МОЗ хоче щорічного підвищення фінансування закупівель ліків на 25%

24 Травня 2018 5:16 Поділитися

24 травня в кулуарах Парламенту під головуванням Ірини Сисоєнко та за участю Олександра Лінчевсього, заступника міністра охорони здоров’я, відбулося позачергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я (далі — Комітет).

Під час засідання розглядалися пропозиції членів Комітету до проекту постанови Верховної Ради України «Про основні напрямки бюджетної політики 2019–2021 років» (далі — бюджетна резолюція), ініціатором якого виступив Кабінет Міністрів України.

Стосовно пропозицій профільного міністерства до бюджетної резолюції виступив Петро Ємець, голова Департаменту економіки і фінансової політики МОЗ України. Він зазначив, що профільне міністерство наполягає в бюджетній політиці передбачити фінансування на: впровадження медичної реформи, у першу чергу на первинному рівні; розвиток екстреної медичної допомоги; розвиток трансплантації, а також на щорічне збільшення видатків на централізовану закупівлю ліків через спеціалізовані організації на рівні 25%. Зокрема, на 2019 р. для впровадження первинної медичної допомоги МОЗ потребує 37 млрд грн., виходячи з дотримання коефіцієнтів для різних вікових груп.

Костянтин Яриніч звернув увагу, що законом України від 19.03.2015 р. № 269, яким впроваджено закупівлю ліків через міжнародні організації, передбачено, що закупівлі із залученням цих організацій здійснюються лише до 31 березня 2019 р., і до цього часу в Україні має бути створена Національна закупівельна агенція. Тому він попросив прибрати з тексту пропозицій згадку про міжнародні організації.

Також Ігор Шурма наполіг, щоб замість конкретних напрямів виділення коштів на екстрену медичну допомогу, у бюджетній резолюції відобразилося лише те, що кошти виділяються на реалізацію Закону України «Про екстрену медичну допомогу», а потім МОЗ самостійно вирішить, на що витрачати отримані кошти.

Після закінчення обговорення Комітет прийняв рішення виключити з тексту бюджетної резолюції посилання на коаліційну угоду та доповнити її положенням щодо необхідності повного фінансового забезпечення: Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення»; Закону України «Про екстрену медичну допомогу»; діяльності Національного інституту раку. Також було схвалено всі інші письмові пропозиції, які надійшли від народних депутатів (прим. ред. — не озвучувалися).

Також І. Сисоєнко зауважила, що окрім наданих до бюджетної резолюції пропозицій, Комітет залишає за собою право розробляти додаткові вимоги до формування бюджету України.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті