ДРС звертається до Уряду з проханням скасувати постанову, якою затверджено нові порядки перевірок Держпраці

13 Вересня 2019 9:00 Поділитися

На офіційному сайті Державної регуляторної служби України (далі — ДРС) з’явилося звернення до Кабінету Міністрів України, у якому ДРС просить скасувати прийняту попереднім Урядом постанову від 29.08.2019 р. № 823 «Деякі питання здійс­нення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю».

Нагадаємо, що даний нормативно-правовий акт затверджує нові порядки здійс­нення державного контро­лю за дотриманням законодавства про працю та здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю. Він не має суттєвих відмінностей від прийнятої раніше постанови Кабінету Міністрів від 26.04.2017 р. № 295, якою також закріплювалися аналогічні порядки здійснення державного нагляду та контролю, однак її було оскаржено в суді. Постанова № 823, щоправда, містить певні уточнення та, за повідомленням Державної служби України з питань праці (далі — Держпраці), враховує деякі зауваження зі скарг громадян, отримані стосовно раніше скасованої.

ДРС наголошує, що постанова № 823 прийнята з порушенням Закону Украї­ни від 11.09.2003 р. № 1160-IV «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», оскільки доопрацьований після відмови в погодженні попереднього проекту постанови новий проект у більшості норм виявився ідентичним попередньому та не врахував принципових зауважень ДРС. Однак, навіть за відсутності погодження проекту акта, його було подано на розгляд Уряду, який прийняв постанову з порушенням законодавства.

Крім того, міським радам міст обласного значення та сільським, селищним, міським радам, об’єднанням територіальних громад під час здійснення повноважень, передбачених ч. 3 ст. 34 Закону України від 21.05.1997 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні», рекомендовано керуватися цією постановою. ДРС зауважує, що виконавчі органи міських рад, міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад не наділені повноваженнями на здійснення контролю за дотриманням законодавства про працю.

Відповідно, ДРС просить Уряд скасувати вказану постанову та надати доручення Міністерству соціальної політики України та Держпраці щодо розробки законопроекту. У ньому ДРС пропонує передбачити норми, які б встановлювали особливості, спосіб та форми здійснення органами державного нагляду (контролю) заходів державного нагляду (контролю) у визначеній сфері правового регулювання з урахуванням особ­ливостей, передбачених міжнародними договорами, а також вимог Закону України від 5.04.2007 р. № 877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

За матеріалами drs.gov.ua.
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті