Яким чином ракові пухлини набувають стійкості до лікарських засобів: учені знаходять відповіді

02 Квітня 2020 2:46 Поділитися

Дослідники визначили механізм, завдяки якому пухлини набувають стійкості проти лікарських засобів, які використовуються для лікування онкологічних захворювань.

Вчені з Каліфорнійського університету (University of California), США, виявили новий механізм, що пояснює, як деякі пухлини можуть розвинути стійкість до певних лікарських засобів.

Дослідження, результати кого опубліковані в журналі «Nature Communications», може допомогти в розробці нових видів лікарських засобів, які не дозволятимуть раковим клітинам досягати резистентності.

Стійкість до лікарських засобів при лікуванні онкологічних захворювань

Ученим відомо, що ракові клітини здатні розвивати стійкість до лікарських засобів, що використовуються для лікування онкологічних захворювань. Відповідно до огляду, опублікованого в журналі «Cancers», ракові клітини часто добре реагують на хіміотерапевтичні препарати на початковому етапі лікування. Однак з часом такі клітини можуть створити захисні механізми, що знижує ефективність лікарських засобів.

Для розвитку резистентності ракові клітини використовують безліч факторів, тому лікарі зазвичай застосовують комбінацію різних лікарських засобів, щоб мінімізувати розвиток резистентності до будь-якого окремого препарату.

У ході нового дослідження лікарі визначили, як процес, який має назву макропіноцитоз, дозволяє раковим клітинам розвивати резистентність. Було встановлено, що за допомогою макропіноцитозу ракові клітини поглинають інші мертві клітини, що дає їм енергію і поживні речовини, необхідні для росту.

Макропіноцитоз дозволяє раковим клітинам долати 2 проблеми. По-перше, лікарські засоби для лікування онкологічних захворювань зазвичай порушують здатність пухлини до метаболізму і росту. По-друге, кровотік у пухлинах часто значно порушується. Це означає, що пухлина не може отримувати енергію і поживні речовини.

«Для розвитку раковим клітинам потрібна величезна кількість поживних речовин. Хіміотерапія та інші види лікування, які ушкоджують ДНК, змушують пухлинні клітини активізувати свій метаболізм до рівня, необхідного для виживання і росту. Використовуючи макропіноцитоз, ракові клітини можуть отримувати необхідні амінокислоти, цукри, жирні кислоти і нуклеотиди», — наголосив співавтор дослідження професор Еймі Едінгер (Aimee Edinger).

Макропіноцитоз призводить до розвитку резистентності

Попередні дослідження показали, що макропіноцитоз дозволяє раковим клітинам отримувати амінокислоти. Нове дослідження демонструє, що завдяки цьому процесу дані клітини також отримують інші макромолекули, такі як цукри, жирні кислоти і нуклеотиди.

Оскільки ракові клітини продовжують отримувати необхідне живлення за допомогою макропіноцитозу, вони стають стійкими до лікарських засобів.

Щоб продемонструвати цю закономірність, дослідники провели тести на різних ракових клітинах. Під час своєї роботи вчені пригнічували здатність ракових клітин поглинати інші мертві клітини, а потім перевіряли ефективність лікування.

Після того, як процес макропіноцитозу був пригнічений, ефективність застосування лікарських засобів для лікування онкологічних захворювань підвищилася.

Автори дослідження сподіваються, що результати їх дослідження допоможуть у розробці нових видів лікарських засобів, дія яких буде спрямована на пригнічення процесу макропіноцитозу.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті