Новорічний подарунок для операторів ринку медичних виробів: єдина ставка ПДВ 7% на всі медичні вироби (оновлено)

Асоціація «Оператори ринку медичних виробів» (далі – Асоціація) як перше та єдине в Україні професійне об’єднання 55 національних виробників, імпортерів, дистриб’юторів та інших учасників ринку медичних виробів напередодні новорічних свят оперативно інформує про те, що за активного лобіювання Асоціації врешті-решт у 2018 році в Україні буде запроваджено єдиний підхід до оподаткування операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України медичних виробів.

Щодо суті змін

Виключно за ініціативи Асоціації та особистого подання народного депутата України Кобцева Михайла Валентиновича у відповідь на клопотання Асоціації, направленого у листопаді 2017 році, про що свідчить лист-відповідь від народного депутата, що додається, було подано та схвалено поправку до проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», а саме п. 26 цього Закону (далі по тексту – Закон).

Пунктом 26 Закону вносяться зміни до абзацу другого підпункту «в» пункту 193.1 статті 193 Податкового кодексу України, а саме викладається у такій редакції:

«постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні».

Щодо отриманих вигід/переваг, які вніс даний Закон (п. 26)

Асоціація та її команда переконані, що закріплення на  законодавчому рівні цієї норми є суттєвим кроком до:

  • адаптації європейського законодавства у сфері оподаткування медичних виробів, оскільки відповідно до частини 2 статті 98 Директиви Ради 2006/112/ЄС про спільну систему податку на додану вартість знижені ставки застосовуються лише до товарів або послуг за категоріями, визначеними в Додатку III до Директиви, в якому серед іншого наведена фармацевтична продукція, медичне обладнання допоміжні та інші пристрої, а не на окремі назви (найменування) товарів або послуг з окремої категорії, як це відбувається досі;
  • мінімізації зловживань митними органами при здійсненні митного оформлення товару та присвоєння «пільгових» кодів УКТ ЗЕД з огляду на те, що  через впровадження цієї норми припиняється прямий кореспонденційний зв’язок з кодами УКТ ЗЕД, як це відбувається зараз відповідно до принципу, закладеного в постанові Кабінету Міністрів України від 03.09.2014 року № 410 «Про затвердження переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають обкладенню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків» (далі по тексту – постанова КМУ № 410), а отже, ніяких лобістських переліків і корупційної складової при визначенні “пільгових” кодів медичних виробів за УКТ ЗЕД.
  • спрощення адміністрування цього податку органами ДФС України;
  • унеможливлення подальшого застосування практики вибіркового пільгового оподаткування медичних виробів;
  • зниження вартості більшості медичних виробів на 13% для споживачів та пацієнтів закладів охорони здоровя з огляду на те, що за своєю суттю ПДВ – це непрямий податок, який сплачується кінцевим споживачем.

Таким чином, ставка ПДВ 7% буде застосовуватись як для імпорту, так і для постачання усіх медичних виробів, що є такими в розумінні визначення, наведеного у профільних технічних регламентах, у т.ч. і до тих, на які закінчився строк дії свідоцтва про державну реєстрацію, але їх реалізація та застосування дозволені відповідно до чинного законодавства, та тих медичних виробів, що відповідають вимогам відповідних технічних регламентів (мають відповідний документ – декларацію та сертифікат про відповідність).

Щодо прийняття та набрання чинності Закону (п.26)

Закон України від 07.12.2017 р. №2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» опубліковано в офіційному виданні – газеті «Голос України» (випуск № 248 (6753) від 30 грудня 2017 року).

(Прим. ред.: даний Закон набув чинності 1 січня 2018 р. Зауважимо, що відповідно до п. 4.1.9 ст. 4 Податкового кодексу України зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніше, ніж за 6 міс до початку нового бюджетного періоду, у якому будуть діяти нові правила та ставки. Однак, як свідчить практика, державні органи завжди намагаються якомога скоріше ввести нові податкові правила та ставки, зокрема, як це було з введенням ПДВ на лікарські засоби. Тому наше видання звернулося до фахівців у сфері податкового права для отримання юридичних коментарів щодо послідовності дій аптечних закладів у зв’язку з положеннями цього Закону. Ознайомитися з думкою юристів можна буде в найближчих випусках «Щотижневика АПТЕКА»)

Щодо передісторії ініціативи

Нагадаємо, що лобіювання цих змін Асоціація супроводжувала два роки та тривалий час очікувала на прийняття раніше напрацьованого в робочій групі при МОЗ України Законопроекту «Про внесення зміни до підпункту «в» пункту 193.1 статті 193 Податкового кодексу України (щодо створення сприятливих умов для поліпшення забезпечення закладів охорони здоров’я та громадян доступними лікарськими засобами та медичними виробами)», реєстраційний № 3180 від 25.09.2015 року (далі по тексту – Законопроект).

21 квітня 2016 року за участі представників Асоціації відбулось засідання Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України, на якому розглядався Законопроект та щодо якого було прийнято рішення про взяття за основу в першому читанні даний Законопроект. Даний Законопроект було навіть включено до порядку денного для розгляду на пленарному засіданні 5-ї сесії ВР України 8-го скликання. Однак, на жаль, за весь цей час подальший розгляд Законопроекту так і не відбувся належним чином.

На завершення Асоціація висловлює щиру вдячність народному депутатові України Кобцеву Михайлу Валентиновичу та усім причетним до втілення цієї ініціативи у реальність і вітає з Новим 2018 роком та Різдвом Христовим! Віримо, що завдяки таким народним депутатам Україну чекає процвітання і світле майбутнє!

Дар’я Бондаренко, виконавчий директор Асоціації

Павло Харчик, президент Асоціації

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті