Чи може «Dr Google» допомогти виявити симптоми раку молочної залози?

03 Грудня 2018 8:38 Поділитися

У журналі «Health, Risk & Society reports» були опубліковані результати дослідження, у ході якого вивчалося, як жінки виявляють ознаки раку молочної залози в залежності від того, як вони ставляться та чи довіряють «Dr Google».

Дослідники з Університету Суррею (University of Surrey), Великобританія, під керівництвом доктора Афродіти Марку (Afrodita Marcu) досліджували, чи шукають жінки інформацію про здоров’я в інтернеті під час появи потенційних симптомів раку молочної залози, і якщо так, то чи вважають вони це корисним. Інтерв’юючи 27 жінок у віці від 47 до 67 років, дослідники виявили різний рівень взаємодії з інтернетом для отримання інформації про здоров’я, який був обумовлений індивідуальним ставленням та рівнем довіри.

Деякі жінки, особливо ті, хто не має офіційної освітньої кваліфікації, менш позитивно ставилися до корисності «Dr Google» і в основному не використовували інтернет для отримання медичної інформації, стверджуючи, що це може призвести до неправильного діагнозу або що немає сенсу хвилюватися про те, що можуть означати їх симптоми.

Дослідники також виявили, що жінки, відкриті для використання інтернету для отримання інформації про стан здоров’я, повідомили, що почувалися перевантаженими тим, що вони виявили, і неохоче проводили подальші пошуки. Більшість жінок, які мали такі почуття, відвідали своїх лікарів головним чином тому, що вони відчували, що лише фахівець з охорони здоров’я може розвіяти їх побоювання щодо симптомів та надати професійні відповіді.

Інші жінки в дослідженні, які з довірою ставилися до матеріалів в інтернеті, шукали інформацію про зміни в грудях і використовували її для інтерпретації симптомів. Ці жінки не розглядали дані про стан здоров’я в інтернеті як проблему, а також не висловлювали недовіри до «Dr Google». Деякі навіть доповнили інформацію, отриману від лікаря, шляхом подальших розслідувань в інтернеті.

А. Марку вважає, що інтернет є цінним джерелом медичної інформації, однак він також містить багато неякісної інформації або такої, яку неможливо легко інтерпретувати людям без медичної освіти або застосувати до індивідуальної ситуації, тому не дивно, що деякі люди відчувають, що не можуть довіряти інформації з інтернету.

Спосіб, у який людина використовує інтернет для цілей здорового способу життя, залежить від багатьох чинників, таких як характер симптомів або страх щодо наведення оманливої інформації, тому немає підстав вважати, що«Dr Google» є цінним і надійним для всіх.

За матеріалами www.news-medical.net

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті