FDA — імплантати грудей підвищують ризик раку

12 Лютого 2019 11:15 Поділитися

У середу, 6 лютого, Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) опублікувало прес-реліз щодо зв’язку між грудними імплантатами і злоякісною пухлиною — лімфомою, що уражує лімфатичну систему людини. Прес-релізу передувало декілька сотень випадків виявлення таких пухлин у жінок, 9 з яких померли. Тому саме наявність у них грудних імплантатів дозволила FDA заявити про підвищений ризик виникнення лімфоми у жінок, які мають імплантати, порівняно з тими, хто їх не встановлює.

У релізі, зокрема, вказано, що в 2011 р. FDA стало першою публічною організа­цією сфери охорони здоров’я, яка повідомила про ризик виникнення анапластичної великоклітинної лімфоми (один із видів неходжкінської лімфоми) та попередила жінок про те, що встановлення грудних імплантатів пов’язане з ризиком розвитку даної хвороби. З цією метою FDA періодично продовжує інформувати населення про отримані ним звіти, а в даному релізі подана оновлена інформація.

Станом на вересень 2018 р. FDA отримало загалом 660 медичних звітів щодо появи лімфоми, такі звіти збирають, починаючи з 2010 р. З них 246 звітів було отримано протягом минулого року, що свідчить про знач­не збільшення кількості випадків виявлення злоякісних пухлин, проте FDA пояснює, що деякі з них є випадками, які сталися в минулому та про які раніше не повідомлялося. Тим не менше таке збільшення викликає необхідність більш ретельного аналізу всіх звітів, що, у свою чергу, дозволить у майбутньому зрозуміти, що саме в імплантатах та чому викликає рак у жінок. У той же час FDA зазначає, що не кожен звіт містить детальну інформацію про випадок (у тому числі про конкретний тип встановленого імплантату), що ускладнює можливість встановити чіткий зв’язок між окремими типами, матеріалами, особливостями імплантату та лімфомою.

Розуміючи певний шок пацієнтів від цієї новини, FDA обіцяє спрямувати більше зусиль на оприлюднення та подальше оновлення інформації щодо можливої користі та одночасно щодо ризику імплантатів, аби під час прийняття рішення про їх встановлення громадяни мали найповнішу інформацію. Крім того, споживачів закликають звертати увагу на маркування будь-яких імплантатів та ретельно ознайомлюватися з інформацією для пацієнтів на медичних виробах.

За матеріалами www.fda.gov
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті