Уряд подав законопроєкт про саморегулювання господарської та професійної діяльності

23 Грудня 2019 1:36 Поділитися

Кабінет Мініст­рів України подав на розгляд Парламенту законопроєкт від 17.12.2019 р. № 2613 «Про саморегулювання господарської та професійної діяльності». Метою подання даного проєкту зазначено вирішення проблем та недоліків сучасного стану здійснення саморегулювання та впровадження в Україні моделі ефективного саморегулювання, що стане законодавчою основою для створення саморегулівних організацій і надасть можливість делегувати таким організаціям владні повноваження.

Зокрема, в пояснювальній записці зазначено, що у вітчизняному законодавстві наразі відсутні єдині підходи до здійснення саморегулювання відповідними суб’єктами, відсутній також і комплексний підхід до порядку створення та діяльності саморегулівних організацій. При цьому, за результатами проведеного аналізу, закріплення можливості саморегулювання можливе у 15 сферах господарської діяльності, а у 4 закріплених сферах відсутнє належне нормативне регулювання.

Також повідомляється, що в Україні офіційно визнано тільки 24 саморегулівні організації, що свідчить про наявність системних і комплексних проблем та необхідність подальшого розвитку саморегулювання. Для їх вирішення проєкт № 2613 пропонує встановити:

  • загальні засади саморегулювання господарської та професійної діяльності;
  • правову й організаційну основу набуття та припинення статусу саморегулівних організацій;
  • добровільність членства суб’єктів господарської або професійної діяльності в саморегулівній організації;
  • особливості здійснення контролю саморегулівної організації за дотриманням її членами статуту та правил;
  • основи державного регулювання та державного контролю у сфері саморегулювання господарської та професійної діяльності, гарантії їх незалежності та захисту прав.

Для вирішення зазначених завдань законопроєктом пропонується внести відповідні зміни до ряду чинних законів України — «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V, «Про адміністративні послуги» від 06.09.2012 р. № 5203-VI, «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» 15.05.2003 р. № 755-IV.

Нагадаємо, що у 2018 р. для розвитку саморегулювання господарської та професійної діяльності в Україні Міністерство економічного розвитку та торгівлі оприлюднювало аналогічний законопроєкт для громадського обговорення, який не був розглянутий.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті