Ультразвукове обстеження шиї дозволяє виявити розвиток деменції до появи симптомів

14 Листопада 2018 12:11 Поділитися

Вчені показали, що ранні ознаки деменції можна виявити за допомогою звичайного ультразвукового дослідження шиї пацієнта. Симптоми деменції можуть виникати до 10 років після того, як її ознаки виявили при ультразвуковому обстеженні. Якщо подальші дослідження підтвердять надійність даного тесту для всіх випадків, то він може стати рутинним методом скринінгу в осіб середнього віку, що допоможе виявити тих, хто знаходиться в групі ризику розвитку деменції в подальшому житті.

Дослідники з Університетського коледжу Лондона (University College London — UCL), Великобританія, вивчали інтенсивність пульсу у судинах, що йдуть до головного мозку через шию від серця. Інтенсивність цього пульсу від серця до різних частин тіла часто змінюється. Великі кровоносні судини, як правило, є пружними, вони поглинають інтенсивність імпульсу серця внаслідок еластичності їх стінки. Це призводить до зниження інтенсивності пульсу, що рухається до головного мозку, і таким чином запобігає пошкодженню тонких кровоносних судин.

З віком еластичність стінок артерій знижується і вони стають жорсткими. Це означає, що повна інтенсивність імпульсу серцебиття досягає головного мозку через жорсткі артерії. У результаті це може пошкодити менші і більш делікатні кровоносні судини головного мозку, що у підсумку може завдати шкоди головному мозку та його тканинам, а це, у свою чергу, призведе до розвитку деменції.

У даному дослідженні взяли участь 3200 добровольців середнього віку. Час спостереження в середньому становив 15 років. У 2002 р. пацієнтам провели ультразвукове обстеження шиї, щоб з’ясувати, якою є інтенсивність пульсу в судинах шиї, що постачають кров у головний мозок. Крім того, були проведені тести пам’яті та тестування здатності вирішення проблем. Результати показали, що в осіб з найбільшою інтенсивністю пульсу на 50% частіше відмічали прискорене або швидко прогресуюче зниження когнітивних здібностей протягом наступних 10 років порівняно з тими, хто мав меншу інтенсивність. Результати не змінилися навіть з урахуванням інших факторів розвитку деменції, таких як вік, артеріальний тиск, ожиріння, наявність цукрового діабету та інших серцево-судинних захворювань.

За даними дослідників, ультразвукове обстеження шиї допомагає передбачати ризик розвитку деменції пізніше в житті, а саме підвищення інтенсивності пульсу пов’язане зі значним зниженням пам’яті, когнітивної функції, здатності до вирішення проблеми, володіння мовою тощо.

Важливо відмітити, що зниження еластичності судин легко діагностувати та призначити необхідне лікування, а значить, тим самим знизити ризик розвитку когнітивних порушень у подальшому житті.

Далі вчені планують провести дослідження, щоб зрозуміти, чи впливають зміна способу життя та медикаментозне лікування на інтенсивність пульсових хвиль, а також чи гальмує це розвиток когнітивного спаду.

За матеріалами www.news-medical.net

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті