Безрецептурний відпуск антибіотиків в Україні має припинитися — Уряд затвердив Національний план дій щодо боротьби із антибіотикорезистентністю

Як раніше повідомляло наше видання, 6 березня відбулося засідання КМУ. Під час засідання, крім іншого, Уряд затвердив розпорядження «Про затвердження Національного плану дій щодо боротьби із стійкістю до протимікробних препаратів». Рішення схвалено урядовцями без обговорення.

Нагадаємо, що затвердження Національного плану дій щодо боротьби із стійкістю до протимікробних препаратів передбачене у плані заходів щодо реалізації Концепції розвитку системи громадського здоров’я, затвердженої розпорядженням Уряду від 18.08.2017 р. № 560-р.

Рік тому МОЗ України оприлюднило на своєму сайті для громадського обговорення проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Державної стратегії щодо реалізації державної політики зі стримування розвитку стійкості до протимікробних препаратів 2018–2022 роки». Проект документа серед іншого передбачає:

  • сприяння раціональному призначенню протимікробних препаратів; введення обмежень, що виключають безконтрольне застосування протимікробних препаратів, зокрема обмеження безрецептурного продажу антибіотиків;
  • перегляд та оновлення уніфікованих клінічних протоколів або інших регламентуючих документів для лікування хвороб у людей та тварин з метою оптимізації стандартних схем антибіотикотерапії, що забезпечують зниження ризику розвитку резистентності мікроорганізмів до антибіотиків;
  • підвищення якості протимікробних препаратів-генериків через оновлення методів і процедур тестування;
  • розробку та впровадження ефективної системи моніторингу споживання протимікробних препаратів;
  • оновлення законодавчих актів щодо заходів у галузі сільського господарства (тваринництво, птахівництво, скотарство) та виробництві продуктів харчування.

У свою чергу, МОЗ України повідомляє, що до кінця  2020 р. міністерство розробить низку нормативно-правових актів на виконання Національного плану дій щодо боротьби із стійкістю до протимікробних препаратів. Які зміни очікуються?

  • Посилиться контроль за рецептурним відпуском антибіотиків в аптечній мережі.
  • Буде обмежено застосування протимікробних препаратів в якості стимуляторів росту у тваринництві, птахівництві та рослинництві.
  • Медики і ветеринари отримають чіткі інструкції, що допоможуть мінімізувати ризики невиправданого використання протимікробних препаратів.
  • Впровадиться дієва системи епідеміологічного нагляду за антимікробною резистентністю, Україна долучиться до загальноєвропейської мережі. Будуть впроваджені заходи з інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та підходи щодо підготовки фахівців в медичній та немедичній галузях з питань раціонального використання протимікробних препаратів.
  • Здійснюватиметься моніторинг резистентності ВІЛ- інфекції/СНІД.
  • Методи лабораторної діагностики і підходи до проведення досліджень з метою визначення стійкості до протимікробних препаратів відповідатимуть стандартам Європейського Союзу.
  • Українські науковці разом з європейськими колегами проводитимуть дослідження аспектів протимікробної резистентності та новітніх методів діагностики.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті