З 1 листопада тариф на медичні послуги з надання первинної медичної допомоги становить 651,6 грн – НСЗУ

18 Листопада 2020 10:26 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) на сторінці у Facebook інформує, що з 1 листопада тариф на медичні послуги з надання первинної медичної допомоги підвищився на 51 грн та становить 651,6 грн.

Українці частіше звертаються до лікарів первинки, особливо з питаннями щодо гострих респіраторних захворювань та профілактики. За даними електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), найпопулярнішими причинами звернень до лікарів первинної медичної допомоги (ПМД) є кашель, загальна слабкість, а також потреба у профілактиці певних захворювань. Наприклад, кількість медичних записів під час прийому, консультації чи госпіталізації становить:

  • зі скаргами на кашель — понад 2,6 млн;
  • зі скаргами на загальну слабкість, втому — понад 1,9 млн;
  • щодо підтримки здоров’я та профілактики — понад 1,7 млн
  • зі скаргами на лихоманку, біль у горлі та нездужання — по 1 млн кожної з причин.

Сімейного лікаря, терапевта або педіатра обрали 30,8 млн українців. Лише за останні 16 днів 35 тис. українців обрали свого лікаря вперше або подали нову декларацію, змінивши лікаря.  За період з 1 квітня до сьогодні в ЕСОЗ додано понад мільйон нових декларацій пацієнтів, які вперше обрали свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, та пацієнтів, які змінили свого лікаря через певні причини.

Окрім того, динаміка укладення декларацій найстрімкіша у м. Київ, Одеській та Дніпропетровській областях — тут за 10 міс додано 129 тис., 111 тис. та майже 92 тис. нових декларацій відповідно. За час пандемії, починаючи з березня 2020 р. по кінець жовтня, до роботи на первинній ланці долучилися 1450 нових лікарів. На сьогодні зареєстровано майже 24 тис. лікарів ПМД. НСЗУ уклала договори з 1697 надавачами первинної меддопомоги. На сьогодні вони отримали від служби понад 15,3 млрд грн за надання допомоги пацієнтам.

НСЗУ наголошує, що держава гарантує безоплатну медичну допомогу у лікаря первинної ланки, а перелік послуг чітко визначений і, зокрема, включає консультації лікаря з метою профілактики та контролю основних захворювань, базові дослідження та аналізи, вакцинацію дітей та дорослих згідно з Календарем щеплень.

Лікар ПМД виписує е-рецепти, е-направлення до інших спеціалістів, на проведення досліджень чи лікування, що дає можливість отримати ці послуги безоплатно. Також заклади ПМД залучені до амбулаторного лікування пацієнтів з підозрою або встановленим COVID-19, до забору матеріалу для проведення тестування методом полімеразної ланцюгової реакції, яке здійснюють мобільні бригади.

З питаннями, які стосуються не стану здоров’я, а довідкової інформації, НСЗУ радить звертатися:

  • до реєстратури центру ПМД;
  • до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77;
  • до контакт-центру МОЗ з протидії поширенню COVID-19 за номером 0 (800) 602-019.

За матеріалами facebook.com/nszu.ukr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті