FDA дозволило лікування COVID-19 плазмою донорів, що перехворіли на цю інфекцію

25 Березня 2020 4:56 Поділитися

Управління з контролю за харчовими продуктами і лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) дозволило лікарям використовувати в якості терапії у деяких пацієнтів із COVID-19 плазму крові пацієнтів, які одужали після перенесеного коронавірусного захворювання COVID-19.

Таке лікування повинно бути затверджене в кожному випадку окремо, і пацієнти повинні відповідати певним вимогам.

Лікування вважається дослідницьким і використовується з огляду на те, що так звана реконвалесцентна плазма — частина цільної крові від осіб, що перехворіли, — містить антитіла до вірусу, які можуть бути ефективними проти інфекції.

FDA підкреслило, що реконвалесцентна плазма не виявила свою ефективність у всіх досліджуваних випадках. Тож планується розпочати клінічні дослідження ефективності процедури, імовірно, приблизно через 2 тиж. FDA заявило, що такі дослідження необхідні перед тим, як використовувати такий підхід на регулярній основі для лікування пацієнтів із COVID-19.

FDA підкреслило, що робить цей незвичайний ранній крок через швидко зростаючу кількість хворих на коронавірус та смертей у США. Таку плазму крові необхідно забирати лише у пацієнтів, які мають право здавати кров.

Загалом FDA зазначило, що перед тим, як приймати таку плазму у пацієнтів, необхідно зробити кілька кроків, включаючи лабораторну діагностику COVID-19 та перевірку повного усунення симптомів щонайменше за 14 днів до лікування.

У пацієнта, який отримує матеріал в якості лікування, також має бути підтверджено інфікування COVID-19. Крім того, він має відповідати наступним вимогам: загроза для життя в результаті дихальної недостатності, септичний шок або поліорганна недостатність.

Оскільки не існує схваленого лікування, виник інтерес до такого підходу на тлі поточної епідемії. Представники FDA заявили, що на користь застосування цього методу свідчать досить перспективні дані китайських лікарів, отримані під час епідемії в Ухані, Китай.

За матеріалами www.fda.gov

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті