Фальсифіковані дезінфекційні засоби для рук: яка небезпека за ними стоїть?

15 Липня 2020 5:01 Поділитися

З початком пандемії COVID-19 у всьому світі зріс попит на дезінфекційні засоби для рук, що призвело до різкого дефіциту цих продуктів. Результатом даної кризової ситуації стало поширення фальсифікованих дезінфекційних засобів для рук на спиртовій основі, включаючи незаконне додавання метанолу, а також спирту в концентрації нижче 60%.

Як відомо, в середині березня 2020 р. поширення COVID-19 усією земною кулею досягло такого масштабу, що Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) офіційно назвала спалах цього захворювання пандемією.

Контроль за поширенням COVID-19 тісно пов’язаний з прийняттям суворих запобіжних заходів, які включають багаторазове миття рук з водою і милом.

У медичних закладах засоби для догляду за руками на спиртовій основі є популярною альтернативою миттю рук водою і милом. У контексті пандемії COVID-19 рутинне використання таких дезінфекційних засобів є одним з найкращих методів очищення рук і припинення поширення інфекції.

Сьогодні в продажу представлено цілий ряд дезінфекційних засобів для рук. Серед них найбільш ефективними є засоби на спиртовій основі. Ці продукти мають більш високий рівень відповідності для використання в медичних цілях.

Крім того, дезінфекційні засоби, виготовлені з н-пропилового спирту, ізопропілового спирту, етанолу або комбінації спиртових гелів, менше подразнюють шкіру і швидко наносяться.

Оскільки дезінфекційні засоби для рук сьогодні користуються особливою популярністю, наявність у їх складі фальсифіковату становить значний ризик для здоров’я населення.

Існує два основних типи фальсифікованих дезінфекційних засобів для рук на спиртовій основі:

1) дезінфекційні засоби, що містять метанол, добавку, яка зазвичай не вказується в якості інгредієнта;

2) дезінфекційні засоби з вмістом спирту нижче 60%.

У даному контексті важливо зазначити, що метанол є високотоксичною речовиною, яка може викликати серйозні реакції при впливі на шкіру, легені або ротову порожнину. Влив метанолу може спровокувати системну токсичну реакцію і в деяких випадках призвести до смерті. Підвищена токсичність речовини, її доступність і широке застосування роблять отруєння незаявленим метанолом, що міститься в дезінфекційних засобах для рук, важливою проблемою громадської охорони здоров’я.

У свою чергу, дезінфекційні засоби для рук із вмістом спирту нижче 60% не чинять необхідного біоцидного ефекту, залишаючи громадськість вразливою до зараження і поширення COVID-19.

Нещодавно муніципалітет Дубая провів інспекції для перевірки безпеки антимікробних продуктів (у тому числі дезінфекційних засобів для рук на спиртовій основі, доступних на місцевому рівні). У цьому дослідженні безпеки було виявлено, що 6 із 102 протестованих дезінфекційних засобів для рук на основі спирту містили незаявлений/незареєстрований метанол. Також були виявлені зразки, у яких вміст спирту був нижче 60% (на етикетках цих продуктів заявлялося, що вміст спирту становить 70%).

Ситуація, що склалася, вказує на те, що регуляторні органи і органи охорони здоров’я повинні брати активну участь у гарантуванні безпеки і якості антимікробних продуктів, таких як дезінфекційні засоби на спиртовій основі, на всіх етапах життєвого циклу продуктів, включаючи розподіл, виробництво та імпорт.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,

список використаної літератури знаходиться в редакції,

фото із сайту www.ctvnews.ca

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті