«Корвалол Corvalolum» залишається добре відомим позначенням — Рішення Великої Палати Верховного Суду

25 червня 2019 р. Велика Палата Верховного Суду направила справу про спір за добре відому ТМ «Корвалол Corvalolum» на новий розгляд до суду першої інстанції, частково задовольнивши касаційні скарги Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (Мінекономрозвитку) та ПАТ «Фармак», скасувавши постанову Апеляційного суду і рішення суду першої інстанції.

Раніше Київський апеляційний господарський суд за апеляційною скаргою ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» скасував рішення Апеляційної палати Мінекономрозвитку про визнання добре відомим позначення «КОРВАЛОЛ CORVALOLUM». Були відхилені клопотання як відповідача — Мінекономрозвитку, так і третьої особи — ПАТ «Фармак», що свідчить про упередженість судового розгляду в апеляційній інстанції.

Наразі Велика Палата Верховного Суду направила справу про спір за добре відому ТМ «Корвалол Corvalolum» на новий розгляд до суду першої інстанції. Скарги Мінекономрозвитку та ПАТ «Фармак» були частково задоволені шляхом скасування постанови Апеляційного суду і рішення суду першої інстанції.

Слід зазначити, що ПАТ «Фармак» виступає за цивілізовану конкуренцію та впродовж довгих років захищає свої права на добре відому марку «Корвалол Corvalolum». Представники компанії впевнені, що подібна ситуація може стати прецедентом для розвитку недобросовісної конкуренції в Україні, що суттєво відтягне країну назад і сповільнить інтеграцію України в європейську спільноту. «Ми захищаємо своє право лише на позначення — бренд. Сам лікарський засіб та його складники не захищені патентом, і він не охороняється в Україні з погляду інтелектуальної власності. Аналогічний лікарський засіб може випускати будь-який виробник, який доведе його якість та ефективність і пройде всі необхідні дозвільні процедури. Але під іншою назвою, під своїм власним брендом», — зазначив Дмитро Таранчук, директор з правового забезпечення ПАТ «Фармак».

Історично позначення «КОРВАЛОЛ», який випускається з 1959 р., належить саме компанії «Фармак». «Корвалол» створив Київський хіміко-фармацевтичний завод імені М.В. Ломоносова в 1960 р. А його правонаступником є ПАТ «Фармак».

Історична довідка

Компанія «Фармак» створена на базі Київського хіміко-фармацевтичного заводу імені М.В. Ломоносова, який спеціалізувався на виробництві фармацевтичних субстанцій та рентгеноконтрастних засобів на території колишнього Радянського Союзу.

У 1995 р. завод з хімічного виробництва перетворився на потужне фармацевтичне підприємство з виготовлення готових лікарських форм, що стало початком нової ери в житті компанії. Підготовка до виробництва Корвалолу почалася ще Київським хіміко-фармацевтичним заводом імені М.В. Ломоносова. Правонаступником якого є ПАТ «Фармак».

Розробник препарату — старший хімік В.Я. Яковлева. Перша партія лікарського засобу Корвалол була випущена на підставі наказу заводу імені М.В. Ломоносова від 15.10.1960 р. З того часу завод імені М.В. Ломоносова був єдиним виробником препарату Корвалол на території колишнього СРСР.

З 1991 р. ПАТ «Фармак» — єдиний виробник цього лікарського засобу на пострадянському просторі. При цьому ТМ «Корвалол» захищена в 15 країнах Європи та Середньої Азії: Німеччина, Польща, Литва, Естонія, Латвія, Білорусь, Молдова, Румунія, Болгарія, Туркменістан, Вірменія, Грузія, Азербайджан, Таджикистан, Киргизстан та Казахстан.

Використання знака «Корвалол Corvalolum» загалом підтверджується упаковками за період з 1991 до 2001 р. включно.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті