Попередження та контроль протимікробної резистентності: Європейська комісія провела семінар

З 11 до 14 червня Європейська комісія провела у Києві Регіональний семінар щодо попередження та контролю антибіотикорезистентності. Захід відбувся у рамках «Better Training for Safer Food» (BTSF) і в контексті підходу «Єдина охорона здоров’я», що охоплює як ветеринарну, так і людську сфери.

За прогнозами ВООЗ, до 2050 р. кількість випадків смерті від антибіотикорезистентності патогенів може досягти 10 млн осіб на рік, а втрати світової економіки перевищуватимуть 100 трлн дол. США щорічно.

Всеукраїнська асоціація інфекційного конт­ролю та антибіотикорезистентності проаналізувала дані (2013–2017 рр.) лабораторій 24 обласних лікарень України. Результати дослідження показали наступне:

  • кількість штамів мікроорганізмів, стійких до одного антибіотика, становить 70,7%;
  • кількість штамів мікроорганізмів, стійких до антибіотиків 2–3 класів, становить 37,5%;
  • кількість штамів мікроорганізмів, стійких до антибіотиків 4 або більше класів, становить 26,3%.

Наразі головною метою є зниження антибіо­тикорезистентності, але в кожної країни на порядку денному різні пріоритети та цілі відповідно до націо­нальних стратегій та планів дій.

На третій з 11 регіональних семінарів, які заплановано у 2019–2020 рр., зібралися 30 учасників із 7 країн Східної Європи (Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Казахстан, Молдова та Україна).

Усі вони є експертами з антибіотикорезистентності та контролю інфекційних захворювань у міністерствах охорони здоров’я, сільського господарства й тваринництва та працюють над стратегіями й планами дій, спрямованими на заохочення й посилення розумного застосування антибіотиків, а також епіднагляду за антибіотикорезистентністю у ветеринарній сфері та екології.

Протягом 4 днів учасники обговорювали наступні питання:

  • міжнародні ініціативи Європейського Союзу, Європейського агентства з лікарських засобів, Європейського центру профілактики та контролю за хворобами, Європейського агентства з безпечності харчових продуктів з акцентом на підхід «Єдиного здоров’я», стандарти у сфері антибіотикорезистентності (наприклад Codex Alimentarius, ВООЗ та ін.);
  • фактори виникнення антибіотикорезистентності у зоонозних та інших бактерій та практичне застосування положень ЄС щодо моніторингу;
  • керівні документи та рекомендації ЄС щодо розумного використання антибіотиків як у лікуванні людей, так і у ветеринарній медицині;
  • приклади належної практики для стратегій та дій, спрямованих на пропагування та посилення розумного застосування антибіотиків.

Особливу увагу, що схвально сприйняли всі учасники, було приділено зв’язку антибіотикорезистентності та екології. Це досить новий аспект проблеми, тому в рамках семінару було представлено найсвіжіші дослідження з цього приводу.

Стійкість до антибіотиків постійно змінюється, і показники є різними в регіонах. Так само й рівень розробки положень національних стратегій щодо антибіотикорезистентності в країнах, представників яких було запрошено на семінар, варіює.

Наприклад, у Грузії Національний план дій з антибіотикорезистентності вже має визначені джерела фінансування, він реалізується, а відповідні сектори залучені у процесі моніторингу та оцінки. У Вірменії існує Національний план дій щодо антибіотикорезистентності, розроблений урядом, який відображає цілі Глобального плану дій (від ВООЗ), оперативний план і механізми моніторингу. Україна, Білорусь і Казахстан вже розробили Національний план дій щодо антибіотикорезистентності, а в Азербайджані такий документ ще тільки у планах.

Таким чином, необхідні кроки для створення або зміцнення своєї національної системи спостереження за антибіотикорезистентністю приймаються багатьма країнами. Але водночас багато країн все ще стикаються з такими проблемами, як обмежені людські та фінансові ресурси, постійна потреба у навчанні лабораторного та лікарняного персоналу та стимулювання кращої співпраці. Також необхідна сильна політична підтримка для продовження прогресу.

Наступний Регіональний семінар Єврокомісії щодо попередження та контролю антибіотикорезистентності заплановано на осінь 2019 р. в м. Амман (Йорданія).

За матеріалами, наданими організаторами
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті