Програму «Доступні ліки» розширено препаратом гідроксихлорохіну

15 Квітня 2020 4:49 Поділитися

У ході онлайн-брифінгу з представниками Уряду, який відбувся 15 квітня, обговорювалися рішення, прийняті Кабінетом Міністрів України на черговому засіданні.

Зокрема, у зв’язку з поширенням COVID-19 на території країни внесено зміни до програми кредитування, які спрямовані на подолання наслідків пандемії, а саме:

  • отримати державну фінансову підтримку відтепер можуть суб’єкти будь-якої діяльності з річним доходом до 100 млн грн;
  • розширено цілі, на які можуть надаватися кредити за програмою. Зокрема, на діяльність, пов’язану з виробництвом лікарських засобів, медичних виробів або медичного обладнання, а також для покриття постійних витрат, які не залежать від обсягів виробництва (зарплати працівників, орендні та комунальні платежі, податки та інші витрати, необхідні для збереження підприємницької діяльності);
  • звернутися за підтримкою на антикризові заходи можна буде протягом терміну дії карантину та протягом 90 днів після нього;
  • для повернення кредитів на антикризові заходи діятиме відстрочка до 9 міс.

Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, поінформував про рішення, які Уряд ухвалив на засіданні:

1) внесено зміни до постанови КМУ від 25.03.2020 р. № 250. Цією постановою регулюється питання надання медичної субвенції регіонам і статті витрат, на які виділені кошти можна використовувати.

«Задля того щоб усі без винятку лікарі, які були задіяні протягом березня в заходах із запобігання поширенню COVID-19, отримали 3 посадові оклади, ми внесли відповідну зміну про те, що кошти, які розподілені серед регіонів, у тому числі використовувалися для виплати за зазначений місяць цих 3 посадових окладів», — зазначив М. Степанов.

Що стосується виплат за квітень, вони проводитимуться за рахунок стабілізаційного фонду (Фонд боротьби із коронавірусом та його наслідками). Варто нагадати, що 13 квітня Верховна Рада України прийняла закон про внесення змін до Державного бюджету на 2020 р., який передбачає створення Фонду боротьби з коронавірусом та його наслідками, бюджет якого становитиме 64,7 млрд грн;

2) розширено програму «Доступні ліки» з метою забезпечення лікування хворих на ревматичні хвороби.

«Після того як препарат Плаквеніл почав успішно використовуватися в зарубіжних країнах, а згодом і у нас як препарат для лікування коронавірусу, він зник із аптечних мереж. Тому важливим питанням стало забезпечення хворих на ревматичні хвороби цим препаратом. Для цього існує чіткий механізм, який ми обрали, а саме: програма реімбурсації «Доступні ліки», коли лікарські засоби відпускаються за електронним рецептом, таким чином ми посилимо контроль за обігом цього препарату в аптечних мережах», — підкреслив міністр;

3) прийнято низку технічних змін до постанови від 25.04.2018 р. № 411 про електрон­ну систему охорони здоров’я;

4) внесено зміни до нормативної бази щодо продовження дії положень державної реєстрації лікарських засобів, закуплених спеціалізованими закупівельними міжнародними організаціями.

Підсумовуючи, М. Степанов також нагадав про те, що минулого тижня він ініціював аудит вітчизняної медичної галузі. Наразі перевірка триває, але сигнали про стан цієї галузі є тривожними.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті