Новий порядок перевірок Держпраці: опубліковано постанову Уряду

02 Вересня 2019 2:54 Поділитися

На сайті Кабінету Міністрів України оприлюднено затверджений 21 серпня 2019 р. новий порядок перевірок Державної служби Украї­ни з питань праці (далі — Держпраці). Нагадуємо, що вказаний порядок було прийнято на останньому засіданні попереднього Уряду й наразі опубліковано повний текст постанови від 21.08.2019 р. № 823 «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю». Як і раніше затверджена, однак згодом скасована за рішенням суду постанова від 26.04.2017 р. № 295, вищезазначена доопрацьована постанова № 823 включає:

  • Порядок здійснення державного контро­лю за додержанням законодавства про працю;
  • Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

Зазначається, що даний документ прийнято з метою запобігання використанню незадекларованої праці в Україні та з метою реалізації інспекторами Держпраці своїх повноважень. Новий Порядок здійснення державного контролю містить більше підстав для проведення інспекційних відвідувань (11 порівняно з 7 підставами, які визначалися постановою № 295) і певні уточнення у формулюваннях. Так, серед підстав, які дозволяють проведення інспекційних відвідувань, додалися доручення Прем’єр-міністра України, звернення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, запит народного депутата та невиконання вимог припису роботодавцем. Внесено уточнення щодо можливості залучення представників профспілок, їх організацій та об’єднань, у разі потреби, саме інспектором праці.

Важливим уточненням є також внесення в п. 9 постанови норми про обов’язкове надання копії направлення на перевірку та внесення запису про неї до журналу реєстрації заходів державного нагляду (контролю) суб’єкта господарювання інспектором на вимогу підприємця. У той же час тривалість інспекційного відвідування згідно з нормами попередньої постанови № 295 для суб’єктів мікропідприємництва та малого підприємництва становила до 2 робочих днів, однак постанова № 823 передбачає загальну тривалість до 10 робочих днів незалежно від класу підприємства. У разі перевищення вказаного строку суб’єкт господарювання має право вимагати припинення перевірки. Крім того, окремо прописано норму про право підприємця на здійснення фіксації проведення інспекції аудіо-, фото-, та відеотехнікою. Варто зауважити, що суттєвих відмінностей від скасованої раніше постанови № 295 затверджена та оприлюднена постанова № 823 не має.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті