МОЗ розроблено зміни до законодавства у сфері дієтичних добавок

Міністерство охорони здоров’я України розроблено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів». Наразі проєкт документа ще не винесено на громадське обговорення. Зокрема, проєктом пропонується внести зміни до Закону України від 23.12.1997 р. № 771/97 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – закон № 771).

Серед іншого пропонується деталізувати поняття «новітній харчовий продукт», до якого відноситимуться харчові продукти, які не перебували в обігу в Україні станом на 1 січня 2020 р, та мають одну або кілька з наступних ознак:

  • харчовий продукт, що має нову або навмисно модифіковану молекулярну структуру;
  • харчовий продукт, що складається або виділений, або вироблений з рослин або їх частин, за винятком випадків, коли харчовий продукт має історію безпечного споживання на території України та складається або виділений чи вироблений з рослини або сорту рослини того ж виду, які отримані шляхом застосування традиційних/нетрадиційних методів вирощування рослин;
  • харчовий продукт, що складається або виділений чи вироблений з тварин або їх частин, за винятком харчових продуктів, що отримані з тварин, розведених традиційними методами;
  • харчовий продукт, що складається або виділений чи вироблений з культури клітин або культури тканин, отриманих з тварин, рослин, мікроорганізмів грибів або водоростей;
  • вітаміни, мінерали та інші речовини в разі, якщо під час їх виробництва було застосовано виробничий процес, який раніше не використовувався на території України до 1 січня 2020 року та/або вони містять або складаються зі створених наноматеріалів;
  • харчовий продукт, що використовувався на території України до 1 січня 2020 р. винятково в дієтичних добавках, якщо такий харчовий продукт призначений для використання в інших харчових продуктах та інші.

Передбачається дещо змінити й повноваження МОЗ, на яке покладатиметься обов’язок з реєстрації та ведення реєстру тверджень про поживну цінність та про користь для здоров’я, допоміжних матеріалів для переробки, та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами.

Згідно з проєктом МОЗ також затверджуватиме:

  • окремі показники якості харчових продуктів;
  • правила додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів;
  • порядок повідомлення про харчові отруєння, інфекційні захворювання, пов’язані зі споживанням харчових продуктів.

На Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів пропонується покласти обов’язок із затвердження:

  • порядку формування та ведення рейтингу дотримання загальних гігієнічних вимог на потужностях, які здійснюють роздрібну торгівлю, та потужностях, що є закладами громадського харчування.

Зміни передбачені і для операторів ринку, що здійснюють виробництво та/або обіг харчових продуктів (включаючи паростки, пророщене насіння або насіння, призначене для вирощування паростків). На них покладатиметься обов’язок у термін не більше 3 діб з моменту поставки надавати операторам ринку, до яких відправляються ці продукти, а також на вимогу компетентного органу протягом найкоротшого строку, зокрема, таку інформацію:

  • назву та іншу інформацію, яка дозволятиме ідентифікувати харчовий продукт, а для паростків, пророщеного насіння або насіння, призначеного для вирощування паростків, — додатково інформацію про таксономічне найменування рослини;
  • обсяг (об’єм) або кількість (маса) харчового продукту;
  • дані, які дозволятимуть ідентифікувати партію харчового продукту або партію вантажну;
  • дату відправлення партії харчового продукту або партії вантажної;
  • найменування та місцезнаходження потужності виробництва, з якої відправлятиметься харчовий продукт, а також її реєстраційний номер, якщо така потужність знаходиться в Україні та ін.

При цьому дану інформацію вони будуть зберігати протягом:

  • 30 днів з останнього очікуваного дня споживання для свіжих фруктів та овочів;
  • 90 днів з настання дати «вжити до», зазначеної в маркуванні відповідних харчових продуктів;
  • 180 днів з настання дати «краще спожити до», зазначеної в маркуванні відповідних харчових продуктів;
  • 4 років з дати виробництва харчових продуктів, для яких нормативно-правовими актами не вимагається зазначати в маркуванні дату «спожити до» або дату «краще спожити до», окрім свіжих фруктів та овочів.

Операторам ринку дозволятиметься самостійно визначити форму (електронну, паперову, змішану) ведення цієї інформації, а також її надання компетентному органу та іншим операторам ринку.

Пропонується визначити й чіткий перелік реєстрів, які має вести МОЗ у сфері безпеки та якості харчових продуктів. Зокрема, Міністерство вестиме:

  • Державний реєстр харчових добавок;
  • Державний реєстр харчових ароматизаторів;
  • Державний реєстр харчових ензимів;
  • Державний реєстр допоміжних матеріалів для переробки та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами;
  • Державний реєстр тверджень про поживну цінність харчових продуктів та тверджень про користь для здоров’я харчових продуктів.

Ці реєстри формуватимуться на основі державної реєстрації відповідних об’єктів санітарних заходів в Україні; реєстрації відповідних об’єктів санітарних заходів у Європейському Союзі та звітів та/або інформації відповідних міжнародних організацій. Забезпечення проведення державної реєстрації об’єктів санітарних заходів покладатиметься на МОЗ. Зокрема, державну реєстрацію харчових добавок, харчових ароматизаторів, харчових ензимів, тверджень про поживну цінність харчових продуктів та тверджень про користь для здоров’я харчових продуктів пропонується проводити протягом 180 робочих днів, а новітніх харчових продуктів — протягом 270.

Порядок їх реєстрації та ведення вищезазначених реєстрів має визначити МОЗ.

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України просить керівників підприємств — членів організації до 10 березня надсилати свої зауваження та пропозиції.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті