Реєстр медичних висновків в eHealth: МОЗ оприлюднило проєкт документа

13 Серпня 2020 2:57 Поділитися

12 липня Міністерство охорони здоров’я України опублікувало для громадського обговорення проєкт наказу «Деякі питання ведення Реєстру медичних виснов­ків в електронній системі охорони здоров’я» (далі — проєкт наказу).

У супровідній документації до проєкту наказу зазначається, що відповідно до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» елект­ронна система охорони здоров’я (ЕСОЗ) — інформаційно-телекомунікаційна система, що забезпечує автоматизацію ведення обліку медичних послуг та управління медичною інформацією шляхом створення, розміщення, оприлюднення та обміну інформацією, даними й документами в електронному вигляді, до складу якої входять центральна база даних та електронні медичні інформаційні системи, між якими забезпечено автоматичний обмін інформацією, даними та документами через відкритий програмний інтерфейс.

У свою чергу, Кабінет Міністрів України постановою від 25.04.2018 р. № 411 затвердив Порядок функціонування ЕСОЗ, який визначає механізм функціонування системи та її компонентів, реєстрації користувачів, внесення та обміну інформацією і документами в системі. Зазначеною постановою визначено, що до складу центральної бази даних системи включено Реєстр медичних висновків (далі — Реєстр).

Але на зважаючи на прийняті нормативно-правові акти, на сьогодні все ще не врегульоване питання ведення Реєстру медичних висновків в ЕСОЗ, що, у свою чергу, гальмує процеси розвитку такої системи.

Окрім того, у процесі забезпечення надання комплексної послуги «єМалятко», що забезпечить створення сприятливих умов для належної реалізації прав дитини та внесення відомостей про дитину до Реєстру пацієнтів, що ведеться в центральній базі даних ЕСОЗ, МОЗ України було розроблено механізм забезпечення реєстрації медичного факту народження дитини шляхом реєстрації електронного медичного висновку про народження в Реєстрі.

Тому проєктом наказу пропонується затвердити Порядок ведення Реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я та Порядок формування та видачі формування та видачі медичних висновків про народження.

Наказ буде обов’язковим до виконання для суб’єктів господарювання:

  • які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики в частині медичних висновків про народження з 1 вересня 2020 р.,
  • для всіх закладів охорони здоров’я та фізичних осіб — підприємців, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики за спеціальністю акушерство та гінекологія та надають медичну допомогу при пологах.

Розпорядником Реєстру та володільцем інформації в них буде Міністерство охорони здоров’я. Також передбачається, що Реєстр вестиметься в центральній базі даних системи та формуватиметься із медичних висновків, у тому числі медичних висновків про народження, в електронній формі, що вноситимуться медичними працівниками до системи за результатами медичного обслуговування пацієнта.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті