ГО «ВОМФАФР» закликає Президента України та нардепів не руйнувати сільські аптеки

Громадська організація «Всеукраїнське об’єднання «Миколаївська фармацевтична асоціація «ФармРада» (далі — ГО «ВОМФАФР») надіслала до редакції нашого видання відкритий лист, адресований Президентові та народним депутатам партії «Слуга Народу». Приводом для звернення є реєстрація законопроекту від 29.08.2019 р. за № 1053 «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг», який визначено Президентом України як невідкладний.

Нагадуємо, що даний законопроект, у разі його прийняття, може суттєво посилити відповідальність підприємців за порушення вимог до застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО). При цьому згідно із змінами, внесеними в чинне законодавство наприкінці 2018 р., власники аптек з 1 січня 2019 р. як платники податку, які здійснюють продаж ліків та медичних виробів, зобов’язані у своїй діяльності застосовувати РРО незалежно від обсягів доходу. У зв’язку із цим та через відсутність перехідного періоду й виникнення додаткового фінансового навантаження на підприємців ГО «ВОМФАФР» провела під стінами Парламенту 26.02.2019 р. пікет. Метою пікетувальників була вимога до народних обранців розглянути законопроект від 22.01.2019 р. № 9495 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення державної підтримки розвитку малого підприємництва на ринку роздрібної торгівлі лікарськими засобами», яким пропонувалося повернути фізичних осіб — підприємців (ФОП), які здійс­нюють реалізацію лікарських засобів та медичних виробів, до категорії підприємців, які в своїй діяльності не повинні застосовувати РРО. Проте ці вимоги не були почуті, а вказаний законопроект був відкликаний.

У листі до Володимира Зеленського та народних депутатів Олена Пруднікова, голова ГО «ВОМФАФР», просить переглянути фіскальну політику держави стосовно малих підприємців, які здійснюють продаж ліків та медичних виробів у сільських аптеках та аптеках, віддалених від міст і селищ міського типу. Для них застосування РРО та виконання всіх вимог, пов’язаних із його застосуванням, особливо у разі прийняття законопроекту № 1053, може стати непосильним тягарем. Тому у своєму листі голова ГО «ВОМФАФР» просить не руйнувати належним чином облаштовані аптеки в селах, натомість скасувати для них вимогу використовувати у своїй діяльності РРО, програмні РРО за умови, що обсяг їх річного доходу не перевищує 1 млн грн.

Президенту України Зеленському В.О
Народним депутатам України від політичної партії «Слуга Народу»

Шановний пане Президент!
Шановні народні обранці!

Звертаюся до Вас з приводу законопроекту № 1053 від 29.08.2019 р. «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг».

У черговий раз від імені ФОП — власників аптек у сільській місцевості прошу Вас переглянути фіскальну політику стосовно забезпечення мешканців села лікарськими засобами та медичними виробами. На селі, у місцях незначної концентрації населення, торгівля лікарськими засобами та медичними виробами не є надприбутковим видом господарської діяльності. Втрати, пов’язані з придбанням РРО, програмних РРО, їх обслуговуванням є великою проблемою для малого бізнесу, відсутність світла, інтернет-зв’язку є істотною перешкодою для функціонування аптек малих підприємців у віддалених від міст селищах міського типу та селах. Вимоги, викладені в законопроекті, при негативних погодних умовах, стихійних лихах та відсутності інтернету фактично неможливо виконати (наприклад повідомлення засобами електронного зв’язку щодо несправностей програмного РРО протягом дня, у який виявлено несправність, або повідомлення протягом години засобами електронного зв’язку контролюючий орган про відсутність зв’язку між програмним РРО і фіскальним сервером контролюючого органу). Прийміть реалії українського села, світла там може не бути понад 7 днів, і 36 год режиму офлайн для села — не термін.

Тільки з поточного року ФОП — власників аптек зобов’язали використовувати РРО. Малі підприємці не мають досвіду роботи з РРО, внаслідок чого так звані технічні фоли неминучі, особливо в сільській місцевості. Збільшення при таких обставинах в рази штрафних санкцій загрожує руйнацією малого бізнесу у сільській місцевості, оскільки суми у 150–500 відсотків вартості товару для сільських ФОП означають банкрутство.

Якщо влада не має на меті ліквідації належним чином облаштованих сільських аптек ФОП, просимо Вас надати право ФОП — власникам аптечних закладів виключно в сільській місцевості не використовувати у своїй діяльності РРО, програмних РРО за умови, що обсяг річного доходу таких ФОП не перевищує 1 млн грн. (а він реально його не перевищує).

Хибні аргументи аптечних мереж про можливість поширення фальсифікованих ліків за умови незастосування РРО є повною маячнею. На селі, де кількість населення мінімальна, поширювати фальсифікат нерентабельно при таких самих ризиках кримінальної відповідальності, як і в містах. Статистика виявлення фальсифікату свідчить, що понад 90% фальсифікату поширюють юридичні особи, які зобов’язані використовувати РРО. Нав’язування РРО сільським аптекам має на меті їх поступове закриття. Замість них певні бізнес-кола будуть проштовхувати можливість інтернет-торгівлі ліками. Така схема вдарить по контролю якості лікарських засобів, оскільки немає дієвих механізмів контролю якості при інтернет-замовленні та поштовому відправленні лікарських засобів.

Частиною другою статті 48 Господарського кодексу України встановлено: «Держава сприяє розвитку малого підприємництва, створює необхідні умови для цього».

Шановні народні обранці, я з повною відповідальністю заявляю, що в останні роки нічого не зроблено для сприяння і розвитку малого підприємництва, навпаки, йде цілеспрямована руйнація малого бізнесу в окремих галузях, зокрема у фармації.

Ми просимо Вас підтримати хоча б малих підприємців на селі як таких, що є найбільш уразливими як в фінансовому, так і правовому сенсі на фармацевтичному ринку. Підкреслюю: ФОП — дуже важливий елемент забезпечення лікарськими засобами мешканців села, оскільки розвиток аптекарства на селі нецікавий для аптечних мереж і нерентабельний для комунальних аптек.

Також звертаю Вашу увагу на те, що згідно з чинним законодавством (Ліцензійними умовами роздрібної торгівлі лікарськими засобами) торгівля лікарськими засобами можлива виключно в аптеках та аптечних пунктах. Торгівля ліками на ринках за готівку заборонена! Тому норма п. 9 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» може трактуватися неоднозначно. Із змісту норми п. 9 ст. 9 законопроекту не випливає, що торгівля на ринку за готівку лікарськими засобами заборонена, а розуміється тільки те, що така торгівля без застосування РРО неможлива, що може призвести до подвійного тлумачення порядку та правил роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Оскільки відповідні Ліцензійні умови затверджені постановою КМУ, закон має вищу юридичну силу. Якщо несумлінний суб’єкт господарювання з потужною юридичною підтримкою у судовому порядку доведе можливість торгівлі лікарськими засобами на ринку за умови наявності РРО чи програмних РРО, спираючись на закон, Ліцензійні вимоги щодо заборони такої торгівлі будуть визнані нечинними.

З повагою
Олена Пруднікова,
голова ГО «ВОМФАФР»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Олег 03.09.2019 5:06
Еще не мешало бы все-таки пересмотреть лицензионные условия и вернуть норму, согласно которой в селе заведовать аптекой мог фармацевт младший специалист. Не знаю у кого как, но нам найти в селе или пгт бакалавра, не говоря уже о провизоре, просто нереально. Не знаю, чем думали те, кто эту норму вводил. Одно, что приходит в голову, это сделать невозможным открытие аптек в селах и закрытие существующих.
Алла 04.09.2019 11:31
Повністю підтримую позицію Олени Пруднікової.Знищення аптеки на селі- останнього осередку професіоналізму та культури тільки погіршить ситуацію ,в якій знаходяться його мешканці та викличе негатив у суспільстві. Напевне розробники подібних законопроектів тільки чули про реалії українського села, ніколи вочевидь не стикалися з ними. Просимо дослухатися до фахової думки, перш ніж дати широку дорогу лікам через інтернет -мережі та у поштових відправленнях.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті