ООРММПУ просить МОЗ звільнити від ПДВ постачання вакцин від COVID-19

10 Вересня 2020 4:13 Поділитися

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (ООРММПУ) звернулося до МОЗ з проханням доповнити Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, вакциною від COVID-19. Адже у світі вже кілька компаній знаходяться на третій (завершальній) стадії клінічних випробувань даних вакцин і кілька українських фармацевтичних компаній висловили бажання постачати ці вакцини в Україну. Пропонуємо увазі читачів повний текст листа.

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України

від 10.09.2020 р. № 01/232

Міністру охорони здоров’я України

п. Максиму CTEПAHOBУ

Шановний пане Максиме!

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі — OOPMMПУ) висловлює Вам свою щиру повагу та звертається з наступним.

На даний час людство стикнулося із загрозою — пандемією коронавірусної інфекції COVID-19, яка за останні місяці практично поширилася на вci континенти i зачепила 80% країн світу, у тому числі й Україну.

Для керівництва нашої країни та для системи охорони здоров’я пандемія стала перевіркою на здатність протидіяти загальнонаціональній загрозі, організовуватися для вирішення нагальних проблем. У цьому напрямку керівництво країни робить рішучі кроки, втілює протиепідемічні заходи щодо боротьби з епідемією.

Так, відповідно до закону № 540 у новій редакції викладено п. 71 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України яким, зокрема, від оподаткування податком на додану вартість звільняються операції з ввезення на митну територію та постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню, поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України.

Проте ВООЗ визначено, що основним бар’єром для поширення коронавірусної інфекції COVID-19 стане вакцинація населення.

На сьогодні створення вакцини проти COVID-19 є важливим питанням в умовах пандемії в усьому світі.

Відповідно до даних BOOЗ, на сьогодні 5 компаній досягли найсерйозніших результатів у розробці вакцини проти COVID-19. Це американські компанії Pfizer, Inovio, Modema, китайська Sinovac Biotech та британська AstraZeneca. Уci вони перейшли до випробувань вакцини у третій фазі. Це завершальна фаза, під час якої ефективність вакцини перевіряється на великій кількості людей.

Наразі декілька українських фармацевтичних компаній готові налагодити постачання необхідних Україні вакцин.

3 метою забезпечення своїх громадян своєчасною та в повному обсязі допомогою щодо вакцинації проти COVID-19 вважаємо за необхідне доповнити Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню i поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість (надалі — Перелік), затверджений постановою KMУ від 20 березня 2020 р. № 224, вакцинами проти COVID-19.

У зв’язку із вищенаведеним просимо Вас, шановний пане Максиме, підтримати нашу ініціативу та сприяти внесенню відповідних змін до Переліку.

Заздалегідь вдячні та сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!

3 повагою Валерій Печаєв, президент ООРММПУ

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті