Ботулізм в Україні: зафіксовано новий випадок захворювання

20 Вересня 2018 11:41 Поділитися

За даними Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України у м. Дніпро зафіксовано новий випадок захворювання на ботулізм. Занедужала жінка віком 49 років після вживання в’яленої риби власного приготування. Наразі вона перебуває в тяжкому стані в реанімації Дніпропетровської міської клінічної лікарні № 21.

З початку 2018 р. станом на 19 серпня зареєстровано 84 випадки ботулізму, внаслідок яких постраждали 97 осіб, 8 із них померли.

ЦГЗ ще раз закликає українців відповідально ставитися до свого здоров’я і не споживати в’ялену, солону та консервовану рибу, консерви або вироби з м’яса, якщо їх не піддавали термічній обробці перед вживанням.

Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов зберігання чи транспортування харчових продуктів. Найкращий спосіб захистити своє здоров’я — утримуватися від споживання їжі, про якість якої споживачу достеменно невідомо!

Симптоми ботулізму

Головними клінічними ознаками ботулізму стають різні неврологічні розлади — порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мовлення, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість). У кожного другого хворого перші прояви ботулізму — це короткочасні симптоми загальної інфекційної інтоксикації: діарея, блювання, незначне підвищення температури тіла, біль у животі.

Тяжкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м’язів, унаслідок чого за відсутності адекватної терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності на 2–3-й день хвороби.

У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м’язової слабкості.

Інкубаційний період ботулізму може тривати від 2–3 год до 10 днів.

У разі виникнення будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників!

Профілактика ботулізму

Щоб уберегтися від ботулізму, слід:

  • не вживати харчові продукти, виготовлені в домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу тощо), і не купувати їх у місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб;
  • ретельно мити руки, продукти і посуд;
  • у разі консервування в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно здійснювати їх тиндалізацію (двічі або тричі прогрівати 5 хв при температурі 100 °С із перервою 24 год між прогріваннями), після чого простерилізувати консерви при температурі 100 °С не менше ніж 40–60 хв і герметично запакувати. Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання вмісту цієї банки;
  • рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні;
  • гриби складно повністю очистити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах.

За матеріалами phc.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті