрити потребу в лікарських засобах для хворих на мукополісахаридоз. На 20% більше препаратів закуплено для пацієнтів із хворобою Гоше, додаткові ліки закуплені також для хворих на легеневу артеріальну гіпертензію та пацієнтів з іншими захворюваннями.

Згідно із законодавством ПРООН може використати зекономлені кошти лише після отримання офіційних настанов щодо використання фінансування від Міністерства охорони здоров’я України. Тож за рядом напрямків, за якими було зекономлено кошти, ще очікуються настанови від профільного міністерства.

Організації вдалося закупити ліки за цінами, нижчими, ніж навіть минулого року. У порівнянні з цінами 2015 р. ПРООН досягла 10% зниження вартості, тобто додатково мінімум 210 млн грн. були б витрачені на ту саму кількість ліків за цінами 2015 р. Такі результати вдалося отримати завдяки прямим переговорам з виробниками та високому рівню довіри до міжнародних організацій.

Різниця в ціні у порівнянні із цінами регіональних замовників становить до 300% на препарати того самого виробника. Так, наприклад, препарат для лікування онкохворих Бікалутамід-віста ПРООН закупила за ціною 0,19 дол. США. У Закарпатській обл. цей препарат замовили за ціною у 0,75 дол., що на 294% дорожче.

Наприкінці липня 2017 р. ПРООН та Міністерство охорони здоров’я підписали нову угоду на закупівлю ліків та медичних виробів за кошти державного бюджету 2017 р. Закупівлі вже розпочалися — тендери оголошено за всіма напрямками 2017 р., які на сьогодні входять в угоду.

За матеріалами www.ua.undp.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті