Реєстр граничних оптово-відпускних цін на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти за торговими назвами

У жовтні 2019 р. наказом МОЗ України від 11 жовтня 2019 р. № 2072 затверджено Реєстр граничних оптово-відпускних цін (ГрОВЦ) на препарати, включені до Переліку лікарських засобів, до яких застосовуватиметься референтне ціноутворення, затвердженого наказом МОЗ України від 29 липня 2019 р. № 1713 (далі — Перелік). Відповідно до цього Переліку механізм референтного ціноутворення на лікарські засоби при закупівлях за бюджетні кошти здійснюватиметься для 23 міжнародних непатентованих найменувань (МНН) лікарських засобів з урахуванням форми випуску та дозування.

З моменту публікації даного наказу закупівлі за бюджетні кошти препаратів, які включені до Переліку, мають здійснюватися за цінами, які не перевищують ГрОВЦ, що розраховуються на підставі референтних цін. Порядок розрахунку ГрОВЦ затверджено наказом МОЗ України від 11 липня 2019 р. № 1600.

Варто відзначити, що для окремих лікарських форм та дозувань лікарських засобів, включених до Переліку, неможливо розрахувати ГрОВЦ через відсутність даних про ціни на них у референтних країнах. Для таких препаратів реферування не проводиться. Отже, незрозуміло, за якими цінами вони закуповуватимуться, адже вимоги постанови КМУ від 2 липня 2014 р. № 240 «Питання декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби» не поширюються на лікарські засоби, включені до Переліку, затвердженого наказом МОЗ України № 1713. Тобто препарати, які включені до Переліку та для яких неможливо розрахувати референтну ціну, виведені з-під державного регулювання цін.

Звертаємо увагу, що Реєстр граничних оптово-відпускних цін на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти, містить наркотичні, психотропні лікарські засоби. Відповідно до постанови КМУ від 03.04.2019 р. № 426 «Про референтне ціноутворення на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти» заклади й установи охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, закуповують лікарські засоби, які включені до переліку, за цінами, що не перевищують установлених МОЗ граничних оптово-відпускних цін з урахуванням податків та зборів, а також граничних постачальницько-збутових і торговельних (роздрібних) надбавок, визначених постановою КМУ від 17.10.2008 р. № 955. Однак надбавки, визначені постановою № 955, не поширюються на наркотичні, психотропні засоби, а визначаються постачальниками самостійно.

Нагадаємо, що відповідно до постанови КМУ від 3 квітня 2019 р. № 426 «Про референтне ціноутворення на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти» з 1 липня 2019 р. в Україні впроваджується референтне ціноутворення на деякі лікарські засоби, що включені до Національного переліку основних лікарських засобів. До уваги читачів пропонується Реєстр ГрОВЦ на деякі ліки, що закуповуються за бюджетні кошти (таблиця).

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*