Поширеність ВІЛ в Європі: ECDC та ВООЗ опублікували новий звіт

03 Грудня 2018 11:45 Поділитися

Європейський центр профілактики та боротьби із захворюваннями (European Centre for Disease Prevention and Control — ECDC) та Європейське регіональне бюро ВООЗ оприлюднили останні дані щодо епідемії ВІЛ в Європейському регіоні, приурочивши це до 30-ї річниці Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.

Європейський комісар з питань охорони здоров’я та безпеки харчових продуктів Витяніс Андрюкайтіс (Vytenis Andriukaitis) відмітив, що незважаючи на всі зусилля, ВІЛ все ще шкодить життю людей та стає причиною не тільки багатьох страждань та хвороб, але також дискримінації та стигматизації. Останнім часом було досягнуто значного прогресу, але попереду ще багато роботи. Ми повинні скористатися всіма можливостями, а також посилено співпрацювати з нашими партнерами за кордоном, щоб досягти мети — а саме ліквідації ВІЛ — у Європі та у всьому світі — до 2030 р. Важливо, щоб наші служби охорони здоров’я продовжували забезпечувати доступність тестування та лікування груп ризику інфікування ВІЛ.

Важливим сигналом є те, що в Європейському регіоні зафіксовано зниження темпів зростання кількості нових випадків ВІЛ/СНІД, особливо тому, що таке зниження спостерігається і серед чоловіків, які мають сексуальні стосунки з чоловіками. Протягом останнього десятиліття лише ця група демонструвала ріст захворюваності в Європейському регіоні. Є кілька причин, які можуть пояснити зниження захворюваності в Європейському регіоні. Вони включають успішні програми, направлені на більш часте та цілеспрямоване тестування на ВІЛ, щоб сприяти ранній діагностиці. Це дозволяє швидко почати лікування з призначенням антиретровірусної терапії для тих, чий тест виявився позитивним. Також були корисними ініціативи, націлені на розширення застосування профілактичних заходів.

Таким чином, зусилля, спрямовані на запобігання новим випадкам інфікування ВІЛ, поступово дозволяють поліпшити ситуацію.

Ключові результати опублікованого звіту

Зростання кількості нових випадків ВІЛ-інфекції продовжується у Європейському регіоні в цілому, але його темпи сповільнюються порівняно з попередніми роками. Однією з причин епідемії ВІЛ в Європі є те, що пізня діагностика залишається проблемою в усьому регіоні. Кожна друга людина з діагнозом ВІЛ вже має симптоми зараження.

У 2017 р. у східній частині Європейського регіону було зареєстровано понад 130 тис. нових випадків ВІЛ. При цьому темп зростання захворюваності становить 68% у 2008–2017 рр. порівняно з 95% у 2007–2016 рр. Аналогічні показники в центральній частині Європейського регіону становлять 121% порівняно з 142% відповідно.

У східній частині регіону в 59% випадків нових заражень ВІЛ повідомляється про гетеросексуальну передачу вірусу.

Серед нових випадків зараження 70% інфікованих — це чоловіки.

У 2017 р. у понад 25 тис. людей було діагностовано ВІЛ в 30 з 31 країни регіону. Таким чином, рівень захворюваності становить 6,2 на 100 тис. у 2017 р. порівняно з 6,9 на 100 тис. населення у 2008 р.

Загальне зниження рівня захворюваності відбулося, в основному, завдяки 20% скороченню кількості нових випадків зараження серед чоловіків, які мали статеві контакти з чоловіками в період з 2015 по 2017 рр., що залишається основним способом передачі ВІЛ-інфекції (у 2017 р. — 38%). Було відмічено також зменшення кількості нових випадків зараження, пов’язаних з гетеросексуальною передачею, за участю людей з країн з генералізованою епідемією ВІЛ.

Незважаючи на цей помітний прогрес у зменшенні кількості нових діагнозів «ВІЛ», загальні показники продовжують зростати приблизно в третині країн Європейського регіону.

Кількість випадків СНІД продовжувала зменшуватися в регіоні в цілому. У східній частині Європейського регіону ситуація почала стабілізуватися, а кількість випадків СНІД в період з 2012 по 2017 рр. зменшилася на 7%.

У Європейському регіоні 9 з 10 (89%) діагнозів «СНІД» в 2017 р. було встановлено протягом 90 днів після діагностики ВІЛ-інфекції, що свідчить про те, що більшість випадків СНІД у цьому регіоні можна було б уникнути в разі ранньої діагностики.

За матеріалами www.news-medical.net

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті