Легалізація канабісу з медичною метою: Офіс Президента України надав роз’яснення

Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні оприлюднив 5 запитань, на які мають відповісти громадяни в межах загальнонаціонального опитування 25 жовтня. Серед них запитання, яке стосуватиметься можливості легалізації в Україні медичного канабісу як знеболювального засобу для тяжкохворих. Про це йдеться на сайті Президента України.

Відтак, зазначається, що протягом 2010-х років у багатьох цивілізованих країнах була суттєво переглянута державна політика щодо канабісу, зокрема його медичної форми. У результаті станом на сьогодні лікарські препарати на основі канабісу доступні в таких країнах, як Канада, Австралія, Сполучені Штати Америки, Польща, Нова Зеландія, Литва, але на території нашої країни це повністю нелегально. Проте суспільна дискусія щодо канабісу відбувається в Україні, і це справедливо. Світ змінюється, і необхідно своєчасно робити висновки та вносити зміни у соціальний договір.

В Офісі Президента України підкреслюють, що політичних суперечок, телеефірів та публікацій з цієї теми щороку стає дедалі більше. Були й намагання зареєструвати відповідні законопроєкти у Парламенті, які могли б поширити й у нашій країні практику використання медичних препаратів на основі канабісу. Аргументи прибічників цієї ідеї відомі: коноплі без наркотичного ефекту можуть використовуватися як ефективне та легке знеболювальне, що особливо важливо для пацієнтів з онкологічними захворюваннями, які, поки канабіс залишається нелегальним, змушені рятуватися за допомогою набагато важчих та небезпечніших за наслідками для організму препаратів.

Застосування медичної марихуани у державах, які це вже дозволили, демонструє її ефективність при депресіях, посттравматичному стресовому розладі, що є важливим для військовослужбовців, які повертаються додому з війни. Активно використовується група препаратів і при низці інших тяжких станів і захворювань. За попередніми підрахунками Офісу Президента України, не менше 2 млн українців потребують саме таких препаратів.

«Аргументи опонентів цієї ідеї також відомі. Вони наголошують на тому, що під виглядом медичних препаратів можуть розповсюджуватися й наркотичні речовини. Але ефективною є та держава, яка нівелює ризики та використовує з користю для народу всі можливості, які існують», — йдеться у повідомленні.

В Офісі Президента України наголошують, що мова йде виключно про препарати медичного характеру, які необхідні пацієнтам із сильним системним болем, вкрай тривожними та депресивними станами, посттравматичним стресовим розладом, зокрема й після війни.

За матеріалами president.gov.ua
Читайте також:
Зупинити біль: пацієнти вимагають дозволити використання канабісу в медичних та наукових цілях
Застосування канабісу при хронічному болю: що каже глобальна медична громадськість?
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті