Ліки поруч: з’явився онлайн-інструмент пошуку аптек, що працюють за програмою «Доступні ліки»

18 Листопада 2019 3:43 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) розширює інструменти «Відкритої медреформи» — проєкту, який базується на основі відкритих даних. Нагадаємо, що запуск проєкту відбувся 17 вересня 2019 р., його призначенням є візуалізація даних, за допомогою яких можна відслідкувати зміни, які відбулися в медичній сфері за 2 роки першого етапу реформи у сфері охорони здоров’я.

«Відкрита медреформа» з моменту створення включала наступні дані:

  • щодо кількості підписаних декларацій;
  • щодо кількості декларацій за регіонами;
  • таблиці вибору лікарів;
  • таблиці закупівель лікарень;
  • порівняння закупівель лікарень.

Однак наразі НСЗУ повідомила про запуск нового корисного інструменту, розробленого українськими аналітиками, який показує в зручному форматі, скільки аптек, що працюють за програмою «Доступні ліки», є в радіусі 7 км від кожного медичного закладу, де працюють сімейні лікарі, педіатри та терапевти. Зокрема, він демонструє, скільки пацієнтів з деклараціями обслуговує той чи інший заклад та чи достатньо в радіусі 7 км від нього аптек, що працюють за програмою «Доступні ліки».

Новий онлайн-інструмент створений Агенцією журналістики даних «Texty.org.ua» за підтримки проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» у співпраці з НСЗУ і Міністерством цифрової трансформації України. Повідомляється, що він є розширенням візуалізації на основі відкритих даних НСЗУ та вже доступний за посиланням. Зазначені дані стануть корисними як для пацієнтів, які зможуть знайти найближчу до лікарні аптеку, що бере участь у програмі «Доступні ліки», так і для місцевої влади й бізнесу, які зможуть відслідкувати пусті місця в аптечній інфраструктурі.

Так, проведений аналіз засвідчив, що біля одного закладу охорони здоров’я може бути 57 аптек, тоді як біля іншого — з такою самою кількістю пацієнтів — жодної. Отже, новий інструмент візуалізує інформацію щодо насиченості аптечної інфраструктури, суми компенсації від держави за надані пацієнтам ліки за кожною аптечною мережею та кількості пацієнтів у кожному закладі, що допоможе власникам аптечних мереж зрозуміти, як варто розширювати бізнес таким чином, щоб задовольнити попит на ліки.

НСЗУ також інформує про те, що, станом на 1 листопада 2019 р. вже понад 7700 аптек приєдналися до урядової програми «Доступні ліки», яка передбачає, що пацієнт, який підписав декларацію із сімейним лікарем, педіатром чи терапевтом, може за його рецептом отримувати ліки, частково або повністю оплачені державою. Це — приблизно 30–35% від загальної кількості аптек в Україні. При цьому більше 1400 закладів первинної медичної допомоги і понад 6300 амбулаторій уже уклали договори з НСЗУ та обслуговують 28,6 млн пацієнтів з деклараціями. Наразі 66% місць надання первинної медичної допомоги мають аптеку в радіусі 7 км, у якій пацієнти можуть отримати препарати за програмою «Доступні ліки».

Зазначимо також, що 13 листопада в Парламенті зареєстровано проєкт закону України № 2428 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров’я», який розроблено з метою продовження реформи фінансування охорони здоров’я та соціального захисту водіїв бригад екстреної медичної допомоги.

За матеріалами прес-релізу TAPAS
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті