Збільшення оплати лікарям, закупівля тест-систем та обладнання для проведення лабораторної діагностики методом ПЛР: результати засідання Уряду

09 Жовтня 2020 7:31 Поділитися

Під час засідання Кабінету Міністрів України, яке відбулося 9 жовтня, прем’єр-міністр Денис Шмигаль зауважив, що постійно збільшується кількість ліжко-місць у лікарнях першої хвилі, відведених для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою COVID-19. Також продовжуватиметься збільшення кількості тестувань, щоб не було довгих затримок в отриманні результатів.

Нагадав Д. Шмигаль і про те, що 9 жовтня відбулася нарада з головами обласних державних адміністрацій, на якій обговорювалися питання щодо ситуації із поширенням COVID-19 територією України.

Уряд підтримав низку ініціатив, озвучених Міністерством охорони здоров’я. Відтак, підтримано рішення щодо доповнення переліку товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізації та ліквідації спалахів епідемій та пандемій COVID-19, затвердженого постановою КМУ 20.03.2020 р. № 225, новими позиціями товарів, а саме: тест-системами та обладнанням для проведення лабораторної діагностики, а також послугами та роботами з поточних ремонтів/реконструкції приміщень та споруд закладів охорони здоров’я, що надають медичну допомогу хворим на COVID-19. Вказані зміни дозволять швидко здійснювати закупівлю тест-систем та обладнання для проведення лабораторної діагностики відповідно до сучасних світових тенденцій та національних стандартів. Мова йде про тест-системи на антиген, які зовсім нещодавно з’явилися на ринку.

Прийнято рішення щодо затвердження механізму реалізації експериментального проєкту із заготівлі специфічної гіперімунної плазми крові, що містить антитіла до SARS-CoV-2, для контрактного виробництва із неї імуноглобуліну для використання у лікуванні коронавірусної хвороби COVID-19.

Зокрема, в рамках експериментального проєкту ініціюється заготівля плазми крові, яка містить антитіла до SARS-CoV-2, з подальшою переробкою та виготовленням гіперімунного імуноглобуліну. Така плазма буде передана вітчизняним виробникам лікарських засобів. У разі успішного проходження клінічних випробувань даний препарат буде використовуватися для лікування хворих на COVID-19 у тяжкому стані.

Також підтримано ініціативу щодо внесення змін до постанови КМУ від 06.05.2020 р. № 372, що стосуються:

  • додаткового виділення бюджетних коштів лабораторним центрам, що належать до сфери управління МОЗ, у сумі 100 млн грн на закупівлю послуг з проведення лабораторних досліджень, тестувань на коронавірусну хворобу методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) у закладах охорони здоров’я незалежно від форм власності;
  • виділення бюджетних коштів лабораторним центрам, що належать до сфери управління МОЗ, державним установам «Центр громадського здоров’я МОЗ України» та «Український науково-дослідний протичумний інститут ім. І.І. Мечнікова МОЗ України» у сумі понад 160 млн грн на закупівлю додаткового лабораторного обладнання та розхідних матеріалів для проведення лабораторних досліджень методом ПЛР. Таким чином, загальна сума коштів, яку пропонується спрямувати лабораторним центрам, становить більше 260 млн грн.

До постанови КМУ від 08.07.2020 р. № 613 вносяться зміни, які стосуються виділення коштів на здійснення закупівлі обладнання для приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я в госпітальних округах, а також щодо виділення обласним структурним підрозділам з питань охорони здоров’я та Київській міській державній адміністрації бюджетних коштів у сумі 572 млн грн на закупівлю товарів, робіт та послуг для забезпечення подачі кисню ліжковому фонду закладів охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з COVID-19.

Урядом також схвалено рішення щодо проєкту Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Японії про надання гуманітарної допомоги Україні у вигляді лікарського засобу Favipiravir (Avigan), визначеного для застосування при лікуванні COVID-19, аналоги якого не зареєстровані в Україні та, відповідно, відсутні в обігу.

Для підтримки медиків, які борються з коронавірусною хворобою, запроваджується ще один рівень зарплатних надбавок. Вводяться додаткові коригувальні коефіцієнти до пакету медичних послуг, які нададуть можливість враховувати завантаженість лікарень і, відповідно, впливатимуть на збільшення оплати лікарям.

Крім того, це дасть можливість медичним закладам створювати додаткові команди працівників, які здійснюватимуть лікування хворих на COVID-19 та залучати до них лікарів-анестезіологів. Попередньо встановлені Урядом доплати у 300% для лікарів, які борються з COVID-19, звичайно, продовжуватимуть виплачувати.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті