Програма діяльності Уряду набула чинності

16 Жовтня 2019 2:52 Поділитися

Набрала чинності постанова Верховної Ради України від 04.10.2019 р. № 188-IX «Про Програму діяльності Кабінету Міністрів України», яку Парламент ухвалив на пленарному засіданні 4 жовтня 2019 р. Нова Програма діяльності Уряду має дещо незвичний формат і не є типовою, оскільки складається із блоків цілей, досягнення яких протягом наступних 5 років покладено на визначені в ній центральні органи виконавчої влади у межах їх компетенції.

Загалом документом визначено 78 цілей у 17 блоках, кожен з яких передбачений до виконання конкретним міністерством, та додаток під назвою «Стандарт доступності публічних сервісів та послуг», яким передбачено відповідний перелік публічних послуг і критерії їх вимірювання або доступності.

Для Міністерства охорони здоров’я України (далі — МОЗ) окреслено 3 ключових цілі:

  • люди менше хворіють;
  • люди, які захворіли, швидше одужують;
  • люди довше живуть.

Для їх досягнення планується вдосконалити систему запобігання інфекційним та неінфекційним захворюванням, зменшити кількість епідеміологічних спалахів, середню тривалість госпіталізації пацієнтів, кількість випадків зниження працездатності внаслідок хвороби і рівень смертності українців та збільшити очікувану тривалість життя. Також у сфері охорони здоров’я Програма для МОЗ включає вдосконалення екстреної медичної допомоги і створення в Україні умов для розвитку трансплантації.

Новий стандарт доступності публічних сервісів та послуг включає, з-поміж іншого, доступність як закладів охорони здоров’я, так і фізичну та економічну доступність ліків. Зокрема, критерієм рівня доступності до закладів вторинної та третинної медичної допомоги та лiкарень iнтенсивного лiкування (лікарні, амбулаторна та стаціонарна допомога) є їх досяжність в 60 км або 60 хв, а час прибуття екст­реної медичної допомоги для міста не повинен перевищувати 10 хв, поза межами міст — 20 хв.

Кількість аптек, що беруть участь у програмі реімбурсації згідно з новою Програмою дій Уряду повинна збільшитися до 22 тис., як і кількість найменувань ліків за програмою «Доступні ліки» — до 500 препаратів.

Для Міністерства фінансів України визначено наступні цілі:

  • українці живуть у державі, яка передбачувано розпоряджається публічними фінансами;
  • платники податків мають нижче податкове навантаження та значно менше часу витрачають на їх адміністрування;
  • доброчесні експортери та імпортери, та громадяни України мають прозорі, прості та передбачувані правила митного конт­ролю та митного оформлення, при цьому їх економічні інтереси та інтереси щодо рівності конкурентних умов захищені;
  • бізнес і громадяни мають доступ до знач­но дешевших фінансових ресурсів;
  • витрати платників податків на обслуговування боргів зменшуються;
  • українці та добросовісний бізнес захищені від фінансового шахрайства.

Так, наприклад, для виконання першої цілі, з 2020 р. Уряд планує розпочати планування державних фінансів на 3 роки. Для цього до Парламенту вперше буде подано трирічну Бюджетну декларацію, і така практика триватиме й надалі. З цією ж метою продовжиться та прискориться оприлюднення відкритих даних про публічні фінанси через портали відкритих даних spending.gov.ua та openbudget.gov.ua, а Державне казначейство має перетворитися в діджиталізовану установу з клієнт-банком для кращого та дистанційного обслуговування.

У податковій сфері Уряд обіцяє забезпечити ефективне функціонування Державної податкової служби (ДПС) з не менше ніж 50% нових осіб на керівних посадах центрального апарату та територіальних органів ДПС та наданням 100% послуг, які дотичні до оподаткування, онлайн через електронний кабінет платника податків. Крім того, буде запроваджено стратегію стимулювання добровільного дотримання податкової дисципліни та проведено деофшоризацію економіки з послідовним втіленням плану дій ВEPS (Base Erosion and Profit Shifting).

Цілі Міністерства цифрової трансформації включають 3 пункти, зокрема:

  • українцям доступні всі публічні послуги онлайн;
  • українці можуть користуватися високо­швидкісним інтернетом на всіх міжнародних автошляхах та в усіх населених пунктах;
  • українець, який хоче мати цифрові навички, може їх вільно набути.

Таким чином, програма «Держава у смартфоні» активно триватиме й надалі, і 100% державних послуг мають стати доступними онлайн, при цьому Програма передбачає користування ними 60% українців. Для цього понад 6 млн осіб зможуть пройти програму розвит­ку цифрових навичок і 70% з них мають оволодіти навичками на базовому рівні.

Перед Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства поставлено 8 цілей, серед яких легальна робота для українців, безпека товарів і послуг, захист від зловживань монополістів та кращі умови для експортерів українських товарів та послуг.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті