Програма «Доступні ліки»: аналіз реєстру ГрОВЦ

Наказом МОЗ України від 06.01.2021 р. № 7 затверджено Реєстр граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби (далі — чинний Реєстр) станом на 4 січня 2021 р. Внаслідок затвердження оновленого Реєстру попередня його редакція, затверджена наказом МОЗ України від 06.07.2020 р. № 1524, втратила чинність. Також слід зауважити, що з 1 січня 2021 р. відповідно до постанови КМУ від 21 грудня 2020 р. № 1299 перелік ліків для лікування серцево-судинних захворювань розширено трьома міжнародними непатентованими назвами (МНН): варфарин, ніфедипін та ацетилсаліцилова кислота. У даній публікації проаналізовано зміни граничних оптово-відпускних цін (ГрОВЦ) у чинному Реєстрі порівняно з його попередньою редакцією, а також представлено структуру цін та споживання лікарських засобів, якими розширено програму. Під час підготовки матеріалу використано дані з офіційного сайту Національної служби здоров’я України (НСЗУ), а також дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer»/«Фармстандарт» компанії «Proxima Research».

РЕЄСТР ГрОВЦ

Порівняно з попередньою редакцією в оновленому Реєстрі ГрОВЦ фіксується зростання ГрОВЦ для всіх МНН у середньому на 16%. Найменше зростання зафіксовано для препаратів амлодипіну — на 2%, а найбільше для препаратів фуросеміду — майже на 60%. Для препаратів глібенкламіду ГрОВЦ не змінилася внаслідок відсутності цін на даний препарат у референтних країнах.

Щодо нових МНН, внесених до Реєстру, ГрОВЦ 1 встановленої добової дози (DDD) для препаратів варфарину становить 2,72 грн, для препаратів ніфедипіну — 2,33 грн, а для препаратів ацетилсаліцилової кислоти — 30,17 грн.

При цьому слід зауважити, що для розрахунку ГрОВЦ 1 DDD препаратів ацетилсаліцилової кислоти прийнято значення DDD — 3000 мг, яке згідно із класифікацією ВООЗ застосовується для ацетилсаліцилової кислоти, яка входить до групи анальгетиків.

Для серцево-судинних захворювань, а саме в якості застосування ацетилсаліцилової кислоти як антитромботичного засобу, ВООЗ в якості 1 DDD рекомендує застосовувати 1 таблетку незалежно від сили дії.

Ми проаналізували препарати доданих МНН, які реалізовувалися на українському фармринку в грудні* 2020 р.

Аналіз середньозважених роздрібних цін та розрахункових оптово-відпускних цін (ОВЦ)** та їх порівняння з ГрОВЦ для препаратів варфарину (рис. 1), ніфедипіну (рис. 2) та ацетилсаліцилової кислоти (рис. 3) демонструє, що в разі подання заявок виробниками під відшкодування вартості може підпадати переважна більшість препаратів, які реалізуються на українському фармринку. Отже, Реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, може суттєво розширитися.

Рис. 1
Середньозважена роздрібна вартість та розрахункова ОВЦ 1 DDD (у грудні* 2020 р.) препаратів варфарину, а також обсяги їх споживання в DDD за підсумками 2020 р.
Середньозважена роздрібна вартість та розрахункова ОВЦ 1 DDD (у грудні* 2020 р.) препаратів варфарину, а також обсяги їх споживання в DDD за підсумками 2020 р.
Рис. 2
Середньозважена роздрібна вартість та розрахункова ОВЦ 1 DDD (у грудні* 2020 р.) препаратів ніфедипіну, а також обсяги їх споживання в DDD за підсумками 2020 р.
Середньозважена роздрібна вартість та розрахункова ОВЦ 1 DDD (у грудні* 2020 р.) препаратів ніфедипіну, а також обсяги їх споживання в DDD за підсумками 2020 р.
Рис. 3

Середньозважена роздрібна вартість та розрахункова ОВЦ 1 DDD (у грудні* 2020 р.) препаратів ацетилсаліцилової кислоти, а також обсяги їх споживання в DDD за підсумками 2020 р.

ПОДАЛЬШИЙ РОЗВИТОК

Через більше ніж 3 роки реалізації програми «Доступні ліки» її нарешті було розширено трьома МНН. Також НСЗУ повідомляє, що у 2021 р. планується впровадження відшкодування вартості лікарських засобів для пацієнтів з епілепсією, розладами психіки та поведінки. Крім того, у 2021 р. до НСЗУ має перейти адміністрування програми реімбурсації препаратів інсуліну.

У 2020 р. на реалізацію програми витрачено 940 млн грн. Щодо обсягів фінансування програми у 2021 р. інформація наразі відсутня.

Денис Кірсанов

*Попередні дані за грудень 2020 р.
**Розрахунок ОВЦ здійснено на основі середньозваженої роздрібної вартості за вирахуванням граничних надбавок.
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті