Симптоми інфаркту міокарда у жінок: як визначити і коли викликати швидку

25 Січня 2019 12:09 Поділитися

Чоловіки та жінки відрізняються фізіологічно, і серцевий напад може виглядати у жінок не так, як у чоловіків. Через це жінки іноді невчасно звертаються за медичною допомогою і ризикують мати важкий перебіг чи померти. Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України на своєму сайті наводить рекомендації Американської асоціації серця (American Heart Association — АНА) про те, як розпізнати інфаркт, що робити і як знизити ризик.

Інфаркт стається, коли постачання крові до серця в певній ділянці критично зменшується чи припиняється. Причина цьому — передусім, звуження коронарних судин через атеросклероз чи тромб. Ділянка серця, що не отримує кисень, поступово помирає. Тому так важливо вчасно відновити кровообіг у серці.

Серцевий напад проявляється болем, який має пекучий чи стискаючий характер, або дискомфортом і важкістю за грудиною. Це триває кілька хвилин, або відступає і знову повертається. «На мені наче сидить слон», — кажуть ті, хто це пережив.

Але у жінок це може проявлятися інакше:

  • можуть боліти одна чи обидві руки, шия, плечі, щелепа чи живіт;
  • часто болить між лопатками;
  • дихання може стати частим і поверхневим, але при цьому нічого не болітиме;
  • може з’явитися виражена слабкість, кинути в холодний піт або виникне запаморочення і нудота.

Якщо ви відчуваєте такі симптоми — негайно викликайте швидку. Можна прийняти ацетилсаліцилову кислоту — вона зупиняє згортання крові й утворення тромбів. Якщо у людини поруч із вами зупинилося дихання, перш за все телефонуйте 103 і зробіть непрямий масаж серця, поки дихання не відновиться.

Викликати екстрену допомогу також треба, якщо:

  • біль постійний та стає інтенсивнішим;
  • біль хвилеподібно повторюється у стані спокою;
  • виникає різка слабкість, відчуття страху;
  • частішає пульс;
  • різко коливається артеріальний тиск.

За даними американських кардіологів, жінки дуже бояться не стільки інфарктів, як госпіталізації. Тому вони намагаються терпіти біль і дискомфорт, уникають викликати екстрену медичну допомогу і тим самим підривають своє здоров’я, втрачаючи дуже важливий час для застосування найбільш ефективних сучасних методів лікування інфаркту. Що менше часу пройде від початку симптомів до потрапляння в лікарню, то кращі шанси на одужання.

Нині абсолютно всі пацієнти з гострим інфарктом міокарда з елевацією сегменту ST (коли від оперативного втручання і встановлення стенту залежить життя людини) отримують стент безоплатно. Таку допомогу можна отримати в одному з 34 реперфузійних центрів, які працюють у режимі «24/7/365». Ще 6 відділень приймають пацієнтів з гострим інфарктом міокарда, але не цілодобово.

А щоб ваше серце та судини були в безпеці — консультуйтесь зі своїм сімейним лікарем щодо ризиків розвитку серцево-судинних хвороб (за потреби він направить до кардіолога), кидайте палити, багато рухайтеся та слідкуйте за своїм раціоном.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті