Чергові обмеження у провадженні аптечної діяльності в Польщі

22 Грудня 2018 10:14 Поділитися

Поправки, внесені 7 червня 2018 р. до Закону про фармацевтичне право та деякі інші акти, почали діяти з 1 серпня. Відповідно до них запроваджена заборона поєднувати провадження декількох видів господарської діяльності, які передбачають, що суб’єкт може придбавати лікарські засоби. Тобто поправка містить заборону поєднувати діяльності, пов’язані з торгівлею лікарськими засобами та виконанням лікарської практики.

Відповідно до нових правил фармацевтична інспекція відмовлятиме у видачі дозволу на відкриття аптеки, якщо заявник:

  • уповноважений виробляти або імпортувати лікарський продукт або ветеринарний лікарський засіб;
  • подав заявку на отримання такого дозволу;
  • керує фармацевтичним оптовим або фармацевтичним складом ветеринарних лікарських засобів або подав заявку на отримання такого дозволу,
  • подає заявку на внесення до реєстру посередників,
  • здійснює медичну діяльність або подає заяву на внесення до реєстру суб’єктів, що здійснюють медичну діяльність.

З урахуванням цих змін введене положення, що доповнює перелік причин відкликання дозволу на відкриття аптеки у разі порушення будь-якої з перелічених вище заборон.

Наслідком змін є також введення декларацій суб’єктів, що подають заявку на отримання дозволу. Особа, що подає запит на дозвіл, повинна заявити, що не проводить інші заходи, пов’язані з торгівлею лікарськими засобами або здійсненням медичної діяльності, або не просила дозволу на таку діяльність чи запис у реєстрі посередників. У разі порушення заборони орган влади скасовуватиме дозвіл на відкриття аптеки.

Немає сумніву, що нові правила застосовуватимуться до нових видів підприємницької діяльності. Проте законодавець також врегулював питання вже виданих дозволів та розгляду справ, які очікують на розгляд. Крім того, суб’єкти, які поєднують різні види діяльності на основі раніше отриманих дозволів, також будуть змушені відмовитися від одного. Згідно із зміненими правилами підприємець повинен буде вибирати: або він керує загальнодоступною аптекою, або фармацевтичним складом, або займається лікувальною діяльністю.

До 1 серпня 2019 р. польським підприємцям необхідно відмовитися від певної діяльності — медичної чи фармацевтичної. Санкції за бездіяльність до 1 серпня 2019 р. дуже суворі — скасування дозволу на провадження діяльності.

За матеріалами prawo.sejm.gov.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті