Експертно-апеляційна рада з питань ліцензування при ДРС задовольнила 47% скарг суб’єктів господарювання у 2018 р.

13 Лютого 2019 11:20 Поділитися

Державна регуляторна служба України (далі — ДРС) нагадує суб’єктам господарювання, що Експертно-апеляційна рада з питань ліцензування при ДРС — дієвий механізм досудового вирішення спорів у сфері ліцензування.

У 2018 р. Експертно-апеляційною радою з питань ліцензування при ДРС проведено 16 засідань, де розглянуто 97 скарг суб’єктів господарювання на дії органу ліцензування щодо порушення законодавства у сфері ліцензування (безпідставні анулювання, відмови у переоформленні та відмови у видачі ліцензій), що на 25% менше порівняно з 2017 р. Вказане свідчить, що рада є ефективним інструментом із захисту прав суб’єктів господарювання.

Спостерігається позитивна тенденція спільних зусиль ДРС та органів ліцензування в поліпшенні роботи в 2018 р., а саме:

  • кількість скарг зменшилась з 131 до 97;
  • відсоток задоволених скарг зменшився з 56 до 47%.

Найбільша кількість скарг суб’єктів господарювання надійшла на дії Міністерства екології та природних ресурсів України (Мінприроди), Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг). Але якщо лише незначна кількість скарг на дії ДАБІ була задоволена (задоволено 4 скарги з 16), то скарги на дії Мінприроди переважно виявилися обґрунтованими (з 26 скарг 12 задоволено). Жодної скарги на дії Нацкомфінпослуг не задоволено.

Аналіз скарг свідчить, що суб’єкти господарювання здебільшого скаржаться на такі дії органів:

  • прийняття рішень про анулювання ліцензій — 82% від загальної кількості скарг;
  • відмови у видачі ліцензій — 15%;
  • непереоформлення ліцензій — 3%.

За результатами розгляду скарг прийнято рішення про задоволення 47% скарг суб’єктів господарювання, та, як наслідок, ДРС видано органам ліцензування розпорядження про усунення порушень законодавства у сфері ліцензування (скасування рішень, прийнятих з порушенням законодавства у сфері ліцензування).

Нагадаємо, Експертно-апеляційна рада з питань ліцензування є постійно діючим колегіальним органом при спеціально упов­новаженому органі з питань ліцензування, діє за регламентом, що затверджується спеціально уповноваженим органом з питань ліцензування, та є ефективним механізмом для досудового вирішення спорів у цій сфері.

До складу ради на даний час входять 34 фахівці у сфері ліцензування (22 представники громадських організацій та 12 державних службовців, що становить 65 та 35% відповідно).

Обов’язками ради є:

  • розгляд апеляцій та інших скарг здобувачів ліцензії, ліцензіатів на дії органу ліцензування або інших заявників щодо порушення законодавства у сфері ліцензування;
  • розгляд звернень органів ліцензування щодо надання погодження на проведення позапланових перевірок додержання ліцензіатами вимог ліцензійних умов на підставах, передбачених пунктами 2, 4 та 5 частини 9 ст. 19 цього закону.

Також рада має право:

  • розглядати пропозиції щодо запровадження ліцензування нового чи скасування чинного виду господарської діяльності (частини (частин) виду господарської діяльності);
  • розробляти рекомендації стосовно вдосконалення державної політики у сфері ліцензування;
  • проводити експертизу проектів нормативно-правових актів або пропозицій у сфері ліцензування.
За матеріалами www.drs.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті