Парламент прийняв у першому читанні ряд важливих законопроєктів у сфері охорони здоров’я

05 Грудня 2019 3:38 Поділитися

4 грудня Парламент у першому читанні прийняв проєкт закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині» (реєстр. № 2457) та проєкт закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров’я» (реєстр. № 2428).

Прийняття проєкту № 2457 в другому читанні дозволить розблокувати зарегульованість проведення трансплантації в Україні та запровадити автоматизацію процесів. Законопроєкт визначає, що інформаційна система трансплантації буде складатися з двох частин: Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів та тканин (ЄДІСТ; наразі знаходиться на стадії тестування) і Державної інформаційної системи трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин.

Державна інформаційна система транс­плантації необхідна для створення реєстру донорів трансплантації кісткового мозку та обміну з іншими країнами та їхніми системами інформацією про донорів та тих, хто потребує транс­плантації. Таким чином, у майбутньому Україна матиме доступ до багатьох світових реєстрів, що підвищить шанси на співпадіння пари донор-реципієнт.

Також законопроєктом передбачена можливість взаємодії з міжнародними реєстрами донорів гемопоетичних стовбурових клітин (які необхідні для трансплантації кісткового мозку), що дозволить шукати донорів і ввозити транс­плантат із-за кордону ще до створення і напов­нення державного реєстру донорів кісткового мозку та виконувати його трансплантацію від неродинного донора в Україні.

За допомогою ЄДІСТ відбуватиметься автоматичний пошук пари донор-реципієнт на основі сумісності за медичними показниками, екстреності випадку, наближеності лікарень, де знаходиться донор та пацієнт, між собою та іншими показниками.

Інформація в системі буде зберігатися 50 років, але якщо людина захоче виключити дані про себе із системи, то це буде можливим.

Законопроєктом пропонується замість цент­рального органу виконавчої влади створити Координаційний центр трансплантації органів, тканин та клітин. Саме він реалізуватиме політику у сфері трансплантації. У його повноваженнях буде координація медичних закладів, у яких можуть проводитися трансплантації, забезпечення пошуку та розподілу органів, тканин та клітин для сумісних пар донор-реципієнт через систему ЄДІСТ.

У свою чергу, законопроєктом № 2428 передбачено відтермінування запровадження програми медичних гарантій для всіх видів медичної допомоги до 1 квітня 2020 р., оскільки не всі державні та комунальні заклади охорони здоров’я встигнуть змінити свою організаційно-правову форму на казенні та комунальні некомерційні підприємства до 1 січня 2020 р., у зв’язку з чим будуть позбавлені фінансування через Національну службу здоров’я України.

Також пропонується покласти на місцеві органи влади повноваження з планування розвитку мережі закладів охорони здоров’я комунальної власності, прийняття рішень про створення, припинення, реорганізацію чи перепрофілювання закладів охорони здоров’я комунальної власності відповідної територіальної громади або закладів охорони здоров’я, що знаходяться в спільній власності територіальних громад.

Окрім цього, згідно з положеннями законопроєкту організацію матеріально-технічного, кадрового та фінансового забезпечення, а також управління закладами охорони здоров’я, які належать відповідним територіальним громадам або є об’єктами права спільної власності територіальних громад, покладатиметься на місцеві органи влади.

Законопроєктом № 2428 планується поширити на водіїв бригад екстреної медичної допомоги умови оплати праці та заходи соціального захисту, передбачені для медичних працівників системи екстреної медичної допомоги, окрім права на доплату за науковий ступінь. Необхідність підвищення соціального захисту водіїв бригад екстреної медичної допомоги депутати пов’язують з тим, що водії працюють у таких самих складних умовах, що й медичні працівники, несуть співмірне з ними фізичне та психологічне навантаження і їх робота пов’язана з такими ж ризиками для здоров’я, у тому числі внаслідок дорожньо-транспортних пригод.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
за матеріалами kmu.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті