Парламент ухвалив закон, який зобов’язує ФОП при реалізації лікарських засобів та медичних виробів застосовувати РРО

27 Листопада 2018 4:24 Поділитися
23 листопада поточного року Парламент України прийняв закон про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів. Відповідний проект зареєстрований 05.11.2018 р. за № 9260. Серед іншого цей закон встановлює вимогу для фізичних осіб — підприємців (ФОП), які здійснюють господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами та медичними виробами, застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО). З цього приводу Олена Пруднікова, голова громадської організації «Всеукраїнське об’єднання «Миколаївська фармацевтична асоціація ФАРМРАДА», звернулася відкритим листом до голів парламентських фракцій та Президента України з проханням переглянути ухвалене рішення. Пропонуємо цей лист до уваги наших читачів.

Голові фракції «Об’єднання «Самопоміч» Березюку О.Р.

Голові фракції «Блок Петра Порошенка» Герасімову А.В.

Голові фракції «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Тимошенко Ю.В.

Голові фракції «Народний фронт» Бурбаку М.Ю.

Голові фракції Радикальної партії Олега Ляшка

Співголовам фракції «Опозиційний блок» Бойку Ю.А., Вілкулу О.Ю.

Співголовам групи партії «Відродження» Хомутинніку В.Ю., Бондар В.В.

Голові групи «Воля Народу» Москаленко Я.М.

Копія Президенту України Порошенку П.О.

Народному депутату України Кобцеву М.В.

Шановні народні обранці!

Я, Пруднікова Олена Євгенівна, голова громадської організації «Всеукраїнське об’єднання «Миколаївська фармацевтична асоціація ФАРМРАДА», що об’єднує представників малого підприємництва у фармацевтичній сфері, звертаюся до вас з наступного приводу.

23.11.2018 р. Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».

Редакція документа, підготовлена до другого читання, враховує поправки, запропоновані народним депутатом, членом депутатської фракції «Блок Петра Порошенка» М.В. Кобцевим. Зокрема, йдеться про наступні поправки:

  • зміна редакції абзацу четвертого п. 296.10. Податкового кодексу України, відповідно до якої норми цього пункту щодо можливості не застосовувати РРО не поширюватимуться на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію лікарських засобів та медичних виробів;
  • ст. 2 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» доповнено абзацом тридцятим, а також внесені зміни до п. 1, 6, 8 та 9 ст. 9, які також передбачають обов’язкове застосування РРО платниками єдиного податку, які здійснюють реалізацію лікарських засобів та медичних виробів.

Тобто прийняті зміни зобов’язують ФОП, що здійснюють торгівлю лікарськими засобами та медичними виробами, застосовувати у своїй діяльності РРО.

Майже 10 років поспіль аптечні монополії лобіювали запровадження у законодавство вимоги щодо обов’язкового застосування РРО ФОП, що здійснюють реалізацію лікарських засобів. Для цього навіть була організована інформаційна кампанія, яка мала сформувати негативне ставлення до діяльності ФОП на фармацевтичному ринку.

Між тим роздрібна ланка фармацевтичного ринку України монополізується великими аптечними мережами. Цей факт неодноразово констатували Антимонопольний комітет України, народні депутати, вітчизняні виробники лікарських засобів, представники громадських організацій, споживачі ліків.

На тлі монополізації ринку лікарських засобів розквітає зловживання монопольним становищем з боку аптечних мереж, що призводить до здорожчання ліків (наприклад вартість ліків підвищують маркетингові послуги). Заборонена законодавством інтернет-торгівля ліками та пересилання їх поштою здійснюються відкрито, безконтрольно і безкарно.

Задля остаточної монополізації ринку мережам необхідно усунути ФОП, особливо у сільській місцевості, де невигідно відкривати аптеки. Але охопити цю частину населення мережі можуть шляхом легалізації інтернет-торгівлі та пересилання ліків поштою. Легалізація дистанційної торгівлі лікарськими засобами поки що не відбулася, але ліквідація аптек ФОП у сільській місцевості дозволить зробити це найближчим часом.

Конкурентоспроможність ФОП на ринку лікарських засобів трималася лише завдяки спрощеній системі оподаткування та праву не використовувати у своїй діяльності РРО. Для малого підприємця, який повинен утримувати приміщення аптеки, устаткування та кваліфікований персонал, державна підтримка є вкрай важливою, особливо з огляду на те, що ФОП, як правило, є власником приміщення аптеки, а у випадку з мережами йдеться про орендовані приміщення.

Саме ліберальні норми Податкового кодексу України та Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» давали можливість ФОП конкурувати з мережами в контексті ціни та функціонувати в сільській місцевості.

Вимога до ФОП застосовувати РРО несе не тільки додаткові фінансові витрати, підвищення собівартості діяльності, але надає додаткові важелі мережам залучати до недобросовісної конкурентної боротьби фіскальні органи. Я впевнена, що статистичні дані та прогнози щодо згортання малого підприємництва у фармацевтичному секторі при прийнятті поправок народного депутата М.В. Кобцева не аналізувалися.

На моє переконання, народні депутати України не мають на меті сприяти остаточній монополізації ринку лікарських засобів. Про це свідчить, наприклад, законопроект № 8591 «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами». Однак на сьогодні цей законопроект не розглянутий Парламентом, а повернутий авторам на доопрацювання. Відтак монополії в роздрібному сегменті фармацевтичного ринку не обмежені, рівні права та прозорі правила конкуренції не встановлені.

Вочевидь, черговий наступ на ФОП інспіровано аптечними монополіями як упереджувальний захід, спрямований на ліквідацію малого підприємництва на фармринку частково або повністю. Слід відмітити, що жодного перехідного періоду не встановлено, не враховано доцільність та фізичну можливість запровадження такої норми на селі.

За таких обставин прошу вас проаналізувати ситуацію на ринку лікарських засобів, скасувати прийняті поправки щодо запровадження РРО для ФОП, які здійснюють реалізацію лікарських засобів та медичних виробів принаймні до моменту прийняття відповідних законодавчих актів про обмеження монополії на фармацевтичному ринку і встановлення прозорих правил конкуренції та торгівлі лікарськими засобами.

В іншому разі негативні наслідки і погіршення ситуації на ринку лікарських засобів неодмінно дадуть про себе знати найближчим часом. Ліквідація більшості ФОП, особливо в сільській місцевості, не тільки створить загрозу зупинення постачання ліків у сільській місцевості з дотриманням діючих вимог законодавства, але й призведе до збільшення державних витрат на утримання безробітних, зменшення податкових надходжень, зростання цін на лікарські засоби й медичні вироби для населення. Прошу негайно розглянути це питання і прийняти зважене, правильне і корисне для економіки, розвитку малого підприємництва і здоров’я населення рішення.

З повагою
Олена Пруднікова, голова ГО «ВОМФАФР»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Скептик 28.11.2018 12:19
Правильно. Одним законы (GMP/GDP), а другим картбланш (работать без РРО и без отчётности). Я тоже против того, чтоб всё было честно и прозрачно :)
Олена Пруднікова 28.11.2018 4:05
Чтобы все было честно нужно внести изменения в Закон о контроле ! Вывести из под действия Закона Гослекслужбу!!! Когда аптечные сети перестанут перед проверкой вывозить фурами лекарственные средства, изделия мед назначения, а инспектор сможет увидеть реальную картину,тогда у всех будет все честно и прозрачно!
Скептик 28.11.2018 5:52
Чувствуется богатый опыт предпроверочных подготовок. Спасибо. Возьму на вооружение :)
Олена Пруднікова 29.11.2018 9:39
У нас есть видео со всей Украины !!!!
Скептик 29.11.2018 4:23
Ну вот мы и подошли с вами к тому, что аптеки - это высокорисковые предприятия, которые могут и обманывают регуляторные органы. А стало быть, их следует надлежащим образом контролировать. И РРО - это тот инструмент, который позволит проследить движение товара от аптеки к потребителю. А возможно и предотвратит попадение фальсификата в цепочку дистрибуции ;)
Олена Пруднікова 29.11.2018 4:54
Выручка маленькой аптеки в день — максимум 3000 гривен, а крупной аптечной сети — от ста тысяч до двухсот. И где будет выгоднее продать фальсификат? Естественно, там, где объем продаж выше. Я точно знаю , что крупные сети как раз и были созданы для сбыта фальсификата
Олена Пруднікова 29.11.2018 5:00
Пане Олеже(Скептик) Ви ж все прекрасно розумієте!!! А як що ні, то читайте https://www.apteka.ua/article/257115 https://www.apteka.ua/article/431580
Дарья 30.11.2018 11:49
Когда вступает в силу?
Ольга 11.12.2018 3:28
Побыстрее бы уже! А то задолбали ФОПы, которым закон не писан. И фальсификата у ФОПов может быть больше, т.к. у них контроля никакого нет. За наличку покупают, "мимо кассы" продают. А сетевики тоже, между прочим, содержат штат сотрудников, помещения и устаткування, и работают круглый год, а не так как ФОП - в летний сезон на берегу моря открылись, капусты нарубили с наценкой бешенной, 3 месяца отработали и закрылись. Ищи-свищи его потом, чтобы проверить поставки, качество... А еще лично видела, как у ФОПа без РРО цена на лексредство "Пропердин" 200 грн, и у соседа-юрика - 200 грн. Так вот, фармацевт у ФОПа, в этом случае, часто говорит клиентам "идите к юрику, узнайте сколько Пропердин там стоит, и я вам дешевле продам". И продает. А что ФОПу? У него же нет РРО!!! ФОПу можно от фонаря цену ставить и менять ее на ходу! И это в селе. ДАЕШЬ РРО ДЛЯ ФОП ПРИ РОЗНИЧНОЙ ТОРГОВЛЕ ЛЕКСРЕДСТВАМИ!!! УРАААААА, ТОВАРИЩИ! УРААА!!!
Олена Пруднікова 18.12.2018 11:03
Олечка!!! не злорадствуйте! Прийдет время и торгашей в виде аптечных сетей не будет!!! Будут Провизора и фармацевты ФОП работатать во благо пациента и своего же блага!!! Настанет время когда деньги ничего решать в этой стране не будут!!!
Юлия 13.01.2019 9:33
Я работала в крупной сети 5лет и, что мне говорили и моим сотрудникам. Мы не фармацевты!! Мы продавцы!!! Вы обязаны продать то что в проекте!! Не продал штраф!! Не хватает к сумме проекта докупай за свои деньги!! Планы минимум на один проект 30тыс гривен а их 15 штук минимум!!! Помимо проектов есть первочередные продажи! От всего 40% откатов с миллионников аптек планы больше!! Например нам запретили с офиса продавать доларен и ранитидин здоровье, а вместо этого нужно продать долоксен и ранитидин дарница!! Занавес! Продал здоровье штраф!!! А потом вовсе вывели с ассортимента! А ещё работа с врачами на 10% отката!! В налгую мозвпнивпются врач аптека!! А ещё вопрос почему такие привелегии сетям к закупке? Почему они могут быть должны оптиме и бадм по 7миллионов а то и больше? Очень вопросов и нет ответов!!!
Галина 14.01.2019 11:28
То ж яка доля даного звернення?

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті