eHealth: розроблено проєкт Порядку ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів

25 листопада на сайті МОЗ України для громадського обговорення оприлюднено проєкт наказу МОЗ України «Деякі питання ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я», яким пропонується затвердити Порядок ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я (далі — Порядок). Проєкт розроблено з метою визначення механізму обміну та збереження інформації про здоров’я пацієнта в уніфікованому вигляді в електронній системі охорони здоров’я.

Порядок визначає перелік відомостей, що вносяться до Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів (далі — Реєстр) в електронній системі охорони здоров’я. Очікується, що запровадження ведення медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній формі сприятиме зменшенню паперової роботи медичних працівників, систематизації та зручності доступу пацієнтів до даних про себе та підвищенню якості управлінських рішень у сфері державного управління системою охорони здоров’я.

У разі прийняття проєкту документа Порядок стане обов’язковим для закладів охорони здоров’я та фізичних осіб — підприємців, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, які зобов’язані надавати пацієнтам медичну допомогу безоплатно відповідно до законодавства або договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, укладеного з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Окрім цього, Порядок буде обов’язковим і для суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність на підставі ліцензії на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами та уклали договір про реімбурсацію з НСЗУ. Аптечні заклади зобов’язані будуть забезпечити внесення в Реєстр записів про реєстрацію відпуску лікарських засобів за рецептами під час відпуску таких препаратів. Інші суб’єкти господарювання зможуть вносити медичні записи, записи про направлення та рецепти в електронну систему охорони здоров’я відповідно до їх рішень або договору з пацієнтом.

Внесення до електронної системи охорони здоров’я рецептів здійснюватиметься з урахуванням Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених наказом МОЗ від 19.07.2005 р. № 360.

У свою чергу, внесення до електронної системи записів про направлення здійснюватиметься з урахуванням відповідних порядків направлень, затверджених у встановленому законом порядку.

Розпорядником Реєстру та володільцем його відомостей обрано НСЗУ. Сам Реєстр вестиметься в центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я та формуватиметься з медичних записів, записів про направлення і рецептів, що внесені до електронної системи відповідно до законодавства. Медичні записи, внесені до Реєстру, вважатимуться первинною обліковою медичною документацією в електронній формі.

Усі записи, що вноситимуться до Реєстру, скріплятимуться кваліфікованим електронним підписом таких осіб, якщо інше не передбачено законодавством:

  • медичні записи про виписку пацієнта зі стаціонару — лікуючих лікарів;
  • інші медичні записи, записи про направлення та рецепти — лікарів, які надають медичну допомогу пацієнту;
  • відомостей про реєстрацію відпуску лікарського засобу за рецептом — уповноважених осіб аптечних закладів.

Також записи зберігатимуться в електронній системі охорони здоров’я безстроково, тому видалення чи внесення змін до таких записів не допускається.

Відповідно до Порядку кожен медичний запис, запис про направлення та рецепт у Реєстрі міститиме таку інформацію:

  • номер запису в Реєстрі;
  • дата та час внесення запису в Реєстр;
  • посилання на запис у Реєстрі суб’єктів господарювання у сфері охорони здоров’я про місце надання медичних послуг, де здійснювалося медичне обслуговування пацієнта, або запис «за місцем перебування пацієнта» із зазначенням адреси;
  • посилання на запис у Реєстрі суб’єктів господарювання у сфері охорони здоров’я про суб’єкта господарювання, який здійснює медичне обслуговування;
  • посилання на запис у Реєстрі медичних працівників про медичного працівника, який вніс запис в електронну систему;
  • посилання на запис у Реєстрі пацієнтів про пацієнта; вік пацієнта; стать пацієнта.

Окрім цього, рецепти в Реєстрі міститимуть інформацію, передбачену відповідними рецептурними бланками форми № 1 (ф-1) та спеціальними рецептурними бланками форми № 3 (ф-3). Також у разі відпуску лікарського засобу за рецептом уповноважені особи аптечного закладу обов’язково повинні будуть вносити до Реєстру інформацію про реєстрацію відпуску лікарського засобу за рецептом відповідно до законодавства. Сукупність усіх записів про пацієнта в Реєстрі складатиме електронну медичну карту пацієнта.

Порядком передбачається, що в разі недоступності електронної медичної інформаційної системи або неможливості обміну даними між електронною медичною інформаційною системою та центральною базою даних електронної системи через їх технічну несправність медичні працівники будуть зобов’язані внести медичні записи, записи про направлення та рецепти в Реєстр не пізніше наступного робочого дня після усунення відповідної технічної несправності.

У випадку виявлення технічної неточності в медичному записі, записі про направлення або рецепті особою, яка його внесла до Реєстру, така особа вноситиме новий запис з відповідним виправленням або доповненням та проставлятиме відмітку про відміну запису з технічною неточністю, а також обов’язково повідомлятиме про це пацієнта за телефоном, електронною поштою або іншим доступним способом зв’язку протягом 3 днів з дня внесення такого запису.

Також, якщо відповідну неточність виявлено пацієнтом або його законним представником, то з метою її виправлення він матиме право звернутися до:

  • особи, яка наклала свій кваліфікований електронний підпис на відповідний запис;
  • медичного працівника суб’єкта господарювання, працівник якого вніс запис до електронної системи;
  • уповноваженої особи аптечного закладу, працівник якого вніс запис до системи;
  • лікаря, якого обрано відповідним пацієнтом (його законним представником) за декларацією про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, якщо запис створено іншим лікарем.

Окрім цього, пацієнт в особистому кабінеті зможе обмежити доступ до інформації про себе (пацієнта, законним представником якого він є), що міститься в Реєстрі та зведеній медичній інформації про пацієнта.

У разі прийняття проєкту документа він набуде чинності з дня його офіційного опублікування, окрім положення щодо можливості пацієнта обмежити доступ до інформації, що міститься в Реєстрі та зведеній медичній інформації про пацієнта. Відповідне положення застосовуватиметься лише з дати створення відповідної технічної можливості в електронному кабінеті пацієнта.

Також у разі набуття чинності та за умови наявності відповідної технічної можливості в електронній системі охорони здоров’я внесення медичних записів, записів про направлення та рецептів на лікарські засоби до системи Порядок стане обов’язковим:

  • з 1 січня 2020 р. — для надавачів медичних послуг, які уклали договори з НСЗУ про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій на надання медичних послуг, пов’язаних з первинною медичною допомогою, обов’язковим стане внесення всіх медичних записів, записів про направлення та рецептів на лікарські засоби, які піддягають реімбурсації;
  • з 1 квітня 2020 р. — для всіх інших надавачів медичних послуг, які уклали договори з НСЗУ, та залучених до виконання такого договору осіб, обов’язковим стане внесення медичних записів про надання медичних послуг в амбулаторних умовах, про госпіталізацію, виписку зі стаціонару, записів про направлення та рецептів на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації;
  • з 1 січня 2021 р. — для всіх інших закладів охорони здоров’я та фізичних осіб — підприємців, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та які зобов’язані надавати пацієнтам медичну допомогу безоплатно відповідно до закону або договору.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті