Як впоратися з непереносимістю лактози?

26 Грудня 2017 1:34 Поділитися

Порушення перетравлення лактози само по собі не чинить безпосереднього впливу на здоров’я. Насправді неоптимальне засвоєння цього вуглеводу може провокувати один або декілька симптомів, таких як здуття, діарея та флатуленція (підвищене газоутворення в петлях кишки). Їх регулярна поява може спричинити погіршення якості життя, але не зумовлює прямих серйозних наслідків для здоров’я.

Але «самодіагностована» або навіть об’єктивно встановлена непереносимість лактози може призводити до необґрунтованої та необов’язкової відмови від молочних продуктів, що зумовлює дефіцит низки харчових речовин (наприклад кальцію) та опосередковано спричиняє негативні наслідки для здоров’я.

Для забезпечення споживання повноцінного набору нутрієнтів, включаючи зокрема і кальцій, особи з непереносимістю лактози можуть споживати певні молочні продукти. Серед них твердий сир, який містить мало або зовсім не містить лактози, а також йогурти. Живі бактерії у складі йогуртів суттєво допомагають перетравлювати лактозу.

За наявності непереносимості молочного цукру немає необхідності у повній відмові від молочних продуктів. Ймовірність виникнення симптомів низька при вживанні 12 г лактози (кількість лактози у молочних продуктах наведена у таблиці) одночасно або 24 г лактози протягом дня.

Назва молочного продукту та його кількість Вміст лактози, г
Молоко із звичайним вмістом жиру, 200–250 мл 12
Молоко із зниженою жирністю, 200–250 мл 13
Козине молоко, 200–250 мл 9–11
Грецький йогурт, 200–250 мл 8–9
Натуральний йогурт, 200–250 мл 10
Кефір, 200–250 мл 2
Твердий сир, 30 г 0,1–1,0

Краще споживати лактозовмісні продукти невеликими порціями протягом дня разом з іншими продуктами, у тому числі у складі страв (салати, макарони, каші тощо).

Регулярне споживання молочних, кисломолочних продуктів і страв при встановленій непереносимості лактози може навіть частково відновити толерантність до цього вуглеводу завдяки зміні композиції та адаптації мікробіоти кишечнику.

Безлактозні продукти та їх повне виключення з дієти необхідні тільки новонародженим із вродженим дефіцитом лактази — надзвичайно  рідкісним станом (найбільш поширений у Фінляндії, де реєструється один випадок на 60 тис. новонароджених).

Міжнародні експертні організації — Організація продовольства та сільського господарства ООН (Food and Agriculture Organization of the United Nations), Європейська агенція з харчової безпеки (European Food Safety Authority), Національний інститут здоров’я США (National Institutes of Health) не рекомендують особам з непереносимістю лактози виключати молочні продукти з харчового раціону. Експерти радять адаптацію дієти та більше вживання ферментованих молочних продуктів. Всесвітня гастроентерологічна організація (World Gastroenterology Organisation) включила рекомендацію щодо споживання ферментованих молочних продуктів з пробіотиками у десять основних рекомендацій з покращення здоров’я травної системи.

За матеріалами, наданими Асоціацією дієтологів України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті