Цінове регулювання медичних виробів буде скасовано – частина 2

20 Липня 2018 1:56 Поділитися

Як повідомлялось Асоціацією «Оператори ринку медичних виробів» (AMOMD)™ раніше, 31 травня 2018 р. у ході робочої зустрічі в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України (далі – Мінекономрозвитку України) було дано «зелене світло» з боку регуляторів на скасування цінового регулювання на ринку медичних виробів, що закуповуються за бюджетні кошти.

Нагадаємо, що пунктом 2 протоколу передбачено, що учасники зустрічі разом із заінтересованими органами виконавчої влади та Асоціацією «Оператори ринку медичних виробів» мають підготувати та подати на розгляд Уряду проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955» щодо скасування 10% граничної постачальницько-збутової надбавки на медичні вироби, які закуповуються за кошти державного та місцевих бюджетів.

На виконання протокольного доручення Асоціація оперативним листом від 13.06.2018 року надіслала до КМУ та МОЗ України розроблений проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955» з необхідними супровідними документами, передбаченими чинним законодавством та вимогами нормопроектної техніки, про що додатково проінформувала листом Мінекономрозвитку України.

Сьогодні, 20.07.2018 року, МОЗ України винесло на публічне громадське обговорення довгоочікуваний для операторів ринку проект змін до чинного законодавства з метою повного скасування регулювання націнок у сфері бюджетних закупівель медичних виробів, забезпечення вільної конкуренції на ринку та дерегуляції у цій сфері.

Так, де-юре змінами пропонується зробити наступне:

  • назву постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» викласти в такій редакції: «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби»;
  • підпункт 2 пункту 1 викласти в такій редакції: «2) на лікарські засоби (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), оптово-відпускні ціни на які внесені до реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби, граничні постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 10 відсотків, що нараховуються до задекларованої зміни оптово-відпускної ціни з урахуванням податків та зборів, а граничні торговельні (роздрібні) надбавки не вище ніж 10 відсотків, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків. При цьому фактичний розмір оптово-відпускної ціни на кожну лікарську форму, дозування, споживчу упаковку лікарського засобу не повинен перевищувати розміру внесеної до зазначеного реєстру оптово-відпускної ціни у гривні.»;
  • у пунктах 5, 6 слова «і медичних виробів» виключити;
  • пункті 8 слова «і медичні вироби» виключити;
  • у тексті постанови слова у всіх відмінках «Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів» замінити словами «Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками» у відповідних відмінках;
  • у тексті постанови слова у всіх відмінках «Державна митна служба» замінити словами «Державна фіскальна служба України».
  • у пункті 8 слова «Державній інспекції з контролю за цінами» замінити словами «Державній службі України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів».

Як зазначав Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов «Це буде наша перемога!».

Асоціація надала всебічну нормопроектну допомогу заінтересованим органам центральної виконавчої влади щодо реалізації даної ініціативи.

Асоціація AMOMD™ висловлює щиру вдячність МОЗ України, Мінекономрозвитку України за такий хоч і тривалий, але врешті-решт  результативний діалог і кооперацію та закликає усіх операторів ринку медичних виробів публічно підтримати зазначену ініціативу, направивши листи-підтримки на адресу МОЗ та Уряду України.

Дар’я Бондаренко, виконавчий директор Асоціації
Павло Харчик, президент Асоціації

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті