Придбати ліки за електронним рецептом можна буде з квітня 2019 р.

22 Листопада 2018 2:53 Поділитися

Профільне міністерство спільно з Національною службою здоров’я України (далі — НСЗУ) та ДП «Електронне здоров’я» активно працюють над запровадженням в Україні електронного рецепта. Про кроки в цьому напрямку йшлося під час Форуму партнерства держави та бізнесу «Реімбурсація 2.0», який 22 листопада триває у столиці.

У заході беруть участь представники фармацевтичних компаній, асоціацій виробників лікарських засобів, аптечних мереж, розробників медичних інформаційних систем, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine), офісу World Health Organization Ukraine, проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», експерти та журналісти.

«Ще одна велика зміна — замість паперового рецепта — електронний, за яким пацієнт зможе отримати ліки незалежно від місця проживання на всій території України в аптечному закладі, який має договір з НСЗУ. Так само, як гроші за пацієнтом вже пішли в медичний заклад первинної допомоги, вони підуть за пацієнтом в аптеку», — зазначив заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик.

У листопаді 2018 р. розпочинається розробка програмного забезпечення для реалізації електронного рецепта в Україні.

Подальша трансформація продовжиться з початку наступного року:

  • з 18 січня 2019 р. — доступний API (програмний інтерфейс) для функціоналу виписування рецептів/відпуску за рецептами;
  • з 18 березня 2019 р. — лікарі зможуть виписувати електронні рецепти;
  • з 1 квітня 2019 р. — аптечні заклади зможуть відпускати препарати за електронними рецептами.

При цьому паперові рецепти на лікарські засоби, включені до програми «Доступні ліки», виписуватимуться лікарями до 31 березня 2019 р. включно. На всі інші рецептурні препарати лікар зможе виписувати паперові рецепти до 31 грудня 2019 р.

Відпуск лікарських засобів, включених до програми «Доступні ліки» і виписаних на паперових рецептах, аптеки зможуть здійснювати до 30 квітня 2019 р. включно. Тобто з 1 травня 2019 р. аптечні заклади не відпускатимуть доступні ліки за рецептами, виписаними на папері. Здійснювати відпуск усіх інших ліків за паперовими рецептами аптечні заклади зможуть до 30 січня 2020 р.

Раніше ми повідомляли про те, що з середини лютого наступного року розпочнеться кампанія з укладання договорів між аптечними закладами та НСЗУ в рамках урядової програми «Доступні ліки».

Детально про перебіг форуму читайте найближчим часом у друкованій версії «Щотижневика АПТЕКА», а також на нашому сайті.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»,
фото НСЗУ

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Вячеслав 22.11.2018 7:10
Позитивна новина, нарешті дійсно кроки до побудови цівілізованих взаємовідносин між суб'єктами та високої якості та технологічності в медицині.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті