Розроблено Порядок ведення Реєстру пацієнтів у системі eHealth

12 Серпня 2020 5:47 Поділитися

12 серпня на сайті МОЗ України оприлюднено проєкт наказу Міністерства, яким пропонується затвердити Порядок ведення Реєстру пацієнтів в електронній системі охорони здоров’я. У разі його прийняття він стане обов’язковим для закладів охорони здоров’я та фізичних осіб — підприємців, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики (далі — суб’єкт господарювання).

Порядком зазначається, що Реєстр ведеться в центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я (далі — система) та формується з відомостей про пацієнта, що внесені до системи та є інформацією з обмеженим доступом.

Користувачі здійснюють реєстрацію, перереєстрацію чи внесення змін до відомостей пацієнтів в Реєстрі через електронний кабінет.

При цьому зазначається, що у випадках, передбачених законодавством, реєстрація пацієнта в Реєстрі, а також внесення змін до відомостей про нього, що містяться в Реєстрі, здійснюватиметься при обробці даних особи в інших державних реєстрах у порядку електронної взаємодії.

Уточнюється, що в Реєстрі, зокрема, містяться такі відомості про пацієнта:

  • унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (у разі наявності);
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (далі — РНОКПП);
  • прізвище, ім’я, по батькові;
  • дата та місце народження;
  • стать;
  • адреса фактичного місця проживання або перебування та інші.

Пацієнту дозволяється змінювати інформацію про себе, що міститься в Реєстрі:

  • самостійно, через електронний кабінет пацієнта, окрім відомостей про РНОКПП, прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, методи автентифікації;
  • шляхом звернення, в тому числі через законного представника, до субʼєкта господарювання.

При цьому деактивація записів в Реєстрі здійснюватиметься виключно:

  • у зв’язку зі смертю пацієнта;
  • за результатами здійснення верифікації даних Реєстру.

У разі надходження (або при самозверненні) пацієнта до закладу охорони здоров’я, у разі відсутності можливості реєстрації особи в Реєстрі (пацієнт без свідомості, новонароджений, особа без документів, що посвідчують особу, пацієнт, з причин, обумовлених його станом, не надав відомостей щодо себе, своїх персональних даних тощо) в Реєстрі може бути зареєстрований неідентифікований пацієнт.

Про неідентифікованого пацієнта в Реєстрі, в тому числі зі слів пацієнта або іншої особи, зазначається (за можливості), зокрема, така інформація:

  • загальна інформація (прізвище, ім’я, по батькові; дата та місце народження; адреса фактичного місця проживання або перебування; контактні дані);
  • інформація про довірену особу для повідомлення у разі настання екстреного випадку з пацієнтом (прізвище, ім’я, по батькові, контактні дані);
  • ознаки зовнішності (колір очей, волосся; орієнтовний зріст, вік, стать та інше);
  • причина реєстрації пацієнта як неідентифікованого.

Кожен запис про неідентифікованого пацієнта в Реєстрі вноситься під унікальним внутрішнім номером, який є унікальним ідентифікатором неідентифікованого пацієнта у суб’єкта господарювання, який надає медичну допомогу цьому пацієнту.

У разі прийняття документа він набуде чинності з дня його офіційного опублікування.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті