Боротьба з COVID-19 в Україні: підсумок засідання РНБО

У ході засідання Ради національної безпеки і оборони України (РНБО), яке відбулося 13 березня, обговорювали план заходів з протидії поширенню коронавірусу на території України.

Олексій Данілов, секретар РНБО, оголосив, що через 48 год державний кордон України буде закритий для іноземних громадян на 2 тиж. Що ж стосується громадян України — вони матимуть змогу повернутися назад без перешкод, але якщо вони повертатимуться з країн, де відмічається спалах коронавірусної інфекції, постане необхідність пройти певні процедури обсервації.

Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров’я України — головний державний санітарний лікар України, зазначив, що рішенням РНБО надається дозвіл Уряду вжити всіх термінових заходів для того, щоб усі медичні вироби, а також товари та послуги, які застосовуватимуться для протидії поширенню коронавірусної інфекції на території України не підпадали під дію Закону України «Про публічні закупівлі». Чергове завдання для Уряду — до кінця наступного тижня забезпечити пункти пропуску, заклади охорони здоров’я та лабораторії всіма необхідними засобами для проведення якісної та ефективної діагностики. На засіданні прийнято рішення про надання дозволу на використання 10 млн хірургічних масок, які розподілили по всім складським приміщенням закладів охорони здоров’я всіх регіонів країни. У той же час Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України спільно з вітчизняними виробниками протягом наступних 2 тиж зобов’язані вирішити питання доступу населення до засобів індивідуального захисту, зокрема це стосується хірургічних масок, антисептиків тощо.

Також під час виїзного позачергового засідання Кабінету Міністрів України, яке відбулося 13 березня за участю Володимира Зеленського, Президента України, Глава держави зауважив, що у деяких аптеках ціна експрес-тестів сягає 10 тис. грн, тому додатково проводитиметься зустріч з виробниками та постачальниками щодо врегулювання цін. В. Ляшко повідомив, що 71-річна жінка з Житомирської обл., яку 12 березня було госпіталізовано із лабораторно підтвердженим випадком COVID-19, сьогодні померла. Окрім того, у ході брифінгу, який пройшов 12 березня, В. Ляшко зазначив, що Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) оголошено ситуацію з поширенням коронавірусної інфекції пандемією. У зв’язку із цим в Україні з 12 березня оголошено 3-тижневий карантин: заборонено відвідувати заклади освіти та проводити всі масові заходи, у яких бере участь понад 200 осіб. Також при МОЗ цілодобово працюватиме оперативний штаб з реагування на коронавірусну інфекцію. До штабу залучатимуть різних представників центральних органів виконавчої влади та в першу чергу Державну службу України з надзвичайних ситуацій, Національну поліцію, Державну прикордонну службу.

З метою запобігання занесенню та поширенню хвороби на території України Міністерство інфраструктури ініціювало тимчасове припинення авіасполучення з Італією. Наразі авіакомпанії почали скасовувати рейси. Аеропорти України працюють у штатному режимі та введено посилений режим поточної дезінфекції. Експлуатантам повітряних суден, що здійснюють міжнародні перевезення з/до країн, у яких зафіксовано спалах COVID-19, рекомендовано підвищити частоту проведення дезінфекційних заходів повіт­ряних суден у кожному аеропорту на маршруті. Додатково направлено в регіональні вірусологічні лабораторії МОЗ України тест-системи для виявлення коронавірусу. Підсумовуючи, В. Ляшко поінформував, що підвищення цін на лікарські засоби та предмети гігієни є необґрунтованим та є антиконкурентною поведінкою. Тому відповідно до доручення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля Антимонопольним комітетом України здійснюватиметься ретельне дослідження різних маніпуляцій, у тому числі й з цінами на лікарські засоби або медичні вироби, які використовуватимуться для боротьби з коронавірусом.

За антиконкурентну поведінку на ринку Антимонопольний комітет України може накласти штраф у розмірі до 10% річного обороту порушника. «Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками має повноваження здійснювати контрольні перевірки аптечних закладів або мереж, приватних закладів тощо у разі фіксації ненадання можливості пройти експрес-тест на коронавірус чи в разі надання неправильного тестування. У такому разі це порушення тягне за собою позбавлення ліцензії та кримінальну відповідальність», — наголосив заступник міністра.

Наша редакція інформує, що у ході засідання Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Ілля Ємець, міністр охорони здоров’я представив народним депутатам та представникам профільних відомств проєкт закону «Про першочергові рішення, пов’язані із запобіганням, профілактикою та ліквідацією коронавірусу COVID-19, інших інфекційних захворювань, пов’язаних з ним, а також дій при кризових ситуаціях щодо запобігань поширенню епідемії». Законопроєкт, підготовлений у МОЗ, передбачає:

  • спрощення процедури закупівлі товарів, робіт та послуг для запобігання та боротьби з коронавірусом, що дозволить пришвидшити процес закупівлі засобів індивідуального захисту та тест-систем;
  • заборону на проведення заходів державного нагляду та контролю на час здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням та боротьбою з коронавірусом;
  • посилення контролю в’їзду та виїзду на територію України тощо. МОЗ також рекомендує і релігійним громадам вжити карантинних заходів.
Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
фото із сайта Президента України
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті