До 2030 р. витрати на охорону здоров’я будуть збільшуватися швидше за ВВП

12 Листопада 2019 2:54 Поділитися

Витрати на охорону здоров’я будуть збільшуватися швидше зростання ВВП протягом наступних 15 років майже в усіх країнах — членах Організації економічного співробітництва та розвитку (Organisation for Economic Cooperation and Development — OECD) згідно з новими прогнозами OECD. Витрати на охорону здоров’я на душу населення зростатимуть із середньорічними темпами на рівні 2,7% в межах OECD та досягнуть 10,2% ВВП до 2030 р., що перевищує 8,8% ВВП у 2018 р. згідно з новим звітом OECD.

Відповідно до звіту «Health at a Glance 2019: OECD Indicators», опублікованого OECD, найбільші витрати на охорону здоров’я у 2018 р. серед країн — членів OECD у США — 16,9% ВВП. Для порівняння витрати на охорону здоров’я за аналогічний період у Швейцарії становлять 12,2% ВВП. Німеччина, Франція, Швеція та Японія витратили на охорону здоров’я близько 11% ВВП. При цьому деякі країни — члени OECD витратили на охорону здоров’я у 2018 р. менше 6% ВВП, зокрема видатки Мексики, Латвії, Люксембургу та Туреччини становлять лише 4,2% ВВП.

У звіті OECD окреслюються напрямки, за якими витрати можуть бути ефективнішими:

  • підвищення рівня застосування генеричних препаратів може заощадити фінансові ресурси, але на даний момент їх частка становить лише половину обсягів лікарських засобів, які було продано в країнах OECD за звітний період, у натуральному вираженні. Втім генерики становили понад 3/4 обсягів реалізованих лікарських засобів у натуральному вираженні в Чилі, Німеччині, Новій Зеландії та Великобританії, але менше 1/4 у Люксембурзі та Швейцарії у 2017 р.;
  • зараз у сфері охорони здоров’я та соціальних системах працює більше працівників, ніж будь-коли раніше, причому приблизно 1 з кожних 10 всіх робочих місць у країнах OECD — у галузі охорони здоров’я чи соціального обслуговування. Перерозподіл обов’язків між медсестрами та іншим медичним персоналом з одного боку та лікарями — з іншого може знизити тиск на останніх та, відповідно, зменшити витрати і підвищити ефективність;
  • підвищення безпеки пацієнтів не тільки покращує здоров’я, але й може заощадити гроші. Майже у 5% госпіталізованих пацієнтів виявляли інфекцію, пов’язану з охороною здоров’я, у 2015–2017 рр.

У звіті також звертається увага на деякі тривожні моделі поведінки та нездоровий спосіб життя, що можуть значно впливати на систему охорони здоров’я у країнах — членах OECD. Так, людина, народжена в наш час, може очікувати, що проживе в середньому майже 81 рік у країнах OECD. Але збільшення тривалості життя останнім часом сповільнилося в більшості країн OECD, особливо в США, Франції та Нідерландах. Тривожним знаком стало зменшення тривалості життя у 19 країнах — членах OECD у 2015 р.

Причини такого явища включають підвищення рівня захворюваності на ожиріння та цукровий діабет, які ускладнюють збереження попереднього прогресу у зниженні смертності від серцево-судинних захворювань, у тому числі інсульту. Респіраторні захворювання, такі як грип та пневмонія, також забрали більше життів за останні роки, особливо серед осіб літнього віку.

З 2011 р. смертність, пов’язана з опіоїдами, зросла приблизно на 20% у країнах OECD та забрала близько 400 тис. життів лише в США. Смертність від опіоїдів також відносно висока в Канаді, Естонії та Швеції.

Куріння, алкоголь та ожиріння продовжують зумовлювати передчасну смерть і погіршують якість життя:

  • рівень поширеності куріння знижується, але 18% дорослих все ще курять щодня;
  • споживання алкоголю в середньому становить 9 л чистого етилового спирту на людину на 1 рік у країнах OECD, що еквівалентно майже 100 пляшкам вина. Майже 4% дорослих були алкоголіками;
  • темпи поширення ожиріння продовжують зростати в більшості країн OECD: у 56% дорослих і майже 1/3 дітей віком 5–9 років відмічають надмірну масу тіла або ожиріння;
  • забруднення повітря спричиняє близько 40 випадків смерті на 100 тис. осіб у країнах OECD. Коефіцієнт смертності був набагато вищим у таких країнах, як Індія та Китай, де на 100 тис. осіб припадає близько 140 випадків смерті.

Більш детально цікаву інформацію зі звіту «Health at a Glance 2019: OECD Indicators», опублікованого OECD, буде розглянуто в наших статтях уже найближчим часом.

За матеріалами www.oecd.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*