Наші в Об’єднаних Арабських Еміратах: що чути з 79-го Світового конгресу FIP

«Якщо сьогодні продовжувати робити те, що робив вчора, то завтра будеш там, де був сьогодні»

Світове фармацевтичне співтовариство працює над розширенням своєї професійної ролі, наприклад, шляхом оптимізації застосування лікарських засобів. Системи охорони здоров’я також починають визнавати, що аптека і фармацевти дійсно можуть сприяти поліпшенню результатів лікування і розвитку стійкої моделі охорони здоров’я. Ряд клінічних і заснованих на фактичних даних послуг був розроблений фармацевтичною спільнотою, щоб поліпшити життя пацієнтів. Існують майданчики, які надають можливість поділитися досвідом, знайти відповіді на питання, що цікавлять, взяти участь у розробці нових політик і стратегій для глобальної фармацевтичної галузі та охорони здоров’я в цілому. Однією з них є Світовий конгрес з фармації та фармацевтичних наук (World Congress of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences in Abu Dhabi) Міжнародної фармацевтичної федерації (International Pharmaceutical Federation — FIP), який у 79-й раз цьогоріч проходив з 22 по 26 вересня в м. Абу Дабі, Об’єднані Арабські Емірати.

Конгрес під слоганом «New horizons for pharmacy — Navigating winds of change» («Нові горизонти для фармації — навігація вітру змін») відвідали 2522 делегати, а саме фармацевти, фармацевтичні вчені, регулятори та інші зацікавлені особи з 114 країн світу, серед яких і українська делегація. Її на Світовому конгресі представляли Олег Клімов, голова правління ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата» (далі — ГО «ВФП»), Володимир Анісімов, декан фармацевтичного факультету Одеського національного університету, керівник Одеської філії ГО «ВФП», Олеся Блажієвська, асистент кафедри фармації Буковинського державного медичного університету, керівник департаменту молодих фармацевтів ГО «ВФП», Катерина Мацкевич, член ГО «ВФП», аспірантка Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, та Ірина Бондарчук, редактор «Щотижневика АПТЕКА» online, член правління ГО «ВФП». (Прим. ред.: докладніше про FIP можна дізнатися в публікації про професійні фармацевтичні асоціації, див. «Щотижневик АПТЕКА» № 31 (1152) від 13 серпня 2018 р. «Фармацевтичні асоціації ЄС — коротко про головне»).

Нові горизонти для фармації — навігація вітру змін

Доступ пацієнтів до медичної допомоги є ключовим пріоритетом для більшості країн. Право на здоров’я можна розглянути як частину наших основних цінностей. Адже доступ до медичної допомоги є основним правом людини та одним із основних принципів більшості систем охорони здоров’я поряд з безпекою, якістю та доступністю ліків. На жаль, це не є реальністю для всіх. З точки зору пацієнта, системи охорони здоров’я часто не задовольняють потреби пацієнтів із хронічними станами. Фрагментація догляду є головною проблемою для хворих, яким часто доводиться «боротися з системою», щоб отримати необхідну допомогу.

Кожен випадок потребує принципового переходу від орієнтованого на хвороби до орієнтованого на пацієнта та сім’ю підходу, поєднуючи самоменеджмент у громаді з добре інтегрованою професійною підтримкою протягом усього життєвого шляху. Це передбачає розширення можливостей пацієнтів та їх залучення на всіх рівнях до системи охорони здоров’я, забезпечення активної участі пацієнтів у розробці політики та послуг з догляду більш ефективно для задоволення їх потреб.

Як і зазвичай, усі активності Конгресу поділяються на офіційні, соціальні та тематичні сесії. Цьогоріч тематичні сесії були представлені наступними 4 блоками:

  • блок А «Нові тенденції в науці, практиці та освіті» присвячений технологіям, цифровізації, робототехніці, індивідуалізації, віртуальній аудиторії, спілкуванню, догляду за людьми та етичним викликам;
  • блок B «Нові ролі, можливості та відповідальність». На цій сесії розглядалися ролі фармацевтів, пацієнтів, нові послуги, співпраця та освіта;
  • блок С «Здоров’я зараз! Відповідаючи на виклики сьогодення». Дана тема висвітлювала нові підходи до вирішення проблем, опираючись на дані нових досліджень, етичні міркування, нові цінності, доступ до здоров’я, системи охорони здоров’я, екологічну стійкість, неінфекційні захворювання, розширення можливостей пацієнтів, розширення можливостей жінок, якість та оцінку;
  • блок D «Орієнтація на особливі інтереси». Ця тема присвячена особливим інтересам у різних галузях фармації та фармацевтичних наук. Наприклад, індустріальній фармації, історії фармації та ін.

Зміни, що наздоганяють FIP

У своїй промові на церемонії урочистого відкриття конгресу президент FIP Домінік Джордан (Dominique Jordan) зазначив, що у своїй передвиборчій кампанії минулого року він окреслив, якими будуть цілі 4-річного перебування його на посаді президента FIP. Під гаслом «Довіра, солідарність та дії» він вбачає своєю місією забезпечити майбутнє FIP шляхом модернізації та змін.

«У нашому світі, що швидко змінюється, ми знаємо, що всі фармацевтичні фахівці повинні адаптуватися до нових викликів та бути інтегрованим партнером у системі охорони здоров’я. Щоб мати змогу відповідно підтримувати професію, FIP також повинна адаптуватися.

Ми повинні переосмислити членство та членські внески, структури та процедури, а також джерела доходу, щоб бути сильною підтримкою для наших членів та організацій-членів та допомогти їм провести необхідні реформи, які вони обирають у своїх країнах.

Спираючись на роботу своїх попередників, я хочу підвищити для вас додаткову вартість FIP. Я хочу консолідувати та розширити співпрацю з такими організаціями-партнерами, як Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Організація Об’єднаних Націй (ООН), Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) тощо, знаходячи правильний баланс, для того щоб ви, шановні колеги, були успішними у ваших розробках та у співпраці з вашими національними асоціаціями.

Настав час впровадження та конкретних дій відповідно до конкретних потреб вашої нації, вашого регіону, вашої країни.

Для досягнення цих цілей мені потрібні всі ви, тому що без вашої участі та прихильності до реформ нічого з того, що вирішують члени ради FIP, не може відбутися. Ви — FIP.

Кожен з вас представляє душу нашої федерації, і ви зміните своє значення. Позичаючи цитату 35-го президента США Джона Кеннеді та адаптувавши її до FIP: «Не запитуйте, що FIP може зробити для вас, — запитайте, що ви можете зробити для FIP».

З самого початку мого терміну на посаді президента за активного внеску мого виконавчого комітету та бюро та за безумовної підтримки нашого головного виконавчого директора доктора Кетрін Дугган та її команди в штаб-квартирі ми перетворюємо розмову на дію та переходимо до роботи.

Наше бачення: «Світ, у якому кожен отримує доступ до безпечних та ефективних лікарських засобів та фармацевтичної допомоги», наша місія: «FIP покращує глобальне здоров’я, підтримуючи просування фармацевтичної практики, науки та освіти» та 6 стратегічних результатів, узгод­жених з Бюро, яке встановило рамки для модернізації нашої федерації.

FIP є унікальним осередком, оскільки жодна інша організація не поєднує науку, освіту та практику під одним дахом. Ми є домом професії у всьому світі.

Під максимумом «One FIP» ми почали кумулювати сили та уніфікувати FIP, коли всі структури працюють разом.

Ми всі залежні один від одного. Якщо я багато кажу про практичний бік фармації, то це не тільки тому, що я сам практикуючий фармацевт, але й тому, що це найбільш видима частина фармації для громадськості та урядів. Аптеки та госпітальні аптеки є найбільш помітною частиною Фарми.

Однак дозвольте мені зазначити: щоб закріпити позицію фармацевтів у різних системах охорони здоров’я та мати можливість відігравати нові ролі та надавати нові послуги, усі три сфери фармації — наука, освіта та практика — мають вирішальне значення. Практика не може існувати без науки та освіти, і лише ця взаємозалежність та співпраця цих трьох напрямків можуть забезпечити загальне охоплення у сфері охорони здоров’я.

Обмінюючись досвідом та вивчаючи уроки впровадження існуючих проектів у наших країнах та організаціях-членах, ми прискоримо процес прийняття та впровадження змін, і таким чином дозволимо країнам заощадити час на просування. Цей обмін дозволить ввести в дію модель One FIP.

Тактично ми посилили співпрацю з партнерами за останні 12 міс. Під час Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я в Женеві ми підписали Меморандум про взаєморозуміння з ВООЗ, щоб підтримати їхні ініціативи з питань людських ресурсів для охорони здоров’я, первинної медико-санітарної допомоги та загального охоплення у сфері здоров’я.

Коли ми розглянемо 10 загроз глобальному здоров’ю у 2019 р., визначених ВООЗ, очевидно, що фармацевти можуть відігравати активну роль у всіх них. Приєднавшись до ВООЗ, що діє в цих галузях, ми зможемо до 2022 р. довести, що фармацевти є важливими учасниками у впровадженні змін у регіоні чи країні. FIP планує провести саміт міністрів на 2022 р.

У Женеві ми також обговорили з генеральним директором ВООЗ справедливе ціноутворення, дефіцит ліків, цінність послуг фармацевтів для людей та важливість отримання належної винагороди за ці послуги. Це актуальні питання в більшості країн, і вони твердо стоять на нашому порядку денному.

Ми підписали угоду про партнерство з Pharmapod для співпраці з питань взаємної безпеки пацієнтів та лікарських засобів. Pharmapod є глобальною системою навчання в галузі охорони здоров’я для зменшення помилок при прийомі ліків та покращання безпеки пацієнтів, яких ведуть аптеки, та одним із багатьох партнерів, які підтримають FIP для розробки та реалізації порядку денного безпеки.

Щоб підвищити впізнаваність FIP та наблизитися до провізорів регіонів, цього року запровад­жено «модель регіональної конференції FIP». Наша перша регіональна конференція, що стосується Східного Середземномор’я організована у співпраці з Йорданською асоціацією фармацевтів та Pharm форумом EMRO, відбулася у квітні в Аммані. Це був справжній успіх для нас та наших членів у регіоні та за його межами.

Ми запустили нову програму для просування фармацевтичної кадрової сили у всьому світі. Це практична і гнучка модель, яка допоможе краї­нам визначити власні потреби та пріоритети в аптечній сфері та підтримає їх у розробці національних стратегій робочої сили, що базуються на потребах.

Ми підтримуємо інфраструктуру наших членів — організацій та надаємо їм спільно розроблені та прийняті рішення, інструменти, механізми та ресурси для впровадження.

У жовтні ми розпочнемо нашу другу регіональну конференцію в Анкарі, Туреччина, для Європейського регіону у співпраці з Турецькою асоціа­цією фармацевтів та фармацевтичною групою Європейського Союзу «Delivering primary health care: Pharmacists taking the next leap forward». Я закликаю всіх вас, особливо європейських фармацевтів, брати участь у цій регіональній конференції.

Зважаючи на наш успіх у проведенні конференцій, орієнтованих на потреби регіону, ми організовуватимемо в подальшому конференції в різних регіонах земної кулі в найближчі кілька років.

Диво FIP — це робота, яку виконали всі наші волонтери. Я хотів би подякувати всім, хто приділяє свої час та досвід FIP. Без вашої участі та прихильності до FIP неможливо було б виконати всю роботу, яку ми маємо робити з такою якістю. Я ціную ваш внесок і мені важливо, щоб усі визнавали справжню цінність вашої співпраці з FIP.

За вашої допомоги та підтримки, я переконаний, що ми зробимо вагомий внесок у співпрацю з організаціями-членами, щоб фармацевт — у всьому світі — став незамінним гравцем у системах охорони здоров’я завтра. ХХІ століття буде століттям фармацевтів. Я хочу, щоб кожен з вас пишався тим, що є частиною нашої великої сім’ї FIP так само, як я пишаюся тим, що я є вашим президентом.

Хай живе аптека! Хай живе FIP!»

Більш детальну інформацію про роботу української делегації на конгресі та основні події, що відбулися під час форуму, читачі зможуть дізнатися в найближчих випусках «Щотижневика АПТЕКА». 

Ірина Бондарчук,
фото автора та надані FIP

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті