Утилізація ліків: Держлікслужба хоче зобов’язати суб’єктів господарювання надавати інформацію про знищення

17 вересня на сайті Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) оприлюднено для обговорення проект наказу МОЗ України, яким пропонується допов­нити новим положенням Правила утилізації та знищення лікарських засобів, затверд­жені наказом МОЗ України від 24.04.2015 р. № 242.

Новим положенням планується зобов’язати суб’єктів господарювання, які передали лікарські засоби на утилізацію або знешкодження, в 2-місячний строк від дати знищення, направляти Держлікслужбі інформацію про знищення відходів лікарських засобів. Таку інформацію дозволятиметься надавати в електронному або паперовому вигляді.

Як зазначається в супровідній документації до проекту, його прийняття дозволить удосконалити порядок утилізації та знищення неякісних лікарських засобів, у тому числі тих, термін придатності яких закінчився, та посилити державний контроль за дотриманням вимог законодавства щодо їх утилізації та знищення.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Провізор є 18.09.2018 11:23
А було якось інакше?
John 18.09.2018 12:07
Перш, ніж контролювати, зобов'яжіть суб'єктів господарювання, що здійснюють утилізацію, звітувати перед своїми контрагентами. Аптечний заклад апріорі не може знати коли знищили той чи інший ЛЗ. Бо його ніхто не ставить до відома про це. Як ви це собі взагалі уявляєте? Провізор має їхати на полігон і затискати пальці в двері, щоб йому надали акт про знищення? Чи ви думаєте хтось на тому полігоні посерійно утилізує препарати? Вони знищуються на вагу, шановні! Спустіться на землю зі своїх законотворчих небес.
аптекар 18.09.2018 2:42
Перед передачею на знищення відходів складається договір, в якому можна прописати, що знищення проводиться не пізніше 1 місяця, документи, що це підтверджують, надаються протягом 2 тижнів з моменту знищення. Не робіть проблему там, де її немає.
Elena 18.09.2018 2:44
Полностью согласна с John. Итак уже за 18 лет сущестовования госконтроля лекарств в Украине сделано много работы в этом направлении. Сегодняшний вариан Приказа №242 вполне работающий и реальный. Пора остановиться.
John 18.09.2018 3:19
2аптекар: Можна прописати, що вони мені мають ще заплатити, щоб я передав їм ЛЗ на утилізацію. Але це не значить, що вони з цим погодяться. Немає для них вимоги знищувати раз на місяць і, тим паче, звітувати про це аптекам. Це питання виключно їх власної доброї волі. І підлаштовуватись під когось вони не будуть, бо альтернатив фактично немає. Контролюючий орган вкотре замість того, щоби чітко розподілити відповідальність між учасниками ринку, перекладає реалізацію своїх забаганок на аптечні заклади.
аптекар 19.09.2018 9:23
John. Щоб не було такого http://www.sknews.net/u-lisi-bilya-sela-desna-na-chernihivschyni-vyyavyly-zvalysche-medychnyh-vidhodiv/, треба контроль. Більше того, на мою думку, насправді треба участь представників держлікслужби під час знищення, щоб не робилися фіктивно ці процедури. Але ж там постійні скорочення... А відмовки завжди знайдуться.
John 19.09.2018 11:51
2аптекар: Це все дуже прикро, але не бачу перспектив уникнути подібного безладу пропонованими змінами до Наказу. Аптека - не контролюючий орган. Вона не зобов'язана і не уповноважена стояти над головою у підприємства по утилізації. Є підприємство, є у нього ліцензія - нехай воно і звітує що, як і коли було знищено. Або ж, повторюся, нехай його зобов'яжуть звітувати перед контрагентом.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті