Найбільші M&A-угоди у сфері фармації й біотехнологій у 2019 р.

03 Січня 2020 12:57 Поділитися

2019 р. ознаменувався великою кількістю багатомільярдних угод. З точки зору M&A, рік виявився досить напруженим. Активність стимулювали, зокрема, закінчення патентного захисту багатьох оригінальних препаратів (так званий другий патентний обвал (patent cliff)), а також податкова реформа в США*, яку запустив закон про зниження податків та створення робочих місць (Tax Cuts and Jobs Act). Слід зазначити, що злиття та поглинання досить часто використовуються як інструмент для підтримки зростання бізнесу.

Високий темп ще на початку року задали Takeda та Shire повідомленням про завершення угоди вартістю 62 млрд дол. США, що стало однією з найбільших транзакцій в історії M&A у сфері фармації та біотехнологій. Проте до її закриття було анонсовано ще одну мега-угоду – компанія Bristol-Myers Squibb оголосила про намір придбати Celgene за 74 млрд дол. Заради цієї угоди BMS відмовилася від одного з найбільших активів Celgene – блокбастеру Otezla (апреміласт). Права на комерціалізацію препарату придбала компанія Amgen за 13,4 млрд дол.

Ще одна мегаугода 2019 р. – злиття компаній AbbVie та Allergan, що оцінюється у 63 млрд дол. Очікується, що такий хід допоможе знизити ризики, пов’язані з втратою ексклюзивності препарату Humira (адалімумаб). Серед найбільших угод також придбання Pfizer компанії Array BioPharma за 11,4 млрд дол., Eli Lilly — компанії Loxo Oncology за 8 млрд дол. Компанія Novartis уклала угоду з Takeda про придбання прав на Xiidra (ліфітеграст) за 5,3 млрд дол. GlaxoSmithKline оголосила про укладання угоди з Tesaro на суму 5,1 млрд дол., а Roche – про намір придбати Spark Therapeutics за 4,3 млрд дол. (однак поглинання відкладалося декілька разів).

За матеріалами www.pharmatimes.com


*Одне з головних положень реформи – зниження ставки корпоративного податку (податку на прибуток) з 35 до 21%. А ставка податку на прибуток, отриманого за межами США, встановлюється на рівні 15,5% для грошових активів (і 8% для негрошових). Дані зміни дають великим компаніям можливість репатріації прибутку з-за кордону за нижчими ставками, аніж раніше.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті