Міжнародна виставка «PharmaTechExpo–2019»: інновації у фармацевтичному виробництві

17 вересня відбулося урочисте відкриття Х Ювілейної міжнародної виставки «PharmaTechExpo», І Міжнародного фармацевтичного конгресу (далі — Конгрес) та національного павільйону Індії, які проходили в Києві з 17 до 19 вересня у виставковому центрі ACCO International. Організаторами заходів виступили група компаній «LMT», Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика і ТОВ «Експофорум». Офіційний партнер виставки — компанія «Михаил Курако». На виставці було представлено більше 60 учасників з різних країн світу, які демонстрували виробниче, невиробниче та лабораторно-аналітичне обладнання, технології, сировину, інгредієнти та комплексні рішення для фармацевтичної промисловості. Також за підтримки міністерства торгівлі та промисловості Уряду Індії вперше в Україні на виставці був представлений національний павільйон цієї країни, який об’єднав більш як 40 індійських фармацевтичних виробників. Вони демонстрували різноманітне обладнання для фармацевтичного виробництва, зразки сировини, системи охолодження/вентиляції, інтелектуальні системи спостереження за автоматизацією промислової робототехніки та ін. У рамках Конгресу відбувалися семінари, тренінги, науково-практичні конференції тощо. Більш детально про деякі із цих заходів ми розповімо в наступних публікаціях, присвячених Конгресу.

Участь в урочистому відкритті виставки та Конгресу взяли Партха Сатпатхі, надзвичайний та Повноважний Посол Індії в Україні, Володимир Короленко, заступник голови Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Валерій Король, віце-президент Торгово-промислової палати України, Олег Рожкевич, перший віце-президент Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України.

У вітальному слові Володимир Короленко звернув увагу на те, що 10-та річниця проведення виставки співпала з 20-річчям святкування Дня фармацевтичного працівника. Він привітав присутніх із цими датами та побажав успіхів у професійній та особистій сферах, а також ефективної співпраці під час виставки.

Валерій Король підкреслив важливість проведення таких заходів, адже вони дають можливість представити свою продукцію, провести переговори з потенційними покупцями. Також він наголосив на тому, що співробітництво з Індією у фармацевтичному секторі на сьогодні є суттєвим. Оскільки більше 25% товарів, що завозиться з Індії, — це фармацевтична продукція і медичне обладнання. Однак, на думку спікера, Украї­на має не тільки купувати обладнання в Індії, але, заручившись підтримкою індійських колег, розвивати власне виробництво високотехнологічного обладнання.

«Мене як представника України задовольняло б дещо інше співвідношення нашого співробітництва. Я б зробив акцент не стільки на купівлі та імпорті індійських лікарських засобів, скільки на організації спільної роботи. Мені б дуже хотілося, щоб у нас був присутній індійський капітал саме в медичній та фармацевтичній галузях, але щоб Україна теж брала участь у цьому процесі. Мені б хотілося, щоб були заповнені наші робочі місця, щоб ми виробляли продукцію. Не сировинну тільки, яка є основою нашого експорту, а щоб ми робили продукції з доданою вартістю — високотехнологічну. Такі технології є в Індії, але вони є й у нас. Я вважаю, що, поєднавши наші можливості, ресурси з індійськими технологіями і фінансами, ми могли б значно просунутися в цьому напрямку. Я дуже сподіваюся, що такий захід, який відбувається сьогодні, саме в цьому напрямку сприятиме нашому співробітництву», — додав В. Король.

Олег Рожкевич від імені Об’єднання роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України, до складу якого входять майже всі фармацевтичні підприємства країни, закликав до співробітництва та інвестицій у фармацевтичну галузь України. «Країна входить до PIC/S, я думаю, це буде великою підтримкою для взаємодії та подальшого розвитку як наших компаній, так і компаній, які прийдуть на ринок Украї­ни. Тому бажаю всім плідної роботи на даному заході й хочу від свого імені запропонувати спів­працю з просування ваших інтересів в Україні у сфері фармацевтичного виробництва», — зауважив О. Рожкевич.

Вітаючи учасників виставки, Партха Сатпатхі наголосив, що Індію називають «аптекою світу» завдяки пріоритету керівництва Індії в забезпеченні здоров’я не лише громадян Індії, але й пацієнтів у всьому світі.

«Коли ми говоримо про країну, населення якої становить більше 1 млрд осіб, то певним чином для керівництва країни це є дійсно одним з важливих пріоритетів. І одним із напрямків, над яким ми працюємо, — це доступність медицини. Вона складається з двох компонентів: доступності у фізичному і фінансовому плані. Звичайно, доступність медицини залежить від політики держави. Тобто, що держава робить для того, щоб медицина була доступною. Одним із кроків до забезпечення цього є наявність виробників якісних ліків, а другий — ціна. Тобто зробити ціну такою, щоб вона не чинила тиску на населення, а була доступною. Таким чином, керівництво Індії приділяє основну увагу саме цим аспектам доступності медицини. Результат ви можете бачити зараз, Індія стала одним із лідерів фармацевтичної сфери», — зазначив П. Сатпатхі.

Крім того, він додав, що на виставці присутні більше 40 індійських компаній, які представляють різні сегменти фармацевтичного сектору. І це є ще одним доказом того, що керівництво Індії приділяє увагу розвитку індійського фармацевтичного бізнесу за кордоном.

Він висловив сподівання, що в майбутньому буде вибудована ефективна співпраця між офіційними органами України, лікарями, виробниками, громадянами, щоб разом зробити український ринок сильним.

Також після завершення урочистостей з нагоди початку роботи виставки та конгресу П. Сатпатхі взяв участь у відкритті національного павільйону Індії, відвідав стенди індійських виробників та поспілкувався з їх представниками.

Євген Прохоренко,
фото автора та Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті