Захист конкуренції під час пандемії COVID-19: АМКУ відзвітував про здійснену за рік роботу

10 Грудня 2020 12:48 Поділитися

Антимонопольний комітет України (АМКУ) інформує про затвердження звіту «Виявлення та припинення антиконкурентних практик під час карантинних заходів, запроваджених через COVID-19», створений за результатами контролю за дотриманням конкурентного законодавства учасниками фармацевтичного ринку.

Як зазначається в повідомленні, з березня цього року АМКУ посилив контроль за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції учасниками фармацевтичного ринку у зв’язку з оголошенням Всесвітньою організацією охорони здоров’я пандемії COVID-19 та соціальною важливістю питань доступності лікарських засобів та медичних виробів для населення.

Органами АМКУ було запроваджено щоденний моніторинг цін на противірусні ліки та засоби індивідуального захисту. Загалом дослідження охопило 75 аптечних закладів різних мереж у всіх регіонах України. Проводилася постійна фіксація наявності препаратів та їх вартості.

Відтак, АМКУ було проведено аналіз динаміки:

  • відпускних цін противірусних лікарських засобів вітчизняних виробників;
  • цін закупівлі та реалізації досліджуваних лікарських засобів 3 найбільшими оптовими компаніями, які постачають у роздрібну торгівлю більше ніж 75% всіх лікарських засобів.

У ході дослідження АМКУ встановив, що зростання цін лікарських засобів, які перебували на контролі, здійснювалося на всіх рівнях їх реалізації:

  • вітчизняними виробниками — до 13%;
  • вітчизняними дистриб’юторами — до 24%;
  • аптечними закладами — до 65%.

Найбільше підвищення вартості лікарських засобів відбувалося на рівні роздрібної торгівлі. Разом із цим, враховуючи конкуренцію між лікарськими засобами з однією діючою речовиною та аптечними закладами, обізнаний споживач мав можливість вибору необхідних ліків за доступною для нього ціною. Підвищення ціни на захисні одноразові маски мало місце як на рівні оптової, так і роздрібної торгівлі.

Окрім того, усі виявлені факти знайшли своє відображення у заходах з правозастосування та адвокатування конкуренції, вжитих АМКУ та його територіальними відділеннями:

  • надано 484 рекомендації учасникам регіональних ринків роздрібної торгівлі лікарськими засобами щодо дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції під час реалізації ліків та засобів індивідуального захисту, необхідних для профілактики та лікування COVID-19;
  • розпочато провадження у 3 справах за ознаками порушення законодавства про захист економічної конкуренції у діях учасників фармацевтичного ринку щодо реалізації лікарських засобів та медичних виробів.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті