Ліки поштою: доставити не можна чекати

23 березня Уряд тимчасово, на період карантину, дозволив суб’єктам господарювання, які мають ліцензію на провадження діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, здійснювати дистанційну реалізацію лікарських засобів та супутніх товарів. Також буде дозволено організовувати та здійснювати доставку лікарських засобів та супутніх товарів безпосередньо споживачам з дотриманням умов зберігання препаратів, визначених виробником, під час їх транспортування. Про прийняте Урядом рішення повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у своє­му Тelegram-каналі. Проте поки що такий дозвіл надано на словах, адже станом на 3 квітня не оприлюднено урядову постанову, яка б вносила зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) (далі — Ліцензійні умови). Відтак, юридичних підстав здійснювати дистанційну торгівлю ліками та їх доставку поки що немає. Не зважаючи на це, Укрпошта уже анонсувала можливість надання послуг з доставки препаратів. Як це працює, ми дізналися у пресслужбі Укрпошти.
— Розкажіть, будь ласка, покроково шлях лікарського засобу від аптеки до споживача через поштову доставку?

— Клієнт замовляє ліки на сайті та обирає Укрпошту для доставки їх за адресою. Так, наприклад, Укрпошта почала співпрацю із сервісом Liki24.com. Для замовлення лікарських засобів потрібно знайти необхідний у переліку, додати до кошику, оформити замовлення і в способах доставки обрати «Доставка з Укрпошта». Нині процес оплати замовлення відбувається лише за передплатою.

— Яким чином Укрпошта забезпечуватиме збереження якості лікарських засобів під час транспортування?

— Відповідно до постанови Кабміну Укрпошта доставляє відправлення в найкоротші терміни (до 2 днів у межах області та між обласними центрами, та до 4 днів у межах України й несе фінансову відповідальність за товар у розмірі оціночної вартості. Виняток становлять ті препарати, що потребують особливих умов зберігання або входять до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, а також є сильнодіючими та отруйними лікарськими засобами.

— Чи доставлятиме Укрпошта рецептурні лікарські засоби?

— Укрпошта в своїх відправленнях доставляє ліки, які надсилає відправник, і немає значення це рецептурні лікарські засоби або ні.

— Як аптеці долучитися до співпраці з Укрпоштою для доставки ліків?

— Співпраця з аптечними закладами відбувається за умови укладання договору про надання послуги «Укрпошта Експрес». Надається доступ до особистого кабінету, а також можливість інтегруватися через прикладний програмний інтерфейс (Application Programming Interface — API) для оформлення відправлень. Укласти договори про співпрацю можна через відділ по роботі з корпоративними клієнтами філій АТ «Укрпошта».

— З якими аптечними мережами Укрпошта планує співпрацювати найближчим часом?

— Укрпошта зараз домовляється про співпрацю з іншими аптечними мережами, про що повідомимо додатково.

— Скільки в середньому коштуватиме така послуга для українця?

— Тарифи на доставку є на сайті Укрпошти для послуги «Укрпошта Експрес», або за домовленістю про співпрацю відповідно до договірних відносин. Так, Укрпошта прагне, аби ця послуга була для всіх максимально доступною і кожен мешканець України зміг замовити ліки.

— Скільки приблизно часу чекати на доставку ліків українцям з віддаленої місцевості (села, гірська місцевість)?

— Доставка ліків відбувається відповідно до термінів доставки послуги «Укрпошта Експрес».

А як інші?

Приватний оператор поштового зв’язку «Нова пошта» також уже анонсував можливість доставки ліків. У той же час компанія звернулася до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням роз’яснити ситуацію з рішенням Уряду від 23.03.2020 р. про дозвіл операторам поштового зв’язку доставляти лікарські засоби та повідомити строки його оприлюднення для з’ясування механізму реалізації запроваджених змін. Відповідний текст звернення оприлюднено на сайті «Нової пошти» 30 березня. Наводимо текст листа.

ТОВ «Нова пошта»

Прем’єр-міністру України
Шмигалю Д.А.

Щодо доставки ліків в умовах карантину

Шановний Денисе Анатолійовичу!

ТОВ «Нова Пошта», користуючись нагодою, висловлює підтримку дій влади щодо захисту здоров’я населення в умовах карантину і просить роз’яснити питання щодо рішення Уряду про дозвіл на період карантину здійснювати дистанційну торгівлю лікарськими засобами та доставку їх споживачам з дотриманням умов зберігання, визначених виробником. У вашому Telegram-каналі від 23.03.2020 р. розміщена новина про те, що «Кабінет Міністрів дозволив ліцензіатам на період карантину здійснювати торгівлю лікарськими засобами та супутніми товарами дистанційно. Також дозволяється організовувати і здійснювати доставку безпосередньо споживачам з дотриманням умов зберігання лікарських засобів, визначених виробником, під час їх транспортування».

Також про те, що операторам поштового зв’язку дозволено доставляти лікарські засоби» заявив міністр інфраструктури України Владислав Криклій за результатами засідання Кабінету Міністрів України 23 березня 2020 р. В. Криклій підкреслив, що Уряд України ухвалив важливе рішення для покращення доступності та зручності отримання лікарських засобів і водночас зменшення мобільності та скупчення людей в аптеках. Очільник Міністерства зазначив, що таким чином Уряд врегульовує питання щодо забезпечення населення, особливо осіб похилого віку, лікарськими засобами та супутніми товарами шляхом їх дистанційного продажу безпосередньо споживачам в умовах карантину.

Слід зазначити, що дозвіл на доставку ліків не розповсюджується на наркотичні засоби, психотропні речовини, сильнодіючі та отруйні лікарські засоби, виготовлення та зберігання яких в Україні заборонено».

ТОВ «Нова Пошта» є оператором поштового зв’язку, про що свідчать відомості з Єдиного державного реєстру операторів поштового зв’язку. Будучи представником соціально відповідального бізнесу, ТОВ «Нова Пошта» підтримує рішення Кабінету Міністрів України щодо надання права операторам поштового зв’язку доставляти ліки споживачам. Вважаємо, що в умовах карантину це надзвичайно вчасна і корисна ініціатива Уряду, яка забезпечить отримання ліків громадянами, що дотримуються карантину і намагаються якомога менше виходити з домівок.

Крім того, ми всі зобов’язані піклуватися про особливо вразливу до вірусу COVID-19 групу людей. Це особи похилого віку — наші батьки, дідусі та бабусі. Керуючись повідомленнями з офіційних каналів, ТОВ «Нова Пошта» прагне якнайшвидше відреагувати на соціальний запит щодо доставки ліків населенню додому.

Водночас маємо зауважити, що позачергове засідання Кабінету Міністрів України, на якому Уряд ухвалив рішення щодо дозволу операторам поштового зв’язку доставляти лікарські засоби, відбулося 23.03.2020 р., але безпосередньо саме рішення станом на 30.03.2020 р. на Урядовому порталі не оприлюднено.

Крім того, 27 березня 2020 р. з’явилося повідомлення, що громадська спілка «Аптечна професійна асоціація України (АПАУ)» направила листа міністру охорони здоров’я Іллі Ємцю, в якому просить вжити заходів для припинення незаконної торгівлі лікарськими засобами через онлайн-сервіс «Liki24.com».

Зважаючи на викладене, просимо роз’яснити ситуацію зі вказаним вище рішенням Уряду від 23.03.2020 р. та повідомити строки його оприлюднення для з’ясування механізму реалізації запроваджених змін.

З повагою
О. Бульба, директор ТОВ «Нова пошта»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті