Здорове харчування: питання усвідомленості чи звичок?

Наразі тему здорового харчування можна беззаперечно назвати однією з найбільш популярних та актуальних у світі. Погодьтеся, що сьогодні спосіб життя людей стрімко змінюється, з’являються нові сфери зайнятості, активності. Ми починаємо вживати такі продукти, про які колись ніхто не знав. Наприклад, авокадо та різного роду суперфуди. Здорове харчування навіть набуло відтінку трендовості. Однак якщо людство настільки обізнане в цьому аспекті, чому ж рівень захворюваності на метаболічні, серцево-судинні хвороби тільки підвищується? Що насправді можна назвати здоровим харчуванням та які помилки допускають українці в цьому аспекті? Про це та інше ми поговорили з Оленою Лозовою, кандидатом фармацевтичних наук, доцентом, деканом фармацевтичного факультету Київського медичного університету.
Олена Лозова, к.ф.н., доцент, декан
фармацевтичного факультету КМУ УАНМ
— Олено Василівно, чому, на вашу думку, з одного боку люди так активно цікавляться тим що, як і коли варто їсти, а з іншого — продовжують триматися за свої шкідливі харчові звички?

— Опираючись на закони живої природи, можу сказати, що люди роблять все, аби бути менш енергозатратними. З віком ця потреба тільки зростає. В їх житті з’являється більше комфорту, разом з тим знижується активність. Сьогодні навіть молодь веде марорухливий спосіб життя, багато часу проводить біля комп’ютерів та планшетів. Моє бачення цієї ситуації полягає в тому, що доступність інформації та доступність їжі роблять із сучасних людей ледарів. Ми їмо несвідомо, на «автоматі». Люди не думають про те, що і як вони їдять, та з якими наслідками вони врешті-решт можуть стикнутися. Згадайте яке відношення до прийому їжі було в минулому. Це ж були цілі ритуали, пов’язані з часом прийому їжі, її подачею, сервіруванням столу і т.ін. Що ми бачимо зараз? Лише нескінченний забіг із кавою в руках. Сучасні люди стрімко втрачають усвідомленість прийому їжі.

— Як би не було прикро, але ви дійсно маєте рацію. Скажіть, будь ласка, до яких наслідків призводить таке несвідоме харчування?

— Для більш наочного пояснення я звернуся до статистики. А статистика, як відомо, річ дуже вперта. Тож існує закономірність, яка свідчить про те, що рівень якості життя людей обернено пропорційний кількості реалізованих препаратів для лікування шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Інакше кажучи, чим вищий рівень застосування таких лікарських засобів, тим гірше люди харчуються, що прямо позначається на якості їх життя.

Давайте прицільно розглянемо Україну. Наразі лідерами за обсягами роздрібного продажу є лікарські засоби, що впливають на травну систему та обмін речовини (АТС-класифікація, група A)*. З року в рік попит на них тільки зростає. Про що говорить цей факт? Про те, що незважаючи на широку обізнаність, українці продовжують ставитися до свого харчування та здоров’я несвідомо. Тож цілком закономірно, що в нашій країні така велика кількість осіб з надмірною масою тіла, а також низька тривалість життя та висока смертність від серцево-судинних захворювань. Відсутність усвідомленості — це ключовий аспект у цьому питанні. Кожного разу, коли ми порушуємо режим свого харчування, тягнемося до шкідливої їжі тощо, ми думаємо: «А, ну це ж так не завжди!». Однак з цього приводу я навіть своїм студентам завжди кажу, що не треба забувати про велику ресурсність організму людини. Наприклад, наша печінка продовжує виконувати свої функції навіть якщо залишилося лише 30% її життєздатних клітин. У свою чергу, підшлункова залоза виконує свої функції, коли залишається лише 20%. Ми повинні уважно та з повагою ставитися до свого організму, бо він «терплячий». Відмовить тільки тоді, коли від нього мало що залишиться.

— Якщо відштовхуватися від вислову: «Ми — те, що ми їмо», то що ж, на ваш погляд, являють собою українці XXI ст.?

— Якщо розглядати українську кухню у розрізі сучасності, то ми будемо говорити про страви, які далекі від здорового харчування. Адже зазвичай вони містять багато насичених жирів, тваринних білків, велику кількість шкідливих вуглеводів. Однак давайте трішечки зануримося в минуле. Українці, які жили 100–150 років тому, дуже часто займалися важкою фізичною працею. Зрозуміло, що для підтримки своєї працездатності вони мали їсти висококалорійні страви. Проблема в тому, що сучасні українці продовжують їсти так само. Забуваючи, що сьогодні їх енергетичні витрати значно менші, ніж у пращурів. Мало хто з нас оре поле та носить воду з колодязя.

Таким чином, звички залишилися, а спосіб життя змінився. Ми не можемо сказати, що українська кухня якась неправильна. Треба просто зрозуміти, що вона є висококалорійною. Важливо відмітити, що у цьому аспекті наша держава про нас подбала. Міністерством охорони здоров’я (МОЗ) було прийнято наказ від 03.09.2017 р. № 1073, в якому затверджені норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії.

Тобто існують нормативи, які вказують, скільки ми повинні вживати білків, жирів, вуглеводів, мікроелементів тощо, залежно від своєї професійної діяльності. Наприклад, викладач займається роботою, яка потребує споживання близько 1800 ккал. Із них 1 тис. — це ті кілокалорії, які витрачаються в будь-якому випадку для підтримки метаболічних процесів (оновлення клітин, передача нервових імпульсів і т.ін.). А от витрата 800 ккал, що залишилися, залежить від активності людини.

— Олено Василівно, ви згадали про наказ МОЗ. Це дійсно цінний та достовірний ресурс для українців. Однак сьогодні, на жаль, існує великий ризик натрапити і на сумнівні, неперевірені дані. Дайте, будь ласка, пораду, як не загубитися в інформаційному вихорі, який сьогодні «вирує» над темою здорового харчування?

— Коли ви шукаєте відповіді на свої питання, то варто довіряти тим джерелам, у яких наведена перевірена, науково доведена та актуальна інформація. Крім цього також варто дослухатися до думки спеціалістів, які мають медичну освіту та мають досвід у питаннях здорового харчування вже протягом багатьох років.

Сьогодні нутриціології навчають і фармацевтів. Щоправда, наразі це є вибірковою дисципліною, але дуже багато студентів (близько 80%) її обирають, тому що їм це цікаво. Під час проходження цього курсу ми приділяємо увагу не тільки теоретичним аспектам здорового харчування, а й практичним навичкам. На семінарах студенти можуть навчитися розраховувати потребу людини в калоріях, розібратися, що таке збалансоване харчування, які продукти можна поєднувати, а які — ні.

— Які найбільш суттєві помилки роблять сучасні люди у своєму харчуванні?

— Перш за все для здорового харчування велике значення має співвідношення між споживанням білків, жирів та вуглеводів. Сьогодні ми всі переїдаємо жири. Чому? Тому що жири смачні, калорійні та вони не псуються. Що дуже важливо для супермаркетів. Далі варто звертати увагу на різноманітність свого харчування. Тобто якщо я буду їсти борщ протягом тижня, то зрозуміло, що кожного дня я вживатиму одні й ті самі мікроелементи та вітаміни. Плюс, чим довше стоятиме у холодильнику цей борщ, тим менше корисних елементів у ньому залишиться. Упродовж дня експерти рекомендують приймати в їжу не менше 20 різних продуктів. Усі продукти, що входять до складу страви, рахуються окремо. Ще одним компонентом здорового харчування є загальний обсяг їжі за 1 прийом. Багато людей роблять помилки саме у цьому аспекті. Наприклад, провізори, які працюють по 12–14 год. Як правило, впродовж робочого дня їх перекуси складаються з бутерброда з чаєм. А вже вдома ввечері хочеться добре повечеряти. Так формується схильність до переїдання. Адже людина майже весь свій калораж вживає за один раз. А це — дуже велике навантаження на ферментну систему. Крім того, впродовж дня людина активна. А ввечері — поїла і лягла. Такий підхід може призвести до виникнення печії, закрепу, відрижки і т.ін.

— А що ж робити, якщо наші читачі впізнають себе серед тих, хто харчується неправильно?

— Тим, хто впізнав себе у  наведених прикладах, варто звернути увагу на свої харчові звички. Намагайтеся харчуватися регулярно, в помірному обсязі. Додайте до свого раціону більше овочів, взагалі рослинної їжі. Зробіть його більш різноманітним. У разі наявності захворювань ШКТ слід звернутися до лікаря і не забувати контролювати свій стан. Ще раз нагадаю, що організм людини дуже складно побудований. Тому треба бути уважним до себе та вчасно звертати увагу на загрозливі сигнали з боку організму. Крім цього, в домашній аптечці варто мати препарати, які в разі порушення травлення зможуть допомогти ШКТ (спазмолітики, ферменти, сорбенти, антациди та ін.).

— Сьогодні на ринку представлений досить великий спектр продуктів, які можуть допомогти налагодити роботу ШКТ у разі порушення раціо­ну харчування, переїдання тощо. Чи є серед цих продуктів новинки, які б ви могли виокремити?

— У даному разі хотілося б звернути увагу саме на нутрицевтики. Чому саме на них, а не на лікарські препарати? Бо нутрицевтики — це складові нашого організму. Через об’єктивні фактори сучасного життя люди не завжди можуть отримати всі необхідні їм елементи з їжі. Тому вживання харчових добавок як додаткового джерела важливих компонентів є обґрунтованим. У даному контексті увагу привертає новий продукт ЕнзіТРІО від міжнародної фармацевтичної компанії «Alvogen». Цей засіб цікавий тим, що містить відразу 3 активні групи діючих речовин — ферменти, лактобактерії та клітковину. Завдяки такому складу ЕнзіТРІО нормалізує процес травлення «зверху до низу»: покращує переварювання білків, жирів і вуглеводів у шлунку і тонкому кишечнику; оптимізує всмоктування корисних нутрієнтів і виведення шкідливих речовин з кишечнику.

Дія ЕнзіТРІО починається у шлунку, де вивільнюється пепсин. Далі в пілоричній частині та на початку дванадцятипалої кишки вивільняється панкреатин, який містить ліпазу та амілазу. Додатково до складу ЕнзіТРІО входять рослинні ферменти. Їх перевага в тому, що вони діють навіть якщо рН становить до 9. Тобто якщо людина прийняла їжу, яка вплинула на рівень рН, то рослинні ферменти все ж мають можливість виявити свою дію і покращити засвоєння їжі.

У свою чергу, клітковина (пектин) — це джерело живлення корисної кишкової мікрофлори в організмі людини. Пектин перетворюється в гель, який м’яко очищує кишечник, нормалізує процес травлення і виводить токсини. Щодо лактобактерій, то вони необхідні для нормального процесу травлення і підтримки імунітету. Їх вміст може бути порушений через надмірне або незбалансоване харчування, нерегулярний прийом їжі, забруднені продукти харчування і т.ін.

Варто зазначити, що ЕнзіТРІО є дієтичною добавкою до раціону харчування, що виробляється в США. Усі активні компоненти ЕнзіТРІО зареєстровані в Управлінні з контролю за харчовими продуктами і лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) як активні фармацевтичні інгредієнти. Для українського ринку це унікальний продукт. ЕнзіТРІО зручно вживати, а придбати його можна за доступною ціною.

— Однак як же «уживається» така кількість речовин в одній таблетці? Чи не заважають інгредієнти один одному?

— Таблетка ЕнзіТРІО дуже «розумна». Ретельно розроблена технологія дозволяє вивільняти активні речовини саме в тому відділі ШКТ, де вони максимально ефективні. Усе починається з оболонки (гіпромелози). Коли таблетка потрапляє у шлунок, де, як відомо, температура підвищена (~38 °С), розчинність оболонки знижується, що уповільнює вивільнення діючих речовин. Під дією кислотного середовища шлунка гіпромелоза розбухає, оболонка частково деформується, що призводить до вивільнення пепсину (протеолітичний фермент шлунка, оптимальна активність якого припадає на рН=1,5–2,0). Крім цього, деформація оболонки призводить до взаємодії шлункової кислоти із ще одним компонентом ЕнзіТРІО — цитрусовим пектином. Під дією кислого середовища цей пектин перетворюється на желе, утворюючи в’язкий гель, що захищає інші компоненти таблетки (панкреатичні ферменти, рослинні ферменти і лактобактерії) від кислого вмісту шлунка.

— Кому вживання ЕнзіТРІО не показано?

Ензитріо таблетки №20— ЕнзіТРІО містить лактозу, тому він не показаний пацієнтам із непереносимістю лактози. Крім того, фармацевтам слід пам’ятати, що особам із хронічними захворюваннями ШКТ в анамнезі необхідно хоча б раз на рік відвідувати гастроентеролога. Про це слід нагадувати пацієнтам, які регулярно купують препарати для лікування захворювань ШКТ, у тому числі ЕнзіТРІО. Адже враховуючи загальний невисокий рівень довіри до лікарів в українському суспільстві, фармацевти цих пацієнтів бачать істотно частіше. Наявність загрозливих симптомів — також не привід займатися самолікуванням, тому фармацевт повинен порекомендувати за наявності таких симптомів звернутися до лікаря.

— Можливо, у Вас є якісь побажання для фармацевтів та пацієнтів на майбутнє?

— Перш за все я бажаю здоров’я. А здоров’я, значною мірою — це те, що ми їмо. Ми почали нашу розмову з питання усвідомленості, тож я закликаю людей бути більш уважними до свого харчування та здоров’я в цілому. Якщо говорити у контексті роботи фармацевта, то все ж таки якщо ми щось рекомендуємо пацієнтам, то варто це робити так, ніби рекомендуємо собі.

Більш детально про властивості та користь одного з компонентів ЕнзіТРІО — пектину — нам розповіла Лена Давтян, завідувач кафедри фармацевтичної технології і біофармації Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, доктор фармацевтичних наук, професор.

Лена Давтян, завідувач кафедри фармацевтичної
технології і біофармації НМАПО ім. П.Л. Шупика,
доктор фармацевтичних наук, професор

— Пектин у перекладі з грецького pektos — що згорнувся, застиглий — це полісахарид, який в природному вигляді міститься у всіх овочах і фруктах. У класифікаторі добавок має номер Е440.

Пектин використовується у фармацевтичній промисловості, зокрема, у таких випадках:

  • у якості складової структуруючої частини лікарських засобів;
  • для забезпечення пролонгованої дії ліків;
  • для зниження шкідливого впливу лікарського засобу на організм;
  • для посилення терапевтичної дії ліків;
  • цитрусовий пектин рекомендується також як джерело вітаміну С при гіповітамінозі.

Медичний аспект застосування пектину ґрунтується в основному на його ентеросорбентних властивостях. Недостатність в організмі натуральних ентеросорбентів призводить до підвищення ризику виникнення захворювань ШКТ і серцево-судинної системи, а також до порушення обміну речовин. Препарати на основі пектину застосовують в медицині для:

  • лікування отруєння важкими металами;
  • лікування променевої хвороби;
  • лікування захворювань органів ШКТ (в тому числі дисбактеріозів). Вважається, що пектин активізує моторику і перистальтику кишечнику, одночасно уповільнюючи швидкість всмоктування їжі, забезпечує хімічне й фізичне очищення ворсинок тонкої кишки, покращуючи засвоєння біологічно активних речовин. Сорбційні властивості пектину сприяють нормалізації показників Т-лімфоцитів, особливо в пеє­рових бляшках кишечнику, і профілактиці запальних процесів;
  • зниження вмісту холестерину в організмі, профілактика атеросклерозу судин. Цитрусовий пектин здатний знешкоджувати і виводити з організму так званий поганий холестерин. Загалом лікування пектинвмісним препаратом знижує рівень холестерину на 7,6% за 8 тиж прийому;
  • лікування та профілактики гіпоглікемічних станів і захворювань, пов’язаних з порушенням обміну речовин (ожиріння, цукровий діабет);
  • лікування захворювань печінки, підшлункової залози та ін.;
  • очищення організму від біогенних токсинів, пестицидів, анаболіків, ксенобіотиків, продуктів метаболізму і біологічно шкідливих речовин;
  • профілактики та захисту при роботі з отруйними речовинами.
Римма Москаленко,
фото Сергія Бека

*За даними аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer»/«Фармстандарт» компанії «Proxima Research» за підсумками 2019 р.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Останні новини та статті