Приховані можливості в лікуванні захворювань шкіри

Шкіра — один з важливих органів людини, який можна розглядати як дзеркало, що відображає стан організму в цілому. Жодна людина не застрахована від виникнення проблем зі шкірою. Серед них можна виділити як звичайні садна та сонячні опіки, отримані на відпочинку, так і серйозніші патологічні стани. Одним із широко відомих засобів, що може допомогти людині в подоланні цих «прикростей», є декспантенол. Які ж особливості «приховані» у механізмі дії цього засобу та у яких саме випадках його можна застосовувати?

Декспантенол — провітамін пантотенової кислоти (В5). Він легко проникає в шкіру, перетворюючись на пантотенову кислоту, активізує синтез аденозинтрифосфату (АТФ) і стимулює розмноження фібробластів — клітин, відповідальних за процеси загоєння, у тому числі синтез колагенових та еластинових волокон шкіри (Хамаганова И.В., Кашеваров Д.Ф., 2014).

Підвищення потреби в пантотеновій кислоті відзначається при пошкодженні шкірних покривів, у тому числі при отриманні сонячних опіків. У цьому випадку локальний дефіцит пантотенової кислоти необхідно компенсувати місцевим застосуванням препаратів, що містять декспантенол.

Схема фармакологічної дії декспантенолу може бути представлена у вигляді наступного алгоритму: аплікація та абсорбція, трансформація в пантотенову кислоту, посилення клітинного метаболізму, збільшення кількості фібробластів та активний синтез колагену (Супрун Э.В., 2018).

Влив на шкіру

Протягом останніх десятиліть декспантенол широко застосовується як засіб для лікування ран, опіків, входить до складу косметичних засобів для догляду за шкірою. Вираженою дією препарату вважається стимуляція процесу епітелізації, грануляції та послаблення свербежу. У свою чергу, косметичний ефект декспантенолу полягає в додатковому зволоженні шкіри, поліпшенні її м’якості та еластичності (Ріппке Ф. та співавт., 2002).

За результатами багатоцентрового дослідження, участю 483 пацієнтів, які потребували додаткового догляду за шкірою та місцево застосовували декспантенол. Відмітили значне зменшення вираженості симптомів сухості, свербежу та розтріскування шкіри вже через 3–4 тижні застосування. Слід наголосити, що косметичні ефекти декспантенолу отримали оцінку «добре» та «дуже добре» у 90% пацієнтів.

Позитивні результати місцевого застосування декспантенолу були зафіксовані при щоденному лікуванні рубців, опіків різної етіології та трансплантантах шкіри (Ріппке Ф. та співавт., 2002).

Декспантенол випускається у вигляді засобів для зовнішнього застосування, так як його низька молекулярна маса, гідрофільність і низька полярність забезпечують повільне і глибоке проникнення в шкіру (Супрун Э.В., 2018).

Пантенол Спрей — особливості складу

Серед продуктів, що містять декспантенол, для українського споживача особливу увагу може представити лікарський засіб німецького виробництва Пантенол Спрей.

Препарат Пантенол Спрей містить пропеленти: бутан, пропан та ізобутан. Вони охолоджують шкіру та зменшують больові відчуття, що часто супроводжують опіки та травми. Пропеленти адсорбують на своїй поверхні молекули додаткових речовин та декспантенолу, утворюють стійку нашкірну піну, що м’яко доглядає за шкірою. (Буторіна А.В. та співавт., 2015).

До складу Пантенол Спрей входить рідкий легкий віск та легка мінеральна олія, які додатково зменшують втрату вологи шкірою та сприяють її ефективному зволоженню (Бардова К.О., 2016). Варто зауважити, що Пантенол Спрей від компанії Bausch Health не містить у своєму складі фреонів та парабенів (згідно з інструкцією для медичного застосування лікарського засобу Пантенол Спрей).

Пантенол Спрей — засіб, що лікує та одночасно доглядає за шкірою!

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Погоджено до друку — березень 2019 р.
RAF PAN-UA1903-68-01
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті