Ольга Богомолець вимагає збільшити фінансування медичної галузі до 5% ВВП

30 Травня 2018 4:45 Поділитися

30 травня Ольга Богомолець, голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, на своїй сторінці у Facebook повідомила, що до Комітету з питань бюджету направлені рекомендації щодо забезпечення належного фінансування галузі охорони здоров’я на 2019–2021 рр. Зокрема, народний депутат зазначила наступне: «Охорона здоров’я не є пріоритетом влади на найближчі роки.

У ключовому фінансовому документі країни — проекті постанови Верховної Ради «Про основні напрямки бюджетної політики на 2019–2021 роки» — місця для охорони здоров’я не знайшлося. Взагалі. Жодних зобов’язань з фінансового забезпечення розвитку медицини в ньому немає.

Це означає, що на державну систему охорони здоров’я очікує подальший занепад і деградація. Складається враження, що потужна група лобістів з МОЗ та парламенту цілеспрямовано знищує державний сектор медицини в інтересах приватних клінік та страхових компаній. Їхня мета — забезпечити надприбутки для приватної медицини.

Я виступаю категорично проти руйнації державної системи охорони здоров’я і вимагаю негайно внести зміни до проекту постанови Верховної Ради «Про основні напрямки бюджетної політики на 2019–2021 роки» та передбачити в повному обсязі фінансування ключових напрямків.

Вважаю за необхідне:

  1. Передбачити у бюджеті на наступні роки видатки на медицину не менше 5% ВВП. Це — мінімальний обсяг видатків, який дозволяє підтримувати систему в життєздатному стані.
  2. Підвищити зарплати медикам до рівня не меншого ніж 250% від середньої зарплати в Україні.
  3. Забезпечити фінансування розвитку системи трансплантації в Україні та створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.
  4. Забезпечити фінансування розвитку донорства крові та її компонентів.
  5. Забезпечити 100% фінансування централізованих закупівель ліків для онкохворих.
  6. Забезпечити 100% фінансування централізованих закупівель ліків для хворих на серцево-судинні захворювання.
  7. Повністю забезпечити лікарськими засобами хворих на цукровий діабет.
  8. Профінансувати у повному обсязі розвиток медичної науки в Україні.
  9. Розробити заходи з впровадження загальнообов’язкового державного медичного страхування в Україні.
  10. Забезпечити в повному обсязі лікування, реабілітацію та санаторне забезпечення ветеранів АТО/ООС.

Відповідні рекомендації я надіслала до Комітету з питань бюджету та сподіваюся, що вони будуть враховані.

Сьогодні ми перебуваємо на межі, перетнувши яку ми остаточно втратимо державну систему охорони здоров’я. Я закликаю урядовців та своїх колег-депутатів замислитися над тим, що українців щороку стає на 200 тис. менше, і кожного року темпи вимирання прискорюються. Невже нам потрібна безлюдна Україна?».

Нагадаємо, що 24 травня в кулуарах Парламенту під головуванням Ірини Сисоєнко та за участю Олександра Лінчевсього, заступника міністра охорони здоров’я, відбулося позачергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я. Під час засідання розглядалися пропозиції членів Комітету до проекту постанови Верховної Ради України «Про основні напрямки бюджетної політики 2019–2021 років».

Петро Ємець, голова Департаменту економіки і фінансової політики МОЗ України, зазначив, що профільне міністерство наполягає в бюджетній резолюції передбачити фінансування на впровадження медичної реформи, у першу чергу на первинному рівні; розвиток екстреної медичної допомоги; розвиток трансплантації, а також на щорічне збільшення видатків на централізовану закупівлю ліків через спеціалізовані організації на рівні 25%. Зокрема, на 2019 р. для впровадження первинної медичної допомоги МОЗ потребує 37 млрд грн.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті